Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Η Νο1 συνήθεια που αποφεύγουν οι ειδικοί ώστε να την προλάβουν

Άνοια

Αυτή η συγκεκριμένη βραδινή συνήθεια είναι δυστυχώς πολύ συχνή, αλλά οι ειδικοί στην υγεία του εγκεφάλου και την άνοια δεν θα τη συνιστούσαν ποτέ και δεν θα την υιοθετούσαν οι ίδιοι.

Υπάρχουν πολλές συνήθειες που όλοι μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε νωρίτερα στη ζωή μας, οι οποίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε. Είτε πρόκειται για καλές συνήθειες είτε για επιβλαβείς, όλες θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής που πιθανότατα θα έχουμε στα χρόνια που έπονται.

Οι επιλογές που κάνετε τώρα θα δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για τυχόν προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίσετε αργότερα, επομένως είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε τις πιο υγιεινές συνήθειες που μπορείτε σήμερα, αντί να προσπαθήσετε να αναιρέσετε τη ζημιά αργότερα. 

Οι ειδικοί στην άνοια εξηγούν ότι υπάρχει μια συνήθεια που μπορεί να έχει εξαιρετικά επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου σας και είναι κάτι που θα απέφευγαν οι ίδιοι: να ξαγρυπνούν.

Οι ειδικοί, οι οποίοι μίλησαν στην Huffington Post, εξήγησαν ότι το να μένεις ξύπνιος όλη τη νύχτα μπορεί να έχει πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να κάνουν κάποιον να αναπτύξει άνοια, όπως περιβαλλοντικοί παράγοντες  ή η κληρονομικότητα. Έτσι, ενώ οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μπορούν ποτέ να βλάψουν, επειδή συμβάλλουν στην θωράκιση της υγείας μας, δεν είναι οι μόνες που παίζουν ρόλο.

Οι ειδικοί στην άνοια εξηγούν ότι υπάρχει μια βραδινή συνήθεια που μπορεί να έχει εξαιρετικά επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου σας και είναι κάτι που θα απέφευγαν οι ίδιοι: να ξαγρυπνούν.

Τι λέει ο ειδικός για την άνοια

Ο νευρολόγος και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Ευεξίας Εγκεφάλου στο Houston Methodist the Woodlands Hospital – Δρ Randall Wright – εξήγησε τη νευροεπιστήμη που κρύβεται πίσω από την έλλειψη ύπνου, το γιατί το να μην κοιμάσαι αρκετά μπορεί να είναι τόσο επιζήμιο καθώς και γιατί θα το απέφευγε ο ίδιος. «Πριν από δώδεκα χρόνια μάθαμε για το γλυμφικό σύστημα, βασικά τον κάλαθο των αχρήστων του εγκεφάλου», σημείωσε. Και πρόσθεσε «Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλος γίνεται εξαιρετικά ενεργός, αποβάλλοντας τις άχρηστες πληροφορίες. Όλα, δηλαδή, όσα βλέπουμε να συσσωρεύονται σε άτομα με Αλτσχάιμερ και άνοια  εξαλείφονται μέσω αυτού του συστήματος».

Μια άλλη εμπειρογνώμονας – η Jessica Caldwell, η οποία είναι διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης Γυναικών Alzheimer’s Movement στο Κλίβελαντ – εξήγησε ότι η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να έχει βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Με την πάροδο του χρόνου, όλα αυτά μπορούν να συσσωρευτούν, μειώνοντας τη συνολική υγεία του εγκεφάλου σας μακροπρόθεσμα και αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Η Caldwell είπε: «Η στέρηση ύπνου μπορεί να δυσκολέψει την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών που απαιτούν ενέργεια, όπως η άσκηση, και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα άγχους».

Η άσκηση και η καλή διατροφή, για παράδειγμα, καθώς και η αποφυγή πολλών επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή σας, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου σας και είναι πολύ πιο δύσκολο να τα εφαρμόσετε με συνέπεια εάν δεν έχετε κοιμηθεί καλά. Οι ειδικοί εξήγησαν, επίσης, ότι η αντιμετώπιση του άγχους και η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντικά, όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου άνοιας και όλα αυτά είναι δύσκολο να επιτευχθούν, εάν έχετε έλλειψη ύπνου και έλλειψη ενέργειας. Μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα για διάφορους λόγους, π.χ. να ολοκληρώσετε ένα σοβαρό project στη δουλειά σας, να μελετήσετε για τις εξετάσεις ή ακόμα και να κάνετε πάρτι με τους φίλους σας – αλλά το να χάνετε τον ύπνο σας μπορεί να σας κάνει να πληρώσετε βαρύτατο αντίτιμο μακροπρόθεσμα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version