Αλλαγή ώρας: Τι κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία – Από εγκεφαλικό μέχρι τροχαία

αλλαγή ώρας

Αυτή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 4 τα ξημερώματα, τα ρολόγια πάνε μία ώρα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνου, κάτι που είναι ευχάριστο για όσους θέλουν να ξενυχτήσουν ή να ξεκουραστούν μία ώρα παραπάνω. Η αλλαγή ώρας όμως δεν έρχεται χωρίς κινδύνους.

Πώς ακριβώς θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας η αλλαγή ώρας και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους;

Εγκεφαλικά επεισόδια

Ο καθηγητής Russell Foster, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στον κιρκαδιανό ρυθμό, γνωστό και ως το ρολόι του σώματος. Ρυθμίζει τον ρυθμό της ζωής μας, επηρεάζοντας τα πάντα, από το πόσο καθαρά σκεφτόμαστε και πότε το πεπτικό μας σύστημα είναι έτοιμο για φαγητό, μέχρι το πότε οι μύες μας είναι πιο δυνατοί.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ηλιακό φως αναγκάζει τον εγκέφαλο να στέλνει σήματα που μας κρατούν σε εγρήγορση και δραστήριους. Τη νύχτα, το σύστημα πυροδοτεί την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο. Ο ίδιος ο ρυθμός είναι επίσης σημαντικός για το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ορμονών.

Όταν τα ρολόγια πηγαίνουν πίσω, καταστρέφουν αυτές τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το μοτίβο του ύπνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Foster, ένας συνδυασμός στέρησης ύπνου και διαταραχής του κιρκαδιανού ρυθμού μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην παράπλευρη επίδραση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, θεωρητικά.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων αίματος και να εμποδίσει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο. Αυτό κάνει τα εγκεφαλικά κύτταρα να αρχίσουν να πεθαίνουν, γεγονός που οδηγεί στα ενδεικτικά σημάδια ενός εγκεφαλικού, όπως η μπερδεμένη ομιλία και αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος.

«Έχουμε αυτό το ρολόι που συντονίζει κάθε πτυχή της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς μας στον 24ωρο κύκλο φωτός και σκότους. Βλέπουμε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα, μεταξύ 6 π.μ. και 12 το μεσημέρι υπάρχει 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθετε εγκεφαλικό ούτως ή άλλως», εξηγεί ο καθηγητής Foster στη Daily Mail και προσθέτει:

«Αν αναγκάζεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι ακόμη νωρίτερα, ασκείτε περισσότερο άγχος στο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι είστε λιγότερο προσαρμοσμένοι να αντεπεξέλθετε. Για τους περισσότερους δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή έχουν υγιή και ισχυρό μεταβολισμό, αλλά όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, η μετάβαση στη χειμερινή ώρα μπορεί ουσιαστικά να επιβαρύνει περισσότερο τη βιολογία και να τους κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες».

Το 2016, οι ερευνητές που διερεύνησαν τη σύνδεση διαπίστωσαν αύξηση 8% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για εγκεφαλικά επεισόδια μέσα στο παράθυρο των δύο ημερών μετά την αλλαγή ώρας προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία εξέτασε περισσότερα από 15.000 άτομα, έδειξαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα άτομα άνω των 65 ετών.

Καρδιακές προσβολές

Ο Δρ. John O’Neill είναι ένας άλλος κορυφαίος ειδικός στον περίπλοκο τομέα του κιρκαδιανού ρυθμού, μελετώντας τον 24ωρο κύκλο σε από τα κύτταρα σε ένα τρυβλίο Petri έως τους ανθρώπους. Τα ευρήματά του έχουν δείξει ότι το άγχος που προκαλείται από την αλλαγή ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Ωστόσο, επιμένει ότι η αλλαγή ώρας επηρεάζει την υγεία μόνο σε μικρή κλίμακα, με παρόμοιο τρόπο όπως το τζετ λαγκ. «Εάν οι κιρκαδιανοί ρυθμοί διαταράσσονται για χρόνια, όπως στην εργασία σε βάρδιες, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πολύ κακό για την υγεία μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο ειδικός και προσθέτει:

«Είναι πολύ σπάνιο να πεθάνει κάποιος από αυτό, αλλά ο κίνδυνος που σχετίζεται με την εργασία σε βάρδιες είναι ισοδύναμος με το κάπνισμα. Σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι θα έχετε μερικές ημέρες τζετ λαγκ, που σημαίνει ότι είστε πιο ευάλωτοι σε περισσότερα δυσμενή συμβάντα υγείας, αλλά όχι πολύ περισσότερο σε κίνδυνο».

«Αυτό συμβαίνει και με την αλλαγή ώρας, είναι ακριβώς σαν να έχεις τζετ λαγκ για μία ώρα. Είναι πραγματικά μια τόσο μέτρια πρόκληση για το κιρκάδιο σύστημα που η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων το αντιμετωπίζει πολύ καλά. Αλλά επειδή συμβαίνει σε επίπεδο πληθυσμού, μπορεί να δούμε μια ελαφρά αύξηση στη συχνότητα των καρδιακών προσβολών», συμπληρώνει ο Δρ. O’Neill.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που επικεντρώθηκε στο εάν η αλλαγή ώρας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών διαπίστωσε ότι υπάρχει απτή σχέση μεταξύ των δύο. Υπήρξε μια αύξηση 24% στον αριθμό των καρδιακών προσβολών που παρατηρήθηκαν μετά την αλλαγή ώρας τα εμπρός, σε σύγκριση με άλλες ημέρες μέσα στον χρόνο.

Αντίθετα, ο αριθμός μειώθηκε όταν τα ρολόγια γύρισαν μια ώρα πίσω, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν του 2015 διαπίστωσε ότι υπάρχει μια αύξηση 24% στα καρδιακά επεισόδια τη Δευτέρα μετά την αλλαγή για τη θερινή ώρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή ώρας την άνοιξη, όταν χάνεται μια ώρα ύπνου, είναι η πιο επικίνδυνη.

Κατάθλιψη

Ακριβώς όπως μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία, η αλλαγή ώρας και η διατάραξη του ύπνου μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry, διαπίστωσε ότι το διαταραγμένο ρολόι του σώματος συνδέεται με κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και άλλα προβλήματα.

Μια ξεχωριστή μελέτη, που κυκλοφόρησε στο Journal of Sleep Research το 2020, διαπίστωσε επίσης ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση. Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες εικόνες παιδιών που γελούσαν ή έκλαιγαν μετά από πέντε νύχτες κανονικού ύπνου και μετά από πέντε νύχτες περιορισμένου ύπνου. Βρήκαν ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο ήταν πιο πιθανό να έχουν αρνητικές απαντήσεις στις εικόνες.

Αλτσχάιμερ

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορεί να επιδεινωθούν όταν τα ρολόγια γυρνούν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, πιστεύουν ορισμένοι ειδικοί. Ο καθηγητής Foster εξήγησε το φαινόμενο στο βιβλίο του «Life Time», το οποίο διερευνά τις επιπτώσεις της αλλαγής ώρας.

Γράφει ότι το κλινικό προσωπικό έχει παρατηρήσει ότι τα συμπτώματα, όπως μια κατάσταση σύγχυσης, άγχους, επιθετικότητας, βηματισμού ή περιπλάνησης που εμφανίζεται το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, είναι χειρότερα όταν αλλάζει η ώρα. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν είναι καλά κατανοητοί.

Αλλά το Alzheimer’s Society λέει ότι μπορεί να οφείλεται στην κούραση, την πείνα, τον πόνο, την έλλειψη ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη διαταραχή στο ρολόι του σώματος ενός ατόμου από βλάβη στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου.

Εποχική συναισθηματική διαταραχή

Όταν τα ρολόγια γυρνούν μια ώρα πίσω, τα απογεύματα και τα βράδια είναι πιο σκοτεινά καθώς μπαίνουμε στους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες. Λιγότερες ώρες φωτός της ημέρας στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να οδηγήσουν σε «χειμερινή κατάθλιψη» ή εποχική συναισθηματική διαταραχή.

Η Κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει ότι περίπου το 5% των ανθρώπων θα εμφανίσουν κλινική εποχική συναισθηματική διαταραχή, ενώ περίπου το 10 έως 20% των ενηλίκων των ΗΠΑ θα βιώσουν κάποια μορφή χειμερινής κατάθλιψης. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες, νεότερους ανθρώπους και σε όσους πάσχουν ήδη από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη διάθεση.

Τροχαία ατυχήματα

Η επιπλέον ώρα στο κρεβάτι μετά την αλλαγή ώρας έχει συνδεθεί με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων καθώς οι οδηγοί προσαρμόζονται στα πιο σκοτεινά βράδια, σύμφωνα με έρευνα της Ζυρίχης.

Ανάλυσε χιλιάδες ισχυρισμούς μεταξύ 2018 και 2020 και διαπίστωσε ότι πριν από την αλλαγή ώρας το φθινόπωρο, το ένα τέταρτο των τροχαίων ατυχημάτων συνέβησαν μεταξύ 4 μ.μ. και 7 μ.μ. Αυτό αυξήθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο όλων των ατυχημάτων τον Νοέμβριο μετά την αλλαγή ώρας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top