Άνοια: Η Νο1 συνήθεια που την προκαλεί σύμφωνα με καθηγητή εξελικτικής Βιολογίας – Πώς θα προφυλαχθούμε

άνοια

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παραγόντων κινδύνου για άνοια, ορισμένοι εκ των οποίων δεν μπορούν να μειωθούν ή να αποφευχθούν.

Για παράδειγμα, η γήρανση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άνοια – ένα άτομο ηλικίας άνω των 75 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξει άνοια από κάποιον που είναι κάτω των 75 ετών.

Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν ή να μειωθούν οι οποίοι σχείζονται με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου.  Ένας από αυτούς, σύμφωνα με τον David Raichlen, καθηγητή Ανθρώπινης και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μιλώντας στο podcast του Βρετανού επιχειρηματία Steven Bartlett, The Diary Of A CEO, ο Raichlen είπε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συρρικνώνουν τον εγκέφαλο και αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση και την ανάπτυξη άνοιας και νόσου Alzheimer.

Όπως εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ -πάνω από ένα δύο ποτά την ημέρα για έναν άνδρα, και πάνω ένα ποτό την ημέρα για μια γυναίκα- σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Το Dementia UK προσφέρει συμβουλές για την πρόληψη της εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ:

  • Τηρείτε τις οδηγίες κατανάλωσης χαμηλού κινδύνου που δεν υπερβαίνουν τις 14 μονάδες την εβδομάδα (ισοδυναμεί με 1,5 μπουκάλι κρασί την εβδομάδα)
  • Μοιράστε την πρόσληψη αλκοόλ σε τρεις ή περισσότερες ημέρες
  • Να έχετε μέρες χωρίς αλκοόλ
  • Αυξήστε τη σωματική και πνευματική σας δραστηριότητα
  • Υιοθετήστε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή
  • Αποφύγετε το κάπνισμα
  • Διαχειριστείτε τα συμπτώματα του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους βρίσκοντας εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης από τη χρήση αλκοόλ
  • Κρατάτε υπό έλεγχο το βάρος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση

Ο Raichlen πρόσθεσε ότι ο ύπνος είναι ένας άλλος μεγάλος παράγοντας για γνωστική έκπτωση. Είπε: «Πολλές λειτουργίες συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου που είναι πραγματικά σημαντικές».

«Ένα από τα πράγματα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, πιστεύουμε, είναι ότι ο εγκέφαλός σας καθαρίζει αυτές τις πλάκες που σχετίζονται με νευροεκφυλιστική νόσο».

Εάν συμβαίνει αυτό, και υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου απλώς αποτρέπει αυτή τη λειτουργία, αλλά επιτρέπει τη δημιουργία αυτών των πλακών.

«Ο ύπνος είναι περίεργος κατά κάποιο τρόπο επειδή δεν είναι πάντα ο περισσότερος και καλύτερος. Έτσι, ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, για παράδειγμα, όπου ο λιγότερος ύπνος και ο πολύς ύπνος συνδέονται και οι δύο με υψηλότερο κίνδυνο».

Το NHS υποστηρίζει ότι ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται συνήθως περίπου επτά με εννέα ώρες ύπνου. Εάν ο κακός ύπνος επηρεάζει την καθημερινότητά σας ή σας προκαλεί προβλήματα,  μιλήστε με τον γιατρό σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top