Νιώθετε σαν να γεράσατε μέσα σε μια νύχτα; Πραγματικά μπορεί και να το έχετε πάθει! Μελέτη έδειξε ότι ο ανήσυχος και διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε έως και 10 χρόνια μεγαλύτεροι.
Δύο νύχτες διακοπτόμενου ύπνου είναι αρκετές για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο συνεπής, ξεκούραστος ύπνος είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αποφυγή της αίσθησης της πραγματικής ηλικίας του ατόμου.
Βέβαια, πέρα από το να αισθάνεται κανείς απλά γερασμένος, η αντίληψη ότι είναι μεγαλύτερος μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενθαρρύνοντας την ανθυγιεινή διατροφή και μειώνοντας την άσκηση.
Οι ερευνητές, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι εθελοντές αισθάνονταν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι όταν περιορίζονταν σε μόνο τέσσερις ώρες ύπνου για δύο συνεχόμενες νύχτες, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι η υπνηλία τους έκανε να αισθάνονται δεκαετίες μεγαλύτεροι.
Το αντίθετο παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να μείνουν στο κρεβάτι για εννέα ώρες, αν και το αποτέλεσμα ήταν πιο μέτριο, με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να ισχυρίζονται ότι αισθάνονται κατά μέσο όρο τρεις μήνες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία μετά από άφθονη ξεκούραση.
Πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία
«Ο ύπνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο γέρος αισθάνεσαι και δεν είναι μόνο οι μακροπρόθεσμες συνήθειες του ύπνου σου» δήλωσε η Dr Leonie Balter, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Ακόμη και όταν κοιμάστε λιγότερο μόνο για δύο νύχτες, αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε» ανέφερε η ίδια.
«Πέρα από το να αισθάνεστε απλώς πιο γερασμένοι, η αντίληψη ότι είστε πολλά χρόνια μεγαλύτεροι μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων» δήλωσε η Dr Leonie Balter, ενθαρρύνοντας την ανθυγιεινή διατροφή, μειώνοντας τη σωματική άσκηση και κάνοντας τους ανθρώπους λιγότερο πρόθυμους να κοινωνικοποιηθούν και να εμπλακούν σε νέες εμπειρίες.
Τι έδειξαν οι μελέτες για τον ύπνο
Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.
Στην πρώτη, 429 άτομα, ηλικίας 18 έως 70 ετών, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο γέροι αισθάνονταν και πόσες νύχτες είχαν κοιμηθεί άσχημα τον τελευταίο μήνα. Η υπνηλία τους αξιολογήθηκε επίσης σύμφωνα με μια κλίμακα που χρησιμοποιείται στην ψυχολογική έρευνα.
Για κάθε ημέρα άσχημου ύπνου οι εθελοντές ένιωθαν κατά μέσο όρο τρεις μήνες μεγαλύτεροι, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ενώ όσοι δεν ανέφεραν καμιά κακή νύχτα τον προηγούμενο μήνα ένιωθαν κατά μέσο όρο σχεδόν έξι χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.
Η δεύτερη μελέτη για τον ύπνο
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 186 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 46 ετών, για το πόσο γέροι αισθάνονταν μετά από δύο νύχτες άφθονου ύπνου, κατά τις οποίες έμεναν στο κρεβάτι για εννέα ώρες κάθε βράδυ, και μετά από δύο νύχτες που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα.
Μετά από δύο νύχτες περιορισμένου ύπνου, οι συμμετέχοντες ένιωθαν κατά μέσο όρο 4,44 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι όταν είχαν άφθονο ύπνο. Το αίσθημα της μεγαλύτερης ηλικίας συνδέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με το αίσθημα της μεγαλύτερης υπνηλίας.
«Αν θέλετε να αισθάνεστε νέοι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προστατεύετε τον ύπνο σας» ανέφερε η Dr Leonie Balter.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα, αν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύπλαστη είναι η υποκειμενική ηλικία» δήλωσε η Dr Leonie Balter και πρόσθεσε πως «Αν μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται νεότεροι, ίσως μπορέσουν να έχουν τα σχετικά οφέλη, όπως το να είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν νέες εμπειρίες και να είναι κοινωνικά ενεργοί και σωματικά δραστήριοι».