Αλτσχάιμερ: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν παραλλαγή γονιδίου που μπορεί να μας προστατεύσει

αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς για τη δημόσια υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη δίνει νέες ελπίδες σε άτομα με προδιάθεση σε αυτή την εξουθενωτική ασθένεια, ιδιαίτερα σε εκείνα που φέρουν το αλληλόμορφο APOE ε4, μια παραλλαγή γονιδίου που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Ένας από τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι η απολιποπρωτεΐνη 4 (ApoE4), όπου τα άτομα που εκφράζουν την ApoE4 θα μπορούσαν να εμφανίσουν τη νόσο σε μικρότερη ηλικία σε ορισμένους πληθυσμούς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με μια παραλλαγή APOE ε4  μπορεί να προστατεύονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτές οι παραλλαγές φαίνεται να ακυρώνουν την τάση για συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, έναν βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της νόσου. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση των γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και των πιθανών προστατευτικών μηχανισμών.

Κατανόηση του γονιδίου APOE ε4

Το γονίδιο της απολιποπρωτεΐνης Ε (APOE), ιδιαίτερα η παραλλαγή του ε4, έχει μελετηθεί εκτενώς λόγω της ισχυρής συσχέτισής του με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Το γονίδιο APOE σε ποντίκια, για παράδειγμα, παρέχει πολύτιμες γνώσεις για το γονιδιωματικό του πλαίσιο, την έκφραση και τις σχετικές αλληλουχίες του. Αυτή η έρευνα αποτελεί τη βάση για την κατανόηση του ανθρώπινου αντίστοιχου και του ρόλου της στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του γονιδίου APOE ε4 είναι η αλληλεπίδρασή του με τα ένζυμα SphK2/S1P, που πιστεύεται ότι ρυθμίζουν την παραγωγή ApoE και την πρόσληψη Αβ στα αστροκύτταρα, το πολυπληθέστερο είδος και το κυτταρικό τους σώμα έχει αστεροειδές σχήμα. Αυτή η διαδικασία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς η συσσώρευση πρωτεϊνών Αβ (Αμυλοειδές βήτα) στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες αυτής της αλληλεπίδρασης δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί πλήρως, αλλά τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ρύθμιση αυτής της οδού σηματοδότησης θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ στους φορείς του γονιδίου APOE ε4.

Επίπεδα πρωτεΐνης και νευροψυχιατρικές διαταραχές

Πρόσφατη έρευνα έχει εμβαθύνει στη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τον εγκέφαλο, με διάφορες νευροψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι σημαντικά, προσφέροντας πιθανές νέες οδούς για στρατηγικές θεραπείας και πρόληψης.

Ο παράγοντας της ηλικίας στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι τα 68,4 έτη, με την πρώιμη έναρξη να εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 65 ετών και την όψιμη έναρξη τυπικά μετά την ηλικία των 65 ετών. Η πρώιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ συχνά εμφανίζεται με άτυπα συμπτώματα που οδηγούν συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.

Γενετικοί παράγοντες, όπως το αλληλόμορφο APOE ε4, μπορούν να επηρεάσουν την ηλικία έναρξης της νόσου, καθώς και διάφοροι τροποποιήσιμοι παράγοντες αγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση. Αυτές οι πληροφορίες είναι κρίσιμες για την κατανόηση της εξέλιξης της νόσου και για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών θεραπείας.

Τα πρόσφατα ευρήματα σχετικά με τις προστατευτικές δυνατότητες σε φορείς APOE ε4 παρέχουν μια αχτίδα ελπίδας στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτών των γενετικών μηχανισμών. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτές οι ανακαλύψεις ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top