Άνοια: Η απλή συνήθεια που μπορεί να σας προστατεύσει από τη νόσο, σύμφωνα με έρευνα σε 10.000 άτομα

Άνοια: Η απλή συνήθεια που μπορεί να σας προστατεύσει από τη νόσο, σύμφωνα με έρευνα σε 10.000 άτομα

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν ένα δείγμα 10.000 ερωτηθέντων και ανακάλυψαν την καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προστατεύσει από την άνοια.

Πρόκειται για κάτι που είναι εύκολο να μπει στην καθημερινότητα μας και να προσφέρει οφέλη σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα τη σύνδεση της με την αποφυγή της άνοιας και μοιράζονται μαζί μας τα αποτελέσματα της μελέτης.

Το εγκεφαλικό τεστ που αποτρέπει την άνοια και ενισχύει τη φυσική κατάσταση – Το χρησιμοποιούσαν για τους κατασκόπους στον Ψυχρό Πόλεμο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωματική άσκηση προστατεύει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ήπιας και σοβαρής γνωστικής έκπτωσης, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και άλλες μορφές άνοιας.

Η ερευνητική ομάδα από τον Καναδά και τις ΗΠΑ επιδίωξε να κατανοήσει τους μηχανισμούς πίσω από αυτό το φαινόμενο και δημοσίευσε τη σχετική μελέτη.

Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, ο αριθμός των βημάτων που διανύονται καθημερινά και η απόσταση που διανύεται σε αστικά τετράγωνα χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρα για τη σύνδεση της σωματικής δραστηριότητας με την πρόληψη αυτών των ασθενειών, δείχνοντας ότι ακόμα και πεζή, μη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες σε κάποιες περιπτώσεις.

Ένας από τους κύριους παράγοντες για αυτή την επίδραση είναι ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Ο BDNF απελευθερώνεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης, μειώνοντας τη νευρο-φλεγμονή, βελτιώνοντας τις συνδέσεις των συνάψεων και εκτελώντας πολλές άλλες λειτουργίες.

Μακροζωία: Πόσα λεπτά περπάτημα τη μέρα βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο

Πώς έγινε η μελέτη για το περπάτημα

Η μελέτη επωφελήθηκε από τη χρήση ενός βαθύ νευρωνικού δικτύου, που επέτρεψε την ταχεία ανάλυση πολλαπλών μαγνητικών τομογραφιών του ίδιου εγκεφάλου. 10.000 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία 54 ετών, αλλά που κυμαίνονταν από 18 έως 97 και ήταν περίπου μισοί άντρες και μισές γυναίκες, αποτελούσαν τα δείγματα της μελέτης.

Η άσκηση καταγράφηκε μέσω αυτοαναφοράς των συμμετεχόντων, ένα αναπόφευκτο σφάλμα όταν διεξάγονται μεγάλες μελέτες πληθυσμού. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσες μέρες την εβδομάδα συμμετείχαν σε 10 λεπτά ή περισσότερο μέτριας ή έντονης έντασης άσκησης.

Ενώ προηγούμενες μελέτες μέτρησαν την ένταση της άσκησης μέσω των καρδιακών παλμών ανά λεπτό, αυτή και άλλες σύγχρονες μελέτες ορίζουν τη μέτρια άσκηση ως τη σωματική δραστηριότητα κατά την οποία ο συμμετέχων μπορεί να μιλήσει, αλλά δεν μπορεί να τραγουδήσει.

Η έντονη άσκηση ορίζεται ως κατάσταση όπου μόνο μερικές λέξεις μπορούν να ειπωθούν πριν την ανάγκη για ανάσα.

Πόσο περπάτημα χρειάζεστε πραγματικά για απώλεια βάρους – Πόσα βήματα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Τα οφέλη του περπατήματος στον εγκέφαλο και στην αποφυγή μελλοντικής άνοιας

Εξετάστηκαν περίπου 10.125 μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και διαπιστώθηκε ότι περισσότερες ημέρες με μέτρια έως έντονη άσκηση «προκαλούσαν μεγαλύτερη κινητικότητα σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του συνολικού όγκου της φαιάς ουσίας, του συνολικού όγκου της λευκής ουσίας, του ιππόκαμπου, του μετωπιαίου φλοιού, των βρεγματικών λοβών και του ινιακού λοβού», όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Ο όγκος και η πυκνότητα του εγκεφάλου αποτελούν προβλεπτικούς παράγοντες για καλύτερη γνωστική και νευρολογική υγεία καθώς γερνάμε, ενώ οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες εμφανίζονται συχνά σε εγκεφάλους με μικρότερη πυκνότητα.

«Η μελέτη περιλάμβανε ενήλικες ηλικίας 18-97 ετών, δείχνοντας ότι ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ξεκινήσουμε το περπάτημα», σημείωσε ο Chris Kresser, ιδρυτής του California Center for Functional Medicine, ο οποίος, όμως, δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Ενώ το 75% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ασχολείται με κάποια τακτική σωματική δραστηριότητα, πολλοί δεν πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές άσκησης, ωστόσο, εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν οφέλη για τον εγκέφαλο. Αυτό δείχνει ότι ακόμα και η ήπια σωματική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου». 

Περπάτημα: Το 6λεπτο τεστ στο βάδισμα που δείχνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας

«Αξιοσημείωτο είναι ότι η μέτρια άσκηση φάνηκε πιο ευεργετική από την έντονη δραστηριότητα, υποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι υπεραθλητής για να αποκομίσει τα οφέλη της άσκησης για τον εγκέφαλο»,  κατέληξε.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top