Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλη συχνότητα πολλές φορές καθυστερεί η διάγνωσή της. Ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease αναδεικνύει ένα από αυτά.
Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει μια σειρά από διαφορετικά συμπτώματα που προκύπτουν από την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται. Αυτή η κατάσταση συχνά οδηγεί σε απώλεια μνήμης και γλωσσικές δυσκολίες, προκαλώντας σημαντική αγωνία στο άτομο και στα αγαπημένα του πρόσωπα.Ωστόσο, τα πρώιμα σημάδια της ασθένειας συχνά δεν είναι τόσο εμφανή.
Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την άνοια, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής μέσω φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας και επαγγελματικής φροντίδας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είστε σε επαγρύπνηση όχι μόνο για τα πιο κοινά συμπτώματα αλλά και για εκείνα που είναι λιγότερο εμφανή.
Το σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ που σχετίζεται με την όσφρηση
Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) ή η υποσμία (μειωμένη όσφρηση) είναι βασικοί πρώιμοι δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας παγκοσμίως.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν πριν από άλλα, και ενώ τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ γίνονται πιο αισθητά με την πάροδο του χρόνου, η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Μια μελέτη με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της φθίνουσας αίσθησης της όσφρησης και της ταχύτερης συσσώρευσης παθολογίας που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ, όπως φαίνεται στις εξετάσεις εγκεφάλου.
Αλτσχάιμερ: Η Νο1 τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 30%
Η έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 70 ετών που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν μυρωδιές όπως τριαντάφυλλα, λεμόνια και κρεμμύδια είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με εκείνους που μπορούσαν να αναγνωρίσουν αυτές τις μυρωδιές.
Η Willa Brenowitch, επικεφαλής επιστήμονας πίσω από την πρωτοποριακή μελέτη και νευροεπιστήμονας στο UCSF, έχει ρίξει νέο φως στη χρήση των αισθήσεων ως δείκτες άνοιας.
«Ο οσφρητικός βολβός, ο οποίος είναι κρίσιμος για την όσφρηση, επηρεάζεται αρκετά νωρίς στην πορεία της νόσου. Πιστεύεται ότι η όσφρηση μπορεί να είναι προκλινικός δείκτης άνοιας, ενώ η ακοή και η όραση μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση της άνοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η διαταραχή γεύσης και όσφρησης εργαλείο για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ
Παράλληλα με αυτά τα ευρήματα, ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Warwick πρωτοστατούν στην ανάπτυξης μιας εξέτασης γεύσης και όσφρησης για να εντοπίσουν το Αλτσχάιμερ πριν γίνουν εμφανή τα ελλείμματα μνήμης.
Αλλά μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το καινοτόμο εργαλείο ελέγχου, η επαγρύπνηση σχετικά με τις αισθητηριακές αλλαγές, ειδικά κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων γευμάτων, όπως το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό, θα μπορούσε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια.
Άνοια: Το σημάδι που εκδηλώνεται στη μύτη και μπορεί να είναι ένδειξη της σιωπηλής ασθένειας
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) σημειώνει ότι πολλοί παράγοντες, από λοιμώξεις όπως κρυολόγημα ή γρίπη έως αλλεργικές αντιδράσεις ή προβλήματα στα ιγμόρεια, μπορούν να διαταράξουν τις αισθήσεις μας. Ωστόσο, συνιστά εάν η μυρωδιά ή η γεύση σας δεν επανέλθει στην αρχική κατάσταση μετά από αρκετές εβδομάδες, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.