Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ανάλυση των κινήσεων των ασθενών μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το 60% όλων των υποτύπων άνοιας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που κινείται ένα άτομο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Πρωτοποριακή έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Newcastle, επιδίωξε να βελτιώσει τις υπάρχουσες μεθόδους διάγνωσης διαφορετικών παραλλαγών αυτής της γνωστικής διαταραχής.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διάκριση μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας και της άνοιας με σωμάτια Lewy (Lewy Body Dementia – LBD). Ενώ οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ συχνά εμφανίζουν πιο εμφανή απώλεια μνήμης στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με αυτά της LBD, με αποτέλεσμα την ακατάλληλη θεραπεία.
Ωστόσο, το 2019, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ανάλυση των κινήσεων των ασθενών μπορούσε να εντοπίσει με ακρίβεια το 60% όλων των υποτύπων άνοιας.
Τότε, η Δρ Ríona McArdle, κύρια ερευνήτρια στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Newcastle, εξήγησε:
«Ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να αντικατοπτρίζει αλλαγές στη σκέψη και τη μνήμη που υποδεικνύουν προβλήματα στον εγκέφαλό μας, όπως η άνοια».
Πώς το περπάτημα βοηθά στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Η σωστή αναγνώριση του τύπου άνοιας που έχει κάποιος είναι σημαντική για τους γιατρούς και τους ερευνητές, καθώς επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι συναρπαστικά, καθώς υποδηλώνουν ότι το περπάτημα μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στη διάγνωση της άνοιας.
Είναι μια σημαντική εξέλιξη, αφού μια πιο ακριβής διάγνωση σημαίνει ότι γνωρίζουμε πως οι ασθενείς λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία, φροντίδα και διαχείριση της άνοιας που έχουν.
Το ερευνητικό έργο ανέλυσε το στυλ βάδισης 110 ατόμων, εκ των οποίων 36 είχαν Αλτσχάιμερ, 45 είχαν LBD, ένας άλλος τύπος άνοιας και 29 είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία.
Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι οι ασθενείς με LBD άλλαζαν περισσότερο τα βήματά τους και παρουσίαζαν ασυμμετρία στις κινήσεις τους σε σύγκριση με εκείνους με Αλτσχάιμερ.
Άνοια: Οι 3 κοινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο – Πώς θα προστατευθούμε
Μια νέα προσέγγιση στη διάγνωση
Ο Δρ James Pickett, Επικεφαλής Έρευνας στην Alzheimer’s Society, είχε προσθέσει:
«Σε αυτή την καλά διεξαχθείσα μελέτη, βλέπουμε για πρώτη φορά ότι ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να προσφέρει ενδείξεις που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να διακρίνουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ από την άνοια με σωμάτια Lewy».
Αυτή η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Alzheimer’s Society είναι πρωτοποριακή για την άνοια. Δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας προσέγγισης για την ακριβή διάγνωση διαφορετικών τύπων άνοιας.
«Γνωρίζουμε ότι η έρευνα θα νικήσει την άνοια και θα προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη στους 850.000 ανθρώπους που ζουν με την πάθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες ελπιδοφόρες έρευνες».
«Ανυπομονούμε να δούμε μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες που θα επικυρώσουν αυτή την προσέγγιση και θα φωτίσουν τη σχέση μεταξύ της βάδισης και της διάγνωσης της άνοιας».
Ποια γυμναστική κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση για 24 ώρες – Προστατεύει και από την άνοια
Πιθανά συμπτώματα άνοιας
Σύμφωνα με το NHS τα πιθανά συμπτώματα άνοιας είναι:
- Δυσκολία στη συγκέντρωση και στον προγραμματισμό εργασιών
- Ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητα ή στη διάθεση
- Σύγχυση και απώλεια μνήμης
- Δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων και κατανόηση συνομιλιών
Η υπηρεσία υγείας προσθέτει:
«Αν κάποιος που γνωρίζετε ξεχνάει όλο και περισσότερο, ενθαρρύνετέ τον να επισκεφτεί έναν γιατρό για να συζητήσει τα πρώιμα σημάδια της άνοιας. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλούν απώλεια μνήμης».
Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται στα χέρια και προειδοποιεί – Πώς να το εντοπίσετε
Ωστόσο, αν η άνοια διαγνωστεί νωρίς, η πρόοδός της μπορεί να επιβραδυνθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνοντας στον ασθενή τη δυνατότητα να διατηρήσει τη νοητική του λειτουργία για περισσότερο χρόνο.