Αλτσχάιμερ: Ρινικό σπρέι καθαρίζει τις πρωτεΐνες που το προκαλούν από τον εγκέφαλο

Αλτσχάιμερ

Μια διεπιστημονική ομάδα νευροεπιστημόνων ανέπτυξε ένα ρινικό σπρέι που καθάρισε τους εγκεφάλους μοντέλων ποντικιών με Αλτσχάιμερ από τοξικές πρωτεΐνες tau.

Διαβάστε τα τελευταία νέα για τη νόσο Alzheimer

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, η ομάδα βρήκε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα ειδικής διαμόρφωσης που δεσμεύεται στις πρωτεΐνες tau, το τοποθέτησε μέσα σε ένα κέλυφος που του επιτρέπει να ταξιδέψει μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και στη συνέχεια το δοκίμασε με μοντέλα ποντικιών.

Η Soraya Meftah, η Claire Durrant και η Tara Spires-Jones, ειδικοί στην άνοια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δημοσίευσαν ένα άρθρο στο Focus περιγράφοντας τη δουλειά που έκανε η ομάδα σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Σχετικό άρθρο:
Αλτσχάιμερ: Πότε κινδυνεύετε να εμφανίσετε τη νόσο- Αν έχει η μητέρα ή ο πατέρας σας;

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν έναν από τους διάφορους τύπους προοδευτικών νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, αναπτύσσουν δομικές πρωτεΐνες tau στον εγκέφαλό τους.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να σταματήσουν τη ροή τέτοιων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο των προσβεβλημένων ατόμων ή να μειώσουν την ποσότητά τους μόλις φτάσουν εκεί. Δυστυχώς, τέτοιες προσπάθειες είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Σχετικό άρθρο:
Αλτσχάιμερ και γήρανση του εγκεφάλου: Η πρωτεΐνη που μπορεί να είναι κλειδί για τη θεραπεία τους

Η καινοτομία που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ το ρινικό σπρέι

Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα ρινικό σπρέι με την ικανότητα να καθαρίζει τις πρωτεΐνες tau από τους εγκεφάλους ποντικών που σχεδιάστηκαν για να έχουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ που μοιάζουν με τα ανθρώπινα.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν αντισώματα σε τρυβλία Petri με νευρικό ιστό που περιέχει πρωτεΐνες tau, στην αναζήτησή τους για ένα αντίσωμα που θα δεσμεύεται στις πρωτεΐνες tau και θα τις καταστρέφει.

Μόλις βρήκαν ένα αντίσωμα που φαινόταν ότι θα έχει καλές πιθανότητες να το πετύχει, έβαλαν μια παρτίδα από αυτά σε μικροσκοπικές φυσαλίδες λιπιδίων, αρκετά μικρές για να περάσουν μέσα από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Μόλις έφτασαν στον εγκέφαλο, τα καλύμματα των φυσαλίδων καταστρέφονται, απελευθερώνοντας τα αντισώματα.

Αλτσχάιμερ
Φωτογραφία: Science Translational Medicine

Για θεραπευτική χρήση, η ομάδα τοποθέτησε τις φυσαλίδες αντισωμάτων σε ένα υγρό διάλυμα και το παρέδωσε σε ένα μπουκάλι ρινικού σπρέι. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το ρινικό σπρέι σε πολλά μοντέλα ποντικιών και τα παρατήρησαν με την πάροδο του χρόνου για να δουν αν έκανε διαφορά.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα άνοιας. Η εξέταση των ποντικών μετά τον θάνατό τους έδειξε μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης tau.

Σχετικό άρθρο:
Είναι σύμπτωμα άνοιας ή διαταραχή της μνήμης; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Βρήκαν επίσης τα ίδια αποτελέσματα όταν εφάρμοσαν το σπρέι τους σε δείγματα ανθρώπινου νευρικού ιστού. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το σπρέι είναι ασφαλές για δοκιμή σε ανθρώπους ασθενείς.

Σχετικό άρθρο:
Αλτσχάιμερ: 4 ασκήσεις που μπορούν να αναστρέψουν τα συμπτώματα – Βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top