Αλτσχάιμερ: Το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου που σταδιακά βλάπτει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, σχεδόν 7 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 65 ετών και άνω ζουν σήμερα με τη νόσο, η οποία προκαλεί περισσότερους θανάτους ετησίως από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη μαζί.

Συγκεκριμένα, περίπου 120.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ κάθε χρόνο, με τη νόσο να αναφέρεται ως η έβδομη κύρια αιτία θανάτου σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Τώρα, λοιπόν, ερευνητές από το Case Western Reserve School of Medicine ανακάλυψαν ότι η σεμαγλουτίδη, ένα δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται τόσο για τον διαβήτη όσο και για την απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με επτά άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη σεμαγλουτίδη και το Αλτσχάιμερ

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε σταθερά σε διάφορες υποομάδες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στην κατάσταση παχυσαρκίας, το φύλο και την ηλικία.

Η σεμαγλουτίδη, η οποία δρα στους υποδοχείς πεπτιδίων GLP-1R για να περιορίσει την πείνα και να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2, είναι επίσης το ενεργό συστατικό στα δημοφιλή νέα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους.

Άνοια: Μήπως ξεχνάτε ονόματα και που βάλατε τα κλειδιά σας; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε να ανησυχήσετε

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής Rong Xu, ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία τριών ετών σχεδόν 1 εκατομμυρίου ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική προσέγγιση που μιμείται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκε σεμαγλουτίδη είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει οποιοδήποτε από άλλα επτά αντιδιαβητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων φαρμάκων που στόχευαν το GLP-1R.

«Αυτή η νέα μελέτη παρέχει πραγματικές αποδείξεις για τον αντίκτυπο στη νόσο Αλτσχάιμερ, παρόλο που η προκλινική έρευνα έχει δείξει ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προστατεύει από τον νευροεκφυλισμό και τη νευροφλεγμονή», είπε ο Δρ. Xu, ο οποίος διευθύνει επίσης το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ανακάλυψη Φαρμάκων και είναι μέλος του Cancer Genomics Epigenomics Program στο Case Cancer Comprehensive Center.

Το μέλλον στην έρευνα για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Αν και τα ευρήματά τους υποστηρίζουν δυνητικά την ιδέα ότι η σεμαγλουτίδη θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι περιορισμοί της μελέτης περιορίζουν τους ερευνητές από το να κάνουν σταθερά αιτιώδη συμπεράσματα.

Άνοια:Το 45% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν-Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η περαιτέρω έρευνα για τη χρήση της σεμαγλουτίδης θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών, ώστε εναλλακτικά φάρμακα να μπορούν να δοκιμαστούν ως πιθανή θεραπεία για αυτήν την εξουθενωτική ασθένεια», ανέφερε καταληκτικά ο Δρ. Xu.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top