Site icon Όλο Υγεία

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη κατά της γήρανσης: Αποκαθιστά τους μύες που χάνονται με την ηλικία

πρωτεΐνη κατά τη γήρανσης

Μια πρωτοποριακή μελέτη εντόπισε μια πρωτεΐνη ικανή να αναστρέψει την απώλεια μυών λόγω γήρανσης (σαρκοπενία). Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ξαναχτίσουν τη δύναμή τους και να αποτρέψουν την αδυναμία.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου στο Μπάφαλο ανέδειξε τις δυνατότητες που έχει μια πρωτεΐνη να είναι αποτελεσματική στην αναστροφή της γήρανσης στα κύτταρα των σκελετικών μυών. Η μελέτη, που είχε δημοσιευθεί στο Science Advances, επικεντρώνεται στην πρωτεΐνη NANOG, η οποία προέρχεται από το Tír na nÓg, μια περιοχή που στην ιρλανδική παράδοση φημίζεται για την αιώνια νεότητα, την ομορφιά και την υγεία.

Σε μια σειρά από πειράματα, οι ερευνητές υπερέκφρασαν τη NANOG σε μυοβλάστες, που είναι οι εμβρυϊκοί πρόδρομοι του μυϊκού ιστού. Οι μυοβλάστες είχαν γεράσει, που σημαίνει ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν.

Η υπερέκφραση βελτίωσε ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που συνδέονται με την σχετιζόμενη με την ηλικία φθορά των κυττάρων, μεταξύ των οποίων η αυτοφαγία, η ενεργειακή ομοιόσταση, η γονιδιωματική σταθερότητα, η πυρηνική ακεραιότητα και η μιτοχονδριακή λειτουργία.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι η NANOG αύξησε τον αριθμό των μυϊκών βλαστοκυττάρων στους μύες ποντικών που είχαν γεράσει πρόωρα. Αυτό έδειξε τη σκοπιμότητα της αναστροφής της κυτταρικής γήρανσης στο σώμα χωρίς την ανάγκη επαναπρογραμματισμού των κυττάρων σε μια εμβρυϊκή πολυδύναμη κατάσταση, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ογκογένεσης.

«Η δουλειά μας επικεντρώνεται στην κατανόηση των μηχανισμών των ενεργειών της NANOG με την ελπίδα να ανακαλύψουμε φαρμακευτικούς στόχους σηματοδότησης ή μεταβολισμού που μιμούνται τις αντιγηραντικές επιδράσεις της NANOG», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Τελικά, η εργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ή θεραπείες που συμβάλλουν στην αναστροφή της κυτταρικής γήρανσης και μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Στέλιος Θ. Ανδρεάδης, διακεκριμένος καθηγητής SUNY στο Τμήμα Χημικός και Βιολογικός Μηχανικός στο UB School of Engineering and Applied Sciences.

Τι είναι η κυτταρική γήρανση;

Τα γηρασμένα κύτταρα είναι μοναδικά για το γεγονός ότι τελικά σταματούν να πολλαπλασιάζονται αλλά δεν πεθαίνουν όταν θα έπρεπε. Αντίθετα, παραμένουν και συνεχίζουν να απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Όπως ένα μουχλιασμένο φρούτο μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το μπολ, ένας σχετικά μικρός αριθμός γηρασμένων κυττάρων μπορεί να επιμείνει και να εξαπλώσει φλεγμονή που μπορεί να βλάψει τα γειτονικά κύτταρα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα γηρασμένα κύτταρα κακά. Τα μόρια και οι ενώσεις που εκφράζονται από τα γηρασμένα κύτταρα (γνωστά ως γηράσκοντα εκκριτικά κύτταρα) παίζουν σημαντικούς ρόλους σε όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εμβρυϊκής ανάπτυξης, του τοκετού και της επούλωσης πληγών.

Πώς η κυτταρική γήρανση επηρεάζει το σώμα

Ο αριθμός των γηρασμένων κυττάρων στο σώμα ενός ατόμου αυξάνεται με την ηλικία. Καθώς το γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, τα γηρασμένα κύτταρα συσσωρεύονται και αλλοιώνουν τα υγιή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να αντέχει το στρες ή τις ασθένειες, να αναρρώνει από τραυματισμούς και να μαθαίνει νέα πράγματα, καθώς τα γηρασμένα κύτταρα στον εγκέφαλο μπορούν να υποβαθμίσουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Ως αποτέλεσμα, η κυτταρική γήρανση έχει συνδεθεί με ένα πλήθος καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι σχετικές άνοιες και η οστεοαρθρίτιδα. Έχει επίσης συνδεθεί με μείωση της όρασης, της κινητικότητας και της ικανότητας σκέψης.

Προς το παρόν, διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν τα γηρασμένα κύτταρα του δέρματος μπορεί να συμβάλλουν στη χαλάρωση και στις ρυτίδες και εάν τα γηρασμένα κύτταρα μπορεί επίσης να συνδέονται με την καταιγίδα κυτοκινών της φλεγμονής που καθιστά την COVID-19 τόσο θανατηφόρα νόσο για τους ηλικιωμένους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version