Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε την ακριβή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ για κάθε ασθενή. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σωματίδια των αυτοκινήτων, που φαίνεται να οδηγούν στην τραγική εκφυλιστική κατάσταση.
Τώρα, οι επιστήμονες προσθέτουν έναν άλλο πιθανό ένοχο σε αυτή τη λίστα: το αίμα. Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cell Reports υποδεικνύουν ότι οι μεταγγίσεις και μεταμοσχεύσεις αίματος, μυελού των οστών, οργάνων και άλλου βιολογικού υλικού από ένα άτομο με κληρονομική νόσο Αλτσχάιμερ σε ένα υγιές μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο.
Καναδοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα με ποντίκια και βλαστοκύτταρα. Για τη μελέτη, εξέθρεψαν ποντίκια ως φορείς της κληρονομούμενης από τον άνθρωπο νόσου Αλτσχάιμερ, και συγκεκριμένα ενός γονιδίου που συνθέτει αμυλοειδείς πλάκες. Στη συνέχεια εξήγαγαν βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών τους και έκαναν ένεση αυτού του βιολογικού ιστού σε υγιή ποντίκια που δεν ήταν φορείς.
Μέσα σε εννέα μήνες, τα φυσιολογικά ποντίκια έδειχναν σημάδια γνωστικής έκπτωσης, καθώς και αλλαγές στον εγκέφαλό τους, όπως η συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς, ινώδεις εναποθέσεις που είναι κλασικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα συμπεράσματα των επιστημόνων
Οι ερευνητές είχαν πολλά συμπεράσματα. Το ένα είναι ότι το Αλτσχάιμερ μπορεί να προκύψει από βλαστοκύτταρα έξω από το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος, γεγονός που ανατρέπει ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με το πώς σχηματίζεται η ασθένεια.
«Ένα από τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι να ωθήσει το επιστημονικό πεδίο να απομακρυνθεί από το συμβατικό κεντρικό δόγμα της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο δηλώνει ότι η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς που προέρχεται από τον εγκέφαλο και παράγεται ειδικά από νευρώνες, είναι η αιτία της νόσου», γράφουν οι ερευνητές.
«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη συμβολή του β-αμυλοειδούς, που παράγεται έξω από τον εγκέφαλο, στην καθιέρωση της νόσου», συμπληρώνουν.
Ένα άλλο είναι ότι η οδός για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν εγκεφαλικές ασθένειες prion όπως το Creutzfeldt-Jakob, οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν. Οι άνθρωποι που τρώνε αγελάδες που πάσχουν από τη νόσο των τρελών αγελάδων είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν μια εκδοχή της νόσου Creutzfeldt-Jakob.
Με λίγα λόγια, το Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να μεταδοθεί σε υγιείς ανθρώπους μέσω της δωρεάς βιολογικού υλικού. Αυτό θα σήμαινε ότι οι πιθανοί δότες θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για την πάθηση.
«Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι το Αλτσχάιμερ είναι μια συστηματική ασθένεια όπου τα αμυλοειδή που εκφράζονται έξω από τον εγκέφαλο συμβάλλουν στην παθολογία του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε ο ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και κύριος συγγραφέας Wilfred Jefferies.
«Καθώς συνεχίζουμε να εξερευνούμε αυτόν τον μηχανισμό, η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου και πρέπει να έχουμε πολύ καλύτερους ελέγχους και εξέταση των δοτών που χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις αίματος, οργάνων και ιστών, καθώς και στη μεταφορά ανθρώπινων βλαστοκυττάρων ή προϊόντων αίματος», κατέληξε.