Ανεγχείρητος καρκίνος στον πνεύμονα – Ο κρίσιμος ρόλος του χειρουργού

καρκίνος πνεύμονος

Ο καρκίνος του πνεύμονα αφορά στην άναρχη, επιθετική και γρήγορη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό προσβεβλημένων κυττάρων στον πνεύμονα.

Η χειρουργική αντιμετώπισή του είναι η πλέον αποτελεσματική λύση. Υπάρχουν, εντούτοις, περιπτώσεις όπου η αφαίρεση του όγκου δεν θεωρείται η πρώτη επιλογή. O λεγόμενος «ανεγχείρητος» καρκίνος πνεύμονος αποτελεί ένα «στοίχημα» για την ιατρική κοινότητα, καθώς απαιτεί συνδυαστική θεραπεία και εμπειρία.

Διαβάστε τα τελευταία νέα για τον Καρκίνο του πνεύμονα

Πότε ένας όγκος στον πνεύμονα θεωρείται ανεγχείρητος;

Ο ανεγχείρητος καρκίνος πνεύμονος είναι ο όγκος, ο οποίος δεν επιδέχεται σαν πρώτη ιατρική παρέμβαση την αφαίρεσή του. Το 10-15% των καρκίνων στον πνεύμονα είναι μικροκυτταρικού τύπου και είναι ανεγχείρητοι ανεξαρτήτως μεγέθους. Θεωρείται ότι ο συνδυασμός χημειοθεραπείας με ακτινοβολίες έχει τα ίδια αποτελέσματα με το χειρουργείο. Στο υπόλοιπο 85-90% ο στόχος είναι η ριζική αφαίρεση, η οποία είναι και η μόνη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε ίαση.

Ένας καρκίνος πνεύμονος είναι ανεγχείρητος όταν:

  • 1) έχει απομακρυσμένες μεταστάσεις,
  • 2) οι αναπνευστικές εφεδρείες του ασθενούς δεν επιτρέπουν χειρουργείο στον πνεύμονα και αφαίρεση τμήματος αυτού,
  • 3) υπάρχουν block λεμφαδένων που έχουν περάσει στο αντίθετο μεσοθωράκιο,
  • 4) οι λεμφαδένες είναι ομόπλευροι αλλά είναι τόσο πολλοί που δε μας επιτρέπουν την προσέγγιση πνευμονικής αρτηρίας ή βρόγχου,
  • 5) έχει διηθηθεί η άνω κοίλη φλέβα, η αορτή, η πνευμονική αρτηρία, το περικάρδιο και η υποκλείδιος φλέβα,
  • 6) υπάρχει πλευριτικό υγρό με καρκινικά κύτταρα και, τέλος,
  • 7) όταν συνυπάρχουν παθήσεις που καθιστούν επικίνδυνο ένα χειρουργείο στον πνεύμονα.

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση;

Στόχος του χειρουργού είναι η ριζική αφαίρεση του όγκου από τον πνεύμονα, καθώς και των τοπικών λεμφαδένων. Είναι ο μόνος που έχει την υποχρέωση να κρίνει το ανεγχείρητο ενός καρκίνου. Από τις παραπάνω περιπτώσεις, κάποιες αναφέρονται σε ανεγχείρητο όγκο, ωστόσο κάποιες άλλες αφορούν το 30% των περιστατικών του καρκίνου πνεύμονα και είναι δυνατόν να οδηγηθούν σε ριζική αφαίρεση, αφού όμως έχει προηγηθεί χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, ίσως και ακτινοθεραπεία.

Έχει ένδειξη η φωτοδυναμική θεραπεία;

Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι η ενεργειακή αποδόμηση όγκων μέσω ίνας laser κι έχει θέση στην μείωση του μεγέθους του όγκου, στην παράταση της ζωής των ασθενών με άριστη ποιότητα, αλλά δεν αφορά τους λεμφαδένες, οπότε ενώ μειώνει τον όγκο, σπανιότερα τον καθιστά χειρουργήσιμο.

Ο ρόλος του Ογκολογικού Συμβουλίου

Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι μια δύσκολη νόσος για τα περισσότερα περιστατικά, εκτός από εκείνα που διαγιγνώσκονται σε αρχικό στάδιο. Η καλή έκβαση ενός ασθενούς είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας πολλών ειδικοτήτων.

Το ογκολογικό συμβούλιο είναι απαραίτητο να γίνεται πριν παρθούν οι περισσότερες αποφάσεις, ώστε να χαράσσεται κοινή στρατηγική. Ο πνευμονολόγος, ο θωρακοχειρουργός, ο ογκολόγος και ο ακτινοθεραπευτής είναι απαραίτητοι στην πορεία αυτής της νόσου.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top