Site icon Όλο Υγεία

Αλλαγή ώρας: Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία – 6 βήματα για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι

Αλλαγή ώρας: Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία - 6 βήματα για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι

Τα ξημερώματα της Κυριακής μετακινούμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά. Όμως, η αλλαγή ώρας έχει επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία σας. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις παρενέργειες.

Φέτος, η θερινή ώρα θα ξεκινήσει την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 και θα τελειώσει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024. Στις 31 Μαρτίου, στις 03:00 π.μ. πρέπει να γυρίσετε το ρολόι σας μία ώρα μπροστά, στις 04:00 π.μ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι χάνετε μία ώρα ύπνου.

Την άνοιξη υπάρχει περισσότερο φως το βράδυ. Η μετακίνηση του ρολογιού κατά μία ώρα έχει αντίκτυπο στην υγεία σας, καθώς αλλάζει το κύριο χρονικό σύνθημα του σώματός σας για τη ρύθμιση και επαναφορά του 24ωρου φυσικού σας κύκλου.

Αυτό οδηγεί στο να μη συγχρονίζεται το εσωτερικό σας ρολόι που ελέγχει τους κύκλους του ύπνου σας, την ενέργεια ή την κόπωση που νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, την πείνα, τη διάθεση και πολλές από τις ορμόνες που εκκρίνονται από το σώμα σας. Βέβαια κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετική αντίδραση στην αλλαγή της ώρας, καθώς και πόσο μπορεί να διαρκέσει η περίοδος προσαρμογής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τον ύπνο σας, τα επίπεδα των ορμονών σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ακόμη και την καρδιά σας.

Πώς  επηρεάζει την υγεία η αλλαγή της θερινής ώρας

Μια μελέτη του Journal of Applied Psychology έδειξε ότι τη Δευτέρα μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα παρατηρήθηκε αύξηση των ατυχημάτων στους χώρους εργασίας και υψηλότερο ποσοστό σοβαρών τραυματισμών εκείνη την ημέρα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας λόγω της αυξημένης κούρασης.

Επιπτώσεις στην καρδιά: Μελέτη του British Medical Journal διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξήθηκε κατά 24% τη Δευτέρα μετά τη θερινή ώρα την άνοιξη, αλλά αντίθετα, το φθινόπωρο, όταν κοιμόμαστε μια ώρα παραπάνω, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώθηκε κατά 21%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερινή ώρα συνδέεται και με μια αύξηση 8% στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προκαλούνται από έναν θρόμβο που εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Η στέρηση ύπνου στον εργασιακό χώρο

Η στέρηση ύπνου από την αλλαγή της θερινής ώρας μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα ενός εργαζομένου για μία μέρα έως και μια εβδομάδα μετά την αλλαγή. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κόπωση, η οποία σε συνδυασμό με την απαιτητική σωματική ή πνευματική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα περιστατικά στον χώρο της εργασίας. Η κόπωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός εργαζομένου να λαμβάνει αποφάσεις, μειώνει τη συγκέντρωση και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και μέχρι μυϊκούς πόνους.

6 βήματα για να προσαρμοστεί το βιολογικό σας ρολόι:

  1. Έκθεση στο φως του ηλίου το πρωί
  2. Να είστε συνεπείς στον ύπνο σας
  3. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης
  4. Μην ξαπλώνετε το μεσημέρι
  5. Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ
  6. Να μην κάνετε γυμναστική αργά το βράδυ

Για να προλάβετε τις επιπτώσεις και να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών.

1. Να εκτεθείτε  στο φως του ηλίου

Προσπαθήστε να εκτίθεστε στο φως, συγκεκριμένα στο ηλιακό φως, πρωί-πρωί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τις πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας. Ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε τον ήλιο να μπει στο δωμάτιο. Η θέαση του φωτός το πρώτο πράγμα μετά το ξύπνημα μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας.

2. Να είστε συνεπείς στον ύπνο σας

Να προσαρμόσετε την ώρα του ύπνου σας πηγαίνοντας για ύπνο νωρίτερα και ξυπνώντας νωρίτερα από το συνηθισμένο. Εκτός από την προσαρμογή του προγράμματος ύπνου σας, να είστε συνεπείς στο πότε ξυπνάτε, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Το να σηκώνεστε από το κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη συνολική απόδοση του ύπνου σας. Κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσετε και να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες ή και μάσκες ματιών.

3. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης

Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Λίγες ημέρες μετά την αλλαγή ώρας, περιορίστε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε μετά το μεσημεριανό γεύμα.

4. Μην ξαπλώνετε το μεσημέρι

Ένας υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά την αλλαγή ώρας, θα σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε το βράδυ.

5. Αποφεύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ

Πριν πάτε για ύπνο να αποφεύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές να κλείνετε την τηλεόραση και να αποφεύγετε να κοιτάτε το κινητό.

6. Να μην κάνετε γυμναστική αργά το βράδυ

Η γυμναστική αργά το βράδυ επηρεάζει το βιολογικό σας ρολόι και θα σας δυσκολέψει να κινηθείτε.

Επίσης καλό είναι να αποφύγετε την οδήγηση αν έχετε στερηθεί τον ύπνο σας από την αλλαγή ώρας.

Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, η αλλαγή της ώρας θα σας επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο και θα συνεχίσετε κανονικά την καθημερινότητά σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version