Μια απλή διατροφική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και των συναφών ανοιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Όπως έδειξε η έρευνα, ένα απλό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να μειώσει μέχρι και 27% τις πιθανότητες εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.
Ο κίνδυνος άνοιας καθορίζεται από μια ποικιλία γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, πολλούς από τους οποίους μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε. Ένας από τους πολλούς εξωτερικούς παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού είναι η διατροφή.
Μεσογειακή διατροφή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεσογειακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική και σωματική σας υγεία, ενώ αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η τήρηση αυτής της διατροφής μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να προλάβει την άνοια.
Οι ειδικοί λοιπόν σας συμβουλεύουν να ακολουθείτε το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο, με μέτρια πρόσληψη τυριού και ψαριών και περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
Μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου συγκέντρωσαν δεδομένα από 21 ανεξάρτητες μελέτες που κάλυπταν συνολικά 65.955 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging Clinical and Experimental Research.
Η μελέτη έδειξε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με μείωση κατά 11% όλων των νόσων μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων. Η συσχέτιση ήταν ακόμη ισχυρότερη όταν εξετάστηκε μόνο η νόσος Αλτσχάιμερ, με την αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής να συνδέεται με 27% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή προστατεύει λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδης δράσης των πολυάριθμων βιοδραστικών ενώσεων, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα φυτοχημικά και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που παρέχονται από τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνονται στο πλαίσιο αυτού του διατροφικού προτύπου.
Και προσθέτουν ότι, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής.