Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Η κοινή καρδιακή διαταραχή που αυξάνει κατά 68% τον κίνδυνο

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε 17% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας λόγω οποιασδήποτε αιτίας και 68% υψηλότερη πιθανότητα αγγειακής άνοιας σε ασθενείς με μια κοινή καρδιακή διαταραχή.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς αυτοί, την πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, έχουν υψηλότερο από τον αναμενόμενο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένες μορφές άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Nature Medicine.

Άνοια: Κρασί, τυρί και αρνί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη – Αλλά κόψτε αυτό το ένα φαγητό

Η κολπική μαρμαρυγή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και θρόμβους αίματος σε ηλικιωμένους ασθενείς και σε άτομα με άλλες παθήσεις. Σε αυτές τις ομάδες ασθενών χορηγούνται συνήθως αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά) ως θεραπεία πρόληψης, αλλά τα νεότερα άτομα ή εκείνοι που θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» δεν το κάνουν.

Πώς η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ εξέτασαν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στους οποίους κανονικά δεν θα συνταγογραφούνταν αραιωτικά αίματος. Αξιολόγησαν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγειονομικής περίθαλψης από περισσότερους από 5 εκατομμύρια ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα εστίασε σε περισσότερους από 36.000 ασθενείς ηλικίας 40-75 ετών που είχαν διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και με χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού με βάση τις κλινικές βαθμολογίες και χωρίς συνταγογράφηση αντιπηκτικών.

άνοια, κολπική μαρμαρυγή
Φωτογραφία: University of Birmingham

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης πέντε ετών, συγκρίθηκαν με περισσότερους από 100.000 ασθενείς χωρίς κολπική μαρμαρυγή αλλά με την ίδια ηλικία, φύλο και περιοχή κατοικίας.

Κολπική μαρμαρυγή: Nέα μέθοδος αντιμετώπισε τις αρρυθμίες κατά 80%

Παρά το γεγονός ότι ανήκαν στην ομάδα «χαμηλού κινδύνου», οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή μείζονα θρόμβο αίματος από εκείνους χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Υπήρχε 17% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας λόγω οποιασδήποτε αιτίας και 68% υψηλότερη πιθανότητα αγγειακής άνοιας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Επίσης, περισσότεροι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (44% υψηλότερος κίνδυνος).

Τι λένε οι επιστήμονες για τα ανησυχητικά ευρήματα

«Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις πιο συχνές καρδιακές παθήσεις, με πάνω από 60 εκατομμύρια περιπτώσεις να αναμένονται παγκοσμίως έως το 2050», είπε ο Dipak Kotecha, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και πρόσθεσε:

«Με τον επιπολασμό της να συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε στρατηγικές για την πρόληψη όχι μόνο του εγκεφαλικού, αλλά και εκβάσεων όπως η άνοια, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τους ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η έρευνά μας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί πλήρως η κολπική μαρμαρυγή, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική αντίκτυπο στην ευημερία των ασθενών».

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της κολπικής μαρμαρυγής και της αγγειακής άνοιας. Αυτό μπορεί να έχει παρόμοιο μηχανισμό με τη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού επεισοδίου», τόνισε με τη σειρά του ο Alastair Mobley, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές όπως το DaRe2THINK, που διεξάγονται επί του παρόντος από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, διερευνούν εάν τα αραιωτικά αίματος σε ασθενείς χαμηλότερου κινδύνου μπορούν να παρέχουν έναν τρόπο πρόληψης αυτών των κακών εκβάσεων», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version