Μια μητέρα από την Αγγλία αποκάλυψε την ανεπαίσθητη αλλαγή στα μάτια που οδήγησε στη διάγνωση της 11χρονης κόρης της για όγκο στον εγκέφαλο.
Η Amelie Williams είχε αρχίσει να δυσκολεύεται με την ισορροπία της στις αρχές του 2023. Αλλά μόνο κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου ελέγχου ρουτίνας στα μάτια τον Μάρτιο, ο οπτικός της παρατήρησε τα μάτια της τότε 11χρονης να «τρέμουν» και να «τρεμοπαίζουν».
Αφού η μαμά της, Lydia, την πήγε εσπευσμένα τον γιατρό της, η Amelie παραπέμφθηκε για επείγουσες εξετάσεις στο νοσοκομείο που αποκάλυψαν μυελοβλάστωμα σταδίου 4 -έναν τύπο καρκίνου του εγκεφάλου.
Παρά την επιτυχή επέμβαση 10 ωρών για την αφαίρεση του όγκου που είχε μέγεθος βερίκοκου, η χειρουργική επέμβαση προκάλεσε σοκ, αφήνοντάς την προσωρινά ανίκανη να περπατήσει, να μιλήσει ή ακόμα και να κινηθεί. Δεσμευμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο για ένα χρόνο, ευτυχώς η Amelie είναι τώρα σε ύφεση μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Τι είναι το μυελοβλάστωμα
Το μυελοβλάστωμα είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος όγκος υψηλού βαθμού, που ευθύνεται για έως και έναν στους πέντε παιδικούς όγκους εγκεφάλου. Περίπου το 70% όλων των περιπτώσεων συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά και την όρεξη, προβλήματα συντονισμού, πονοκεφάλους, ναυτία και έμετο. Οι ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών και το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης είναι άλλα βασικά σημάδια, σύμφωνα με το MacMillan Cancer Support.
Σύμφωνα με το The Brain Tumor Charity, περίπου το 80% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με μυελοβλάστωμα ζουν για πέντε χρόνια ή περισσότερα. Η θεραπεία συχνά αποτελείται από χειρουργική αφαίρεση του όγκου που ακολουθείται από ακτινοβολία και στη συνέχεια χημειοθεραπεία.
Καρκίνος: Επαναστατική θεραπεία συρρικνώνει τους όγκους του εγκεφάλου
Πώς η αλλαγή στα μάτια αποκάλυψε τον όγκο στον εγκέφαλο
Ανακαλώντας τη σπαρακτική δοκιμασία της Amelie, η 43χρονη Lydia, ανέφερε: «Ο οπτικός μου είπε να δω λίγο τα μάτια της μικρής γιατί έκαναν κάτι περίεργο. Κοίταξα και τα μάτια της έτρεμαν, τρεμόπαιζαν. Όταν τον ρώτησα τι είναι αυτό, μου είπε ότι δεν είναι σίγουρος, αλλά ότι πρέπει να την πάω στον γιατρό».
Στο Royal United Hospital η Amelie υποβλήθηκε σε μια σειρά από εξετάσεις αίματος και μαγνητική τομογραφία, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωσή της. Η Amelie μεταφέρθηκε ξανά στο Bristol Royal Infirmary με ασθενοφόρο για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου.
Ωστόσο, οι γιατροί σύντομα ανακάλυψαν ότι η αφαίρεσή του είχε προκαλέσει το σύνδρομο PFS, μια επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης για μυελοβλάστωμα, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επικοινωνία, τις κινητικές δεξιότητες και τη διάθεση.
«Δεν μπορούσε να μιλήσει, δεν μπορούσε να κινηθεί, δεν άνοιξε τα μάτια της τις πρώτες 24 ώρες, αλλά ανέπνεε μόνη της. Από τότε, έπρεπε να ξαναμάθει πώς να τα κάνει όλα ξανά», περιγράφει η μητέρα του 12χρονου σήμερα κοριτσιού.
Επίσης, δεν μιλούσε για τρεις εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι επικοινωνούσε κυρίως με χειρονομίες. «Μετά την εγχείρησή μου δεν μπορούσα να δω κανέναν. Ένιωθα ότι ήταν εκεί και τους άκουγα αλλά δεν μπορούσα να απαντήσω. Ένιωθα ότι το σώμα μου ήταν ένα κέλυφος και προσπαθούσα να φωνάξω την οικογένειά μου, αλλά το στόμα μου δεν κουνιόταν», είπε η Amelie.
«Όταν έχασα τη φωνή μου, ήταν πολύ δύσκολο γιατί συνήθως τραγουδώ για να εκφραστώ. Αν νιώθω λυπημένη, τότε τραγουδάω μόνη μου. Δεν μπορούσα να μιλήσω σωστά, ήμουν σαν ένα ρομπότ που μιλάει. Οι γονείς μου μού είπαν ότι είχα έναν και οι γιατροί έπρεπε να τον βγάλουν, ότι είχα καρκίνο».
Μετά από ένα διάλειμμα έξι εβδομάδων από το χειρουργείο, η Amelie πέρασε έξι εβδομάδες σε ακτινοθεραπεία, η οποία προκάλεσε ασθένεια και απώλεια μαλλιών, ακολουθούμενη από εννέα μήνες χημειοθεραπείας. Αν και η θεραπεία έμοιαζε με «βουνό», η Amelie είπε ότι την βοήθησαν η οικογένειά της, οι φίλοι της, ο σκύλος της και οι ομάδες υποστήριξης του Young Lives vs Cancer.
Σταδιακά, με συνεδρίες ομιλίας και γλώσσας και φυσιοθεραπεία, η Amelie άρχισε να ανακτά την κίνησή της και την ικανότητά της να μιλάει και ο μικρός της αδερφός Arlo, τη βοήθησε με κάποιες ασκήσεις στο σπίτι και τη φρόντιζε. Από τότε που ολοκλήρωσε τη θεραπεία της τον Μάρτιο του 2024, η Amelie συνέχισε τις συνεδρίες αποκατάστασης και ξεκίνησε το γυμνάσιο.
Χρήση κινητών τηλεφώνων και καρκίνος του εγκεφάλου-Νεότερα δεδομένα
«Νομίζω ότι ο καρκίνος τρομάζει τους πάντες, παιδιά και ενήλικες, και φέρνει μαζί του πολλές αρνητικές συνδηλώσεις. Αλλά τώρα, που είμαι σε μια οικογένεια που έχει περάσει κάτι τέτοιο, νιώθω επίσης ότι ο καρκίνος δεν είναι το τέλος», κατέληξε η μητέρα της 12χρονης.