Άνοια: Ποια κοινά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο έως 31% – Τα παίρνουν χιλιάδες άνθρωποι

Άνοια: Τα κοινά φάρμακα για την υπερδραστήρια κύστη που αυξάνουν τον κίνδυνο έως 31%

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά προοδευτικών διαταραχών που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλοί τύποι της πάθησης, με εκείνον που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι ο πιο κοινός.

Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, κάποια από τα φάρμακα για την υπερδραστήρια κύστη που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Άνοια: Το τεστ με το ρολόι που εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια, σύμφωνα με κορυφαίο νευρολόγο

Ποια φάρμακα για την υπρδραστήρια κύστη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Τα χάπια, που ονομάζονται αντιχολινεργικά, μειώνουν τη δραστηριότητα ορισμένων μυών για να σταματήσουν τη συστολή της κύστης. Αυτό βοηθά να σταματήσουν οι σπασμοί που μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια και την ανάγκη για συχνή ούρηση.

Αλλά η νέα μελέτη σε σχεδόν ένα εκατομμύριο Βρετανούς δείχνει ότι ορισμένοι τύποι αυτών των φαρμάκων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά σχεδόν ένα τρίτο. Βρετανοί ειδικοί ανέλυσαν τα αρχεία υγείας περίπου 170.000 ασθενών με την πάθηση άνω των 55 ετών και τους συνέκριναν με 800.000 ασθενείς χωρίς τη διαταραχή της μνήμης.

Συνολικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιχολινεργικού φαρμάκου συνδέεται με 18% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας. Ωστόσο, βρήκαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος είναι ελαφρώς υψηλότερος στους άνδρες (22%), σε σύγκριση με τις γυναίκες (16%).

Μάλιστα, συγκεκριμένοι τύποι φαρμάκων ενέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο. Όσοι έλαβαν υδροχλωρική οξυβουτυνίνη είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο και εκείνοι που έπαιρναν τρυγική τολτεροδίνη είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη οι γιατροί να εξετάσουν εναλλακτικές θεραπείες για τα προβλήματα υπερδραστήριας κύστης σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι κάποιοι τύποι αντιχολινεργικών φαρμάκων δεν συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα άνοιας.

Άνοια: 7 συμπτώματα που εμφανίζονται τα Χριστούγεννα – Τι να κάνετε αν τα παρατηρήσετε

Αυτά ήταν η δαριφενασίνη, η φουμαρική φεσοτεροδίνη, η υδροχλωρική φλαβοξάτη, η υδροχλωρική προπιβερίνη και το χλωριούχο τρόσπιο.

Οι ειδικοί ανέλυσαν επίσης ένα μη αντιχολινεργικό φάρμακο που ονομάζεται μιραβεγρόνη, το οποίο επίσης συνταγογραφείται σε ασθενείς με προβλήματα υπερδραστήριας κύστης, αλλά λειτουργεί χρησιμοποιώντας διαφορετικό μηχανισμό από τα αντιχολινεργικά.

Ενώ οι επιστήμονες βρήκαν κάποια στοιχεία για σύνδεση της άνοιας με αυτό το φάρμακο, παρατήρησαν ότι τα δεδομένα δεν ήταν ξεκάθαρα και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ολοκληρώνοντας την έκθεσή τους, τόνισαν ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να λάβουν υπόψη τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους και συνέπειες των διαθέσιμων επιλογών θεραπείας για μια υπερδραστήρια κύστη σε ηλικιωμένους.

«Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνταγογραφήσουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων υγείας από 170.742 Βρετανούς άνω των 55 ετών με άνοια που είχαν λάβει ένα αντιχολινεργικό φάρμακο ή μιραβεγρόνη για τρία έως 16 χρόνια πριν από τη διάγνωση της πάθησης.

Κάθε ασθενής με άνοια αντιστοιχίστηκε με έναν συμμετέχοντα από μια ομάδα ελέγχου 800.000 ατόμων σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο και την ιατρική πρακτική, προκειμένου να γίνει σύγκριση.

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, ο πρώτος από τους οποίους ήταν ότι δεν υπήρχαν δεδομένα για την ακριβή δόση που χορηγήθηκε στους ασθενείς, πράγμα που σημαίνει ότι οι συγγραφείς δεν μπορούσαν να διερευνήσουν πλήρως εάν οι υψηλότερες δόσεις ορισμένων φαρμάκων οδηγούσαν σε αυξημένο κίνδυνο της πάθησης με την πάροδο του χρόνου.

Ένας άλλος ήταν τα δεδομένα που βασίζονταν σε αρχεία ασθενών, τα οποία μπορεί να ήταν αναξιόπιστα ή ελλιπή. Πάντως, η μελέτη δεν είναι η πρώτη που συνδέει ορισμένα αντιχολινεργικά με αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση που διαταράσσει τη μνήμη, αν και το πώς ακριβώς τα φάρμακα επηρεάζουν τον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Αλτσχάιμερ: Ένα νέο τεστ στο δάχτυλο ανιχνεύει τη νόσο γρήγορα και με ακρίβεια – Σπουδαία ανακάλυψη

Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι η οξυβουτινίνη μπορεί να ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο καθώς έχει μικρότερο μέγεθος μορίου από άλλους τύπους. Αυτό, υποστηρίζουν οι ειδικοί, του επιτρέπει να διεισδύσει βαθύτερα στον εγκέφαλο και να έχει ισχυρότερη επίδραση στους ευαίσθητους ιστούς εκεί.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top