Ανησυχία στις ΗΠΑ: Άγνωστος ιός προκαλεί επιπλοκές σε παιδιά και ηλικιωμένους

ιός κοξάκι

Ο HMPV είναι ένας άγνωστος ιός που προκαλεί σοβαρές πνευμονίες. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

 

Ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα του μεταπνευμονοϊού, ή HMPV, στις ΗΠΑ. Αυτός ο άγνωστος ιός του αναπνευστικού, που παρουσιάζει έξαρση,  τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί επιπλοκές στις ευάλωτες ομάδες.Πρόσφατα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)απεύθυνε σύσταση τους υγιειονομικούς να είναι ευαισθητοποιημένοι για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Ο ιός έρχεται στο προσκήνιο μετά την εξασθένηση SARS-CoV-2 ,της γρίπης και του RSV που παρουσίασαν έξαρση το χειμώνα και τώρα βρίσκονται σε ύφεση. Προκαλεί λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, βίαιο βήχα, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και πυρετό, όπως και άλλοι αναπνευστικοί ιοί με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι που κόλλησαν, πιθανώς δεν γνώριζαν καν ότι το είχαν.

Σε αντίθεση με τον Covid-19 και τη γρίπη, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον HMPV ή αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία του. Ο πραγματικός αντίκτυπος της νόσου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, επειδή οι εξετάσεις για τον HMPV σπάνια γίνονται εκτός νοσοκομείων.

Γέμισαν οι ΜΕΘ στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα συστήματα επιτήρησης αναπνευστικών ιών των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ τα κρούσματα του μεταπνευμονοϊού, ή HMPV, αυξήθηκαν την Άνοιξη. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων γέμισαν με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις λοιμώξεις. Στην κορύφωσή του στα μέσα Μαρτίου, σχεδόν το 11% των δειγμάτων ήταν θετικά για τον HMPV, αριθμός κατά 36% υψηλότερος από τη μέση, προ-πανδημική εποχική αιχμή του 7% θετικότητας. Το CDC συνιστά στους γιατρούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο εξέτασης για HMPV το χειμώνα και την άνοιξη, όταν τείνει να κορυφώνεται.

 Μελέτες δείχνουν ότι ο άγνωστος ιός HMPV έχει έντονη παρουσία στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, όσο η γρίπη και ένας στενά συγγενικός ιός, ο RSV. Μια μελέτη δειγμάτων ασθενών που συλλέχθηκαν σε διάστημα 25 ετών διαπίστωσε ότι ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά μετά τον RSV. Μια μελέτη στη Νέα Υόρκη που διεξήχθη τέσσερις χειμώνες διαπίστωσε ότι ήταν τόσο συχνός στους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο όσο ο RSV και η γρίπη.

Τζανάκης: Ο HMPV είναι “ξάδερφος” του RSV

Αρκετά καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο oloygeia.gr,Ν. Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. Οπως εξήγησε ο HMPV, είναι “ξάδερφος” του αναπνευστικού συγκυριακού ιού (RSV) που είχε  έξαρση στη χώρας μας  το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί κινδυνεύουν περισσότερο όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους άλλους αναπνευστικούς ιούς .

Ο HMPV μπορεί να προκαλέσει βαριά πνευμονία, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένους, ενώ στον υγιή πληθυσμό μπορεί να προκαλέσει ένα βαρύ κρυολόγημα. Στη χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα επιτήρησης του ιού και έτσι δεν γνωρίζουμε  την κυκλοφορία του στην κοινότητα.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός μεταδίδεται μέσω εκκρίσεων από το βήχα και το φτέρνισμα, τις στενές προσωπικές επαφές όπως άγγιγμα ή χειραψία και το άγγιγμα αντικειμένων ή επιφανειών που έχουν τους ιούς και στη συνέχεια η επαφή με το το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο ιός ΗMPV

Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα. Οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μερικοί μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και πνευμονία. Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που εξαπλώνεται συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με τον μεταπνευμονοϊό περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και δύσπνοια. Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης από μεταπνευμονοϊό μπορεί να εξελιχθούν σε βρογχίτιδα ή πνευμονία και είναι παρόμοια με άλλους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού.

Η εκτιμώμενη περίοδος επώασης είναι 3 έως 6 ημέρες και η διάρκεια της νόσου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα.
• Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από μεταπνευμονοϊό, αλλά τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο περιλαμβάνουν:
• Παιδιά κάτω των 5 ετών
• Ανοσοκατεσταλμένοι, όπως αυτοί που λαμβάνουν αντικαρκινικά φάρμακα ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων
• Νεογέννητα
• Άτομα άνω των 65 ετών
• Άτομα με άσθμα που χρησιμοποιούν στεροειδή
• Άτομα με ΧΑΠ
• Περίπου το 10% έως 15% των αναπνευστικών νοσημάτων στα παιδιά σχετίζονται με τον μεταπνευμοϊό. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά περίπου το 5% έως 15% των παιδιών θα αναπτύξουν λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία.

Κι όμως, δεν είναι άγνωστος ιός στους επιστήμονες

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός ανακαλύφθηκε από Ολλανδούς γιατρούς το 2001. Στην Ολλανδία βρέθηκαν 28 δείγματα από παιδιά με ανεξήγητες αναπνευστικές λοιμώξεις. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά ήταν πολύ άρρωστα και χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη, ωστόσο δεν βρέθηκαν θετικά σε κανένα γνωστό παθογόνο.
Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα δείγματα σε διάφορους τύπους κυττάρων από πιθήκους, κοτόπουλα και σκύλους και στη συνέχεια εξέτασαν τις καλλιέργειες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Είδαν κάτι που φαινόταν δομικά συγγενικό με την οικογένεια των paramyxoviridae, μια ομάδα ιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV. Εξετάζοντας τα γονίδια του ιού ανακάλυψαν έναν στενό συγγενή: τον μεταπνευμονοϊό των πτηνών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο κάποια στιγμή και εξελίχθηκε από εκεί. Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος από 72 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί από το 1958, έδειξε έκθεση στον μυστηριώδη ιό που σημαίνει ότι κυκλοφορούσε τον προηγούμενο αιώνα.

Προέλευση από τα πτηνά

Μια πιο προσεκτική ματιά στα γονίδια του ιού έδειξε έναν στενό συγγενή: Τον μεταπνευμονοϊό των πτηνών, ο οποίος μολύνει τα πτηνά. Ο νέος ιός ονομάστηκε ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο κάποια στιγμή και εξελίχθηκε από εκεί.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top