Απώλεια μνήμης, σύγχυση, διαταραχή συμπεριφοράς και διάθεσης είναι μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με άνοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κι άλλα σημάδια που μπορείτε να εντοπίσετε έγκαιρα στους ασθενείς και σας προειδοποιούν για την εμφάνιση της πάθησης.
Τα περιστατικά άνοιας αυξάνονται σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, γιατί μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέποντας στα άτομα να διατηρήσουν τις γνωστικές ικανότητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Είναι σύμπτωμα άνοιας ή διαταραχή της μνήμης; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Το πιο εμφανές σημάδι της άνοιας μπορεί να είναι η απώλεια μνήμης, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ιατρό.
4 σημάδια άνοιας που εμφανίζονται στο περπάτημα
Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν τέσσερα σημάδια που ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου και αποτελούν συχνά τις αρχικές εκδηλώσεις της ασθένειας. Συμπτώματα που αν τα αντιληφθείτε έγκαιρα, θα βοηθήσετε σημαντικά τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, τα άτομα που πιθανότατα θα αναπτύξουν την ασθένεια στο μέλλον:
- δυσκολεύονται να κατανοήσουν σωστά τα αντικείμενα
- κινούνται πιο αργά
- μεταβάλουν τις κινήσεις των χεριών
- κάνουν μικρότερα βήματα
«Η διάγνωση βοηθά τα άτομα με άνοια να λάβουν τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ίδιους και τους οικείους τους να προετοιμαστούν για το μέλλον» αναφέρουν τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί από εμάς ξεχνάμε καθημερινά απλά πράγματα όπως ονόματα ή που βάλαμε τα κλειδιά μας. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην έντονη καθημερινή ζωή και δεν είναι απαραίτητα σημάδι άνοιας, ενώ εξασθένηση της μνήμης μπορεί να προκαλούν και κάποια φάρμακα, η έλλειψη βιταμινών ή οι θυρεοειδοπάθειες.
Στην άνοια η απώλεια μνήμης είναι πολύ πιο σοβαρή, τόσο ώστε να δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούμε έναν ιατρό. Οι ερευνητές έχουν επίσης επισημάνει έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια που είναι εμφανή στο περπάτημα, επειδή η πλοήγηση με τα πόδια απαιτεί σημαντική πνευματική προσπάθεια.
Η χωρική αντίληψη μπορεί να μειωθεί καθώς η άνοια μεταβάλλει την αντίληψη του περιβάλλοντος, υποστηρίζει ο καθηγητής Gill Livingston. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν σωστά τα αντικείμενα, έτσι ώστε να βλέπουν τα πράγματα ως τρισδιάστατα ενώ δεν είναι, ή ακόμη και ως δισδιάστατα ενώ στην πραγματικότητα είναι τρισδιάστατα.
«Αυτό σημαίνει ότι βλέπουν αντικείμενα που δεν υπάρχουν, γεγονός που μπορεί να τους αναγκάσει να περπατήσουν προς μια νέα κατεύθυνση ενώ προσπαθούν να τα αποφύγουν. Ή σημαίνει ότι μπορεί να πέσουν πάνω σε πράγματα που νομίζουν ότι είναι επίπεδα. Επίσης, δεν μπορούν να θυμηθούν πράγματα που έχουν δει προηγουμένως, οπότε η επιστροφή σε μέρη μπορεί να είναι δύσκολη» τονίζει στο Irishstar ο Gill Livingston.
Άνοια: Το σύμπτωμα που παρουσιάσατε 20 ετών αυξάνει τον κίνδυνο
Καθώς οι γνωστικές ικανότητες μειώνονται, τα άτομα τείνουν να κινούνται πιο αργά, γεγονός που αντανακλάται στον μειωμένο ρυθμό βαδίσματος. Η άνοια μπορεί να μεταβάλει τις κινήσεις των χεριών καθώς προκύπτουν προβλήματα ισορροπίας, οδηγώντας τα άτομα να χρησιμοποιούν τα χέρια τους για σταθερότητα, ενώ τα μικρότερα βήματα είναι ένα ακόμη σημάδι της άνοιας.
Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της άνοιας
Ένας ασθενής με άνοια μπορεί να ξεχνάει, να μη θυμάται που μένει ή πως είναι το όνομα ενός αγαπημένου του προσώπου. Να μην μπορεί να πάρει μια απόφαση, να δυσκολεύεται στις κινήσεις και να έχει αλλάξει η προσωπικότητά του. Επίσης, μπορεί να μην σκέφτεται λογικά, να έχει απρεπή συμπεριφορά μέσα σε κόσμο, να εκνευρίζεται εύκολα, να εμφανίζει παρανοϊκές σκέψεις όπως ότι τον παρακολουθούν ή ότι του βάζουν δηλητήριο στο φαγητό και να έχει ψευδαισθήσεις.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας
Οι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Η ηλικία (όσο μεγαλώνει κανείς, αυξάνονται οι πιθανότητες)
- Το οικογενειακό ιστορικό. Αν ο πατέρας ή η μητέρα είχαν άνοια, υπάρχουν ελαφρά αυξημένες πιθανότητες και για τα παιδιά τους
- Η χρόνια κατάχρηση οινοπνεύματος. Μέτριες ποσότητες (1-2 ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες), ειδικά από κόκκινο κρασί, έχουν προστατευτική δράση, αλλά η υπερβολική χρήση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα
- Η αθηροσκλήρωση
- Η αρτηριακή υπέρταση
- Η αυξημένη χοληστερόλη, ειδικά η LDL (η «κακή» χοληστερίνη)
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Το κάπνισμα.