Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι εάν βάζετε τα χέρια στη μύτη ή εάν κόβετε τις τρίχες της μύτης σας, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσετε Αλτσχάιμερ; Κι όμως, πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μύτης και της αύξησης του κινδύνου για άνοια.
Κι αυτό γιατί όταν σκαλίζετε τη μύτη σας βλάπτετε τους εσωτερικούς ιστούς επιτρέποντας σε διάφορα είδη βακτηρίων να έχουν εύκολη πρόσβαση προς τον εγκέφαλο, ο οποίος αντιδρά απέναντι σε αυτά τα βακτήρια όπως αντιδρά και απέναντι στο Αλτσχάιμερ.
Αλτσχάιμερ: Η Νο1 τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 30%
Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο τα ευρήματα αξίζουν μια περαιτέρω διερεύνηση καθώς κάποια βακτήρια έχουν ανακαλυφθεί στην πλειονότητα των ανθρώπινων εγκεφάλων που έχουν προσβληθεί από πρώιμη άνοια. Επιπλέον, τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να εξηγήσουν πολλά μυστήρια γύρω από το τι προκαλεί το Αλτσχάιμερ, τα οποία παραμένουν άλυτα.
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στην Αυστραλία, πραγματοποίησε δοκιμές με ένα βακτήριο που ονομάζεται Chlamydia pneumoniae, το οποίο μολύνει τον άνθρωπο και προκαλεί πνευμονία.
Η έρευνα στα ποντίκια έδειξε, ότι τα βακτήρια μπορούσαν να ταξιδέψουν μέχρι το οσφρητικό νεύρο (ενώνοντας τη ρινική κοιλότητα και τον εγκέφαλο), ενώ όταν προκάλεσαν βλάβη στο ρινικό επιθήλιο (τον λεπτό ιστό κατά μήκος της οροφής της ρινικής κοιλότητας), οι λοιμώξεις των νεύρων επιδεινώθηκαν.
Αυτό οδήγησε τον εγκέφαλο του ποντικιού να εναποθέσει περισσότερη από την αμυλοειδική-βήτα πρωτεΐνη – μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται στις λοιμώξεις κάτι που έχει εντοπιστεί σε σημαντικές συγκεντρώσεις και σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.
Η μύτη είναι ο διάδρομος βακτηρίων και ιών προς τον εγκέφαλο
«Είμαστε οι πρώτοι που εντοπίσαμε ότι τα Chlamydia pneumoniae μπορούν να πάνε απευθείας από τη μύτη στον εγκέφαλο, προκαλώντας παθολογίες που μοιάζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας James St John από το Πανεπιστήμιο Griffith τον Οκτώβριο του 2022, όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.
Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την ταχύτητα με την οποία το C. pneumoniae επικράτησε στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ποντικών, με τη μόλυνση να συμβαίνει μέσα σε 24 έως 72 ώρες. Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα, ότι τα βακτήρια και οι ιοί βλέπουν τη μύτη ως μια γρήγορη διαδρομή προς τον εγκέφαλο.
«Αν και δεν είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια στους ανθρώπους, είναι ωστόσο σημαντικό να παρακολουθήσουμε τα πολλά υποσχόμενα στοιχεία στον αγώνα για την κατανόηση αυτής της κοινής νευροεκφυλιστικής κατάστασης. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη μελέτη σε ανθρώπους και να επιβεβαιώσουμε εάν το ίδιο μονοπάτι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο», είπε ο St John.
Δεδομένου ότι το σκάλισμα της μύτης δεν είναι κάτι σπάνιο, καθώς το κάνουν 9 στους 10 ανθρώπους, η συσχέτιση με μια πολύ σοβαρή ασθένεια όπως η άνοια θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς από το να το κάνουν. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και σε ανθρώπους, ο St John και οι συνεργάτες του προτείνουν να αποφεύγετε να βάζετε τα χέρια στη μύτη όπως και το να αφαιρείτε τις τρίχες της μύτης σας λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα έλεγα ότι είναι μια καλή ιδέα».
Αλτσχάιμερ: Νέα, εξαιρετικά ακριβής εξέταση αίματος εντοπίζει το 90% των πρώιμων περιπτώσεων
«Μετά τα 65 έτη, ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται άμεσα για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, ωστόσο εξετάζουμε και άλλες αιτίες εκτός από την ηλικία και το περιβάλλον για την εμφάνιση της νόσου», τονίζει ο St John καταλήγοντας ότι «τα βακτήρια και οι ιοί έχουν πλέον μπει στο μικροσκόπιο του».