Site icon Όλο Υγεία

Ανατροπή: Τελικά οι μπατονέτες κάνουν καλό ή κακό στα αυτιά μας; Τι υποστηρίζει ΩΡΛ

μπατονέτες

Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί καθημερινά μπατονέτες για να καθαρίσει τα αυτιά του. Το θέμα όμως είναι εάν κάνουν όντως κακό και πόσο βλάπτουν την υγεία μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τις μπατονέτας με ήπιο τρόπο ώστε να μην τραυματίσουμε το αυτί και το ακουστικό σας πόρο.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας δε συνιστά τις μπατονέτες καθώς και άλλα αντικείμενα και συμβουλεύει ότι δεν πρέπει να χειριζόμαστε το αυτί με βίαιο τρόπο, αλλά με προσοχή ώστε να μην τραυματιστεί.

Παρόλα αυτά πολλοί χρησιμοποιούν μπατονέτες για να καθαρίσουν τα αυτιά τους. Η Washinghton Post κάποτε αποκάλεσε τις μπατονέτες ως “το πιο παράξενο πράγμα που αγοράζουν οι άνθρωποι”, καθώς συχνά χρησιμοποιούνται για κάτι το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Έρευνες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς χρησιμοποιούν μπατονέτες για να καθαρίσουν τα αυτιά τους. Και όμως, ένα μικρό ποσοστό έχει τραυματιστεί από αυτές. Είναι όντως τόσο επικίνδυνο να καθαρίζουμε τα αυτιά μας με μπατονέτες;

Σύμφωνα με τον γιατρό William Partnoy η χρήση μπατονέτας δεν είναι τόσο βλαβερή, αν και αποτελεί μία σπάνια άποψη στην ωτορυ0νολαρρυγική κοινότητα.

O γιατρός έγραψε στο International Journal of Head and Neck Surgery, μία αναφορά με τίτλο “ to swab or not to swab”.  Όπως αναφέρει, από τους 100 ασθενείς που εξέτασε στο ιατρείο του, τουλάχιστον το 77% από αυτούς χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση μπατονέτες. Μόλις όμως τέσσερις ανέφεραν επιπλοκές από των καθαρισμό των αυτιών. Αν και οι περισσότεροι ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν δει τραυματισμούς που προκαλούνται από επιχρίσματα του ακουστικού πόρου δεν υπάρχουν στοιχεία που να αναφέρουν σοβαρούς τέτοιους τραυματισμούς. Κάτι που ίσως θα ήταν χρήσιμο, είναι η εκπαίδευση του πως να χρησιμοποιείτε σωστά τη μπατονέτα για να καθαρίσετε τα αυτιά σας.

Κάτι που ο γιατρός αναφέρει ως πρόβλημα είναι ότι συνήθως καθαρίζουμε τα αυτιά μας με τη μπατονέτα αφού δημιουργηθεί κερί. Με αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σπρώχνουμε το κερί πιο μέσα.

Επίσης δεν πρέπει να πιέζουμε την μπατονέτα τόσο μέσα προκειμένου να μην τραυματίσουμε το τύμπανο.

Δεν είναι όμως και κάτι συνηθισμένο να βάζουν την μπατονέτα τόσο βαθιά οι άνθρωποι, αναφέρει ο Seth Swartz , ωτορινολαρυγγολόγος στο Σιατλ.

Κάτι κοινό στον καθαρισμό του αυτιού είναι η βλάβη του ακουστικού δέρματος, δηλαδή το δέρμα στον ακουστικό πόρο που εμφανίζει το λεγόμενο “αυτί του κολυμβητή”, το οποίο, παρά το όνομα του, εμφανίζεται και χωρίς κολύμπι με συμπτώματα όπως κνησμός, πόνος και δυσκολία στην ακοή.

Ο γιατρός ακόμα αναφέρει ότι τέτοιου είδους βλάβες είναι πιο συχνές όταν οι άνθρωποι καθαρίζουν το αυτί τους με καρφίτσες ή με κλειδί, στύλο ή άλλα αντικείμενα. Επομένως οι μπατονέτες μπορεί να είναι τα συγκριτικά πιο ακίνδυνα αντικείμενα, επειδή είναι μαλακά.

Το κύριο πρόβλημα με τις μπατονέτες είναι ότι δεν χρειάζεται πραγματικά να καθαρίσετε μόνοι σας τα αυτιά, γιατί υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Το κερί εκκρίνεται φυσικά από τον ακουστικό πόρο κατά τη διάρκεια της μάσησης, καθώς διευκολύνεται από την κίνηση της γνάθου.

Το κερί που βλέπετε στην άκρη της μπατονέτας είναι υγιές κερί που δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί. Αν θέλετε να καθαρίσετε τα αυτιά σας χρησιμοποιείστε μία πετσέτα και καθαρίστε μαλακά το αυτί σας στην είσοδο. Εάν το κερί βρίσκεται πιο μέσα τότε αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να σας βοηθήσει με την αφαίρεσή του.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Exit mobile version