Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν 47% τον κίνδυνο

Τα αυγά αποτελούσαν βασικό συστατικό του πρωινού πριν από πολλά χρόνια μέχρι που προέκυψαν ανησυχίες για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Μία πρόσφατη μελέτη, όμως, υποδεικνύει ότι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Τι ισχύει τελικά και πόσα αυγά συνιστώνται καθημερινά για σωματική και εγκεφαλική υγεία;

Ομολογουμένως, ένα μόνο μεγάλο αυγό έχει 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, αλλά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) λέει τώρα ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν είναι ίδια με τη χοληστερόλη του αίματος.

Άνοια: Μήπως ξεχνάτε ονόματα και που βάλατε τα κλειδιά σας; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε να ανησυχήσετε

Με άλλα λόγια, η κατανάλωση πολλών αυγών μπορεί να μην είναι ο ένοχος για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αντίθετα, μπορεί να αφορά περισσότερο την ποσότητα κορεσμένου λίπους και άλλα στοιχεία μιας ανθυγιεινής διατροφής, όπως η ζάχαρη και το νάτριο, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Ίσως θελήσετε να προσθέσετε ξανά τα αυγά στη διατροφή σας για έναν ακόμη λόγο. Τα αυγά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2024 στο Journal of Nutrition. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον ένα αυγό την εβδομάδα είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα αυγά.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να προσθέτετε αυγά σε κάθε γεύμα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τονίζει ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν 1 ή 2 αυγά την ημέρα ως πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή χολίνης, θρεπτική ουσία που μπορεί να είναι το κλειδί για τη γνωστική υγεία καθώς μεγαλώνετε.

Η χολίνη παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα πώς τα αυγά θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από βλάβες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, διαπιστώνοντας ότι το 39% της προστατευτικής δράσης του αυγού οφείλεται στη χολίνη.

Αλτσχάιμερ: Επαναστατική ανακάλυψη εντοπίζει τη νόσο 20 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ερευνητική μελέτη υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ και αναδεικνύει τη δυνατότητα απλών διατροφικών παρεμβάσεων για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου», δηλώνει στο Health Digest ο Taylor Wallace, κύριος ερευνητής και Διευθύνων Σύμβουλος, Think Healthy Group.

Ο Δρ. Wallace εξήγησε ότι η χολίνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σηματοδότησης των κυττάρων, αλλά διατηρεί επίσης την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς λειτουργεί η χολίνη για να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Τα αυγά περιέχουν 147 χιλιοστόγραμμα χολίνης. Οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 550 mg χολίνης κάθε μέρα, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 425 mg. «Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερης χολίνης για να ανταποκριθούν στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη», τόνισε ο Δρ. Wallace και συμπλήρωσε:

«Η χολίνη στα αυγά βοηθά στην υποστήριξη της δια βίου υγείας του εγκεφάλου σε κάθε ηλικία και στάδιο, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της σκέψης, της διάθεσης και πολλά άλλα».

Επικεντρωθείτε σε μια υγιεινή για τη γνωστική υγεία διατροφή

Μια δίαιτα με επίκεντρο το αυγό πιθανότατα δεν θα αποτρέψει το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον Taylor Wallace. «Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, επιλέγοντας μια ποικιλία τροφών με μέτρο για να υποστηρίξουμε τη συνολική υγιεινή διατροφή», ανέφερε και πρόσθεσε:

Αυγά: Πόσες μέρες «κρατάνε» στο ψυγείο και πώς θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει

«Αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεΐνης,  συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των ψαριών, των θαλασσινών και των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά».

Εάν αναζητάτε διατροφικές οδηγίες για την προστασία του εγκεφάλου σας, θα μπορούσατε να αναζητήσετε δίαιτες με πλήρεις τροφές, όπως η δίαιτα MIND. Μια μελέτη του 2024 στο Neurology διαπίστωσε ότι η τήρηση της δίαιτας MIND μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης κατά 4%.

Αν και η μελέτη δεν βρήκε αυτή την επίδραση να είναι σημαντική για τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να έχουν γνωστική έκπτωση αν ακολουθούσαν τη δίαιτα MIND.

Η δίαιτα MIND συνδυάζει τη μεσογειακή δίαιτα και τη δίαιτα DASH, οι οποίες ενισχύουν εξίσου την υγεία του εγκεφάλου. Τα μούρα έχουν προτεραιότητα σε αυτή τη δίαιτα για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, ενώ ενθαρρύνεται η καθημερινή κατανάλωση πράσινων, φυλλωδών λαχανικών.

 Αλτσχάιμερ: Γιατί εαν σκαλίζετε τη μύτη σας έχετε μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσετε τη νόσο -Ανησυχητική έρευνα

Θα πρέπει επίσης να στοχεύσετε σε περισσότερο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και άλλα λαχανικά στη διατροφή σας. Τρόφιμα όπως το βούτυρο, το τυρί, το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα γλυκά δεν ενδείκνυνται επειδή είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορεί να συνδέονται με φλεγμονή του εγκεφάλου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top