Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 11 παράγοντες που δείχνουν ποιος θα πάθει 14 χρόνια πριν εμφανιστεί

άνοια

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλα ινστιτούτα εξέτασαν δεδομένα σχεδόν 225.000 κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών, ακολουθώντας τους για 14 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου το 2% διαγνώστηκε με άνοια.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές μπόρεσαν να περιορίσουν μια λίστα από σχεδόν 30 παράγοντες που δυνητικά θέτουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε ένα σύνολο 11 που φαίνεται να είναι πιο επιδραστικό.

Οι 11 ισχυροί παράγοντες για άνοια

  1. Ηλικία (συνήθως 65 ετών και άνω)
  2. Έλλειψη εκπαίδευσης
  3. Ιστορικό διαβήτη
  4. Ιστορικό/τρέχουσα κατάθλιψη
  5. Ιστορικό εγκεφαλικού
  6. Γονική άνοια
  7. Οικονομικό μειονέκτημα
  8. Υψηλή αρτηριακή πίεση
  9. Υψηλή χοληστερόλη
  10. Μοναχική ζωή
  11. Άνδρες

Το νέο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου που αναπτύχθηκε με βάση τα ευρήματα ονομάζεται Βαθμολογία Κινδύνου Άνοιας της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου ή UKBDRS. Ο Δρ. Raihaan Patel, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ελπίζει ότι μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί από τους παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να ελέγξουν εύκολα αυτές τις ηλικίες 50-73 για την πάθηση.

«Βλέπουμε αυτή την προσαρμογή ως ένα αρχικό βήμα για τον εντοπισμό υψηλού ή χαμηλού κινδύνου», λέει ο Δρ. Patel, προσθέτοντας ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου μπορούν να σταλούν για περαιτέρω εξετάσεις.

Σε σύγκριση με άλλα υπάρχοντα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου, το UKBDRS -σε συνδυασμό με τη γνώση για το εάν τα άτομα έφεραν την παραλλαγή του γονιδίου APOE e4, θέτοντάς τα σε υψηλότερο κίνδυνο άνοιας – έδωσε τα πιο ακριβή αποτελέσματα, ακολουθούμενη από το UKBDRS μεμονωμένα, μόνο την ηλικία και μετά τρία άλλα υπάρχοντα εργαλεία ελέγχου.

Ο νέος προληπτικός έλεγχος μπορεί να χρησιμεύσει ως αρχική συζήτηση, λέει ο Δρ. Patel, δίνοντας στους παρόχους την ευκαιρία να ενθαρρύνουν ασθενείς με διαβήτη, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και υψηλή χοληστερόλη να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ένα άτομο με αυτές τις υποκείμενες παθήσεις έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από ένα άτομο της ίδιας ηλικίας να αναπτύξει άνοια.

«Μπορείτε πραγματικά να κάνετε μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο εστιάζοντας στην καρδιομεταβολική υγεία», λέει.

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια δεν είναι μια μοναδική κατάσταση. Αντίθετα, είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που ταιριάζουν σε μια ποικιλία διαταραχών που προκαλούνται από μη φυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο, είτε από ασθένεια είτε από τραυματισμό. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων άνοιας -60% έως 80%, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Άλλες μορφές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνουν:

Μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών συμβάντων και καταστάσεων όπως:

Τα όρια μεταξύ των διαφορετικών τύπων άνοιας είναι «ασαφή και οι μικτές μορφές συχνά συνυπάρχουν», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που συζητήθηκαν παραπάνω, άλλοι περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα άνοιας

Συχνά, το πρώτο σημάδι της πάθησης είναι μια αλλαγή στη διάθεση ή στη συμπεριφορά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν με τον καιρό, οδηγώντας τελικά σε ανάγκη για βοήθεια στην καθημερινή ζωή.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνουν:

Οι αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά μπορεί να εμφανίζονται ως εξής:

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε άνοια

Όσοι ανησυχούν ότι οι ίδιοι ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο μπορεί να πάσχουν θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος πιθανότατα θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, θα γράψει εξετάσεις και θα κάνει ερωτήσεις.

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να διαγνωστεί ένας συγκεκριμένος τύπος της πάθησης λόγω επικάλυψης των συνθηκών, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Εάν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός μπορεί απλώς να διαγνώσει άνοια και στη συνέχεια να κάνει μια παραπομπή σε έναν ειδικό όπως νευρολόγο, ψυχίατρο, ψυχολόγο ή γηρίατρο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version