Η ακράτεια ούρων συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες. Στα παιδιά, στους νέους και φυσικά στην τρίτη ηλικία. Τι συμβαίνει όμως αν εμφανίζεται η ακράτεια ούρων σε νεαρή ηλικία;
Η ακράτεια ούρων αφορά μια κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά, οικογενειακά, σεξουαλικά και ψυχολογικά προβλήματα. Όσοι έχουν ακράτεια ούρων σε νεαρή ηλικία, το μόνο βέβαιο είναι ότι νιώθουν μελαγχολία, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αίσθημα ντροπής και τάσεις απομόνωσης. Ίσως και κατάθλιψη. Μιλήστε για το ζήτημα που αντιμετωπίζετε και πάψτε να ντρέπεστε για κάτι που η επιστήμη μπορεί να σας προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις.
Τα είδη της ακράτειας ούρων
Η ακράτεια ούρων συνήθως εκδηλώνεται είτε ως απώλεια μικρής ποσότητας ούρων με π.χ. τον βήχα, το φτάρνισμα, το γέλιο κ.λπ. (ακράτεια στην προσπάθεια), είτε από ξαφνική, επιτακτική ανάγκη για ούρηση και αδυναμία να φθάσετε στην τουαλέτα (επιτακτική ακράτεια). Παρότι οι δύο παραπάνω μορφές μπορεί να συνυπάρχουν (μικτή μορφή), είναι δυο εντελώς διαφορετικά είδη τα οποία έχουν ξεχωριστή αιτία, μορφή και κυρίως αντιμετώπιση και αγωγή.
Επιτακτική ακράτεια: Η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως επίσης και σε μερικές περιπτώσεις διάφορες ασθένειες, για παράδειγμα παθήσεις της ουρήθρας, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη ή τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Ακράτεια από προσπάθεια: Τον πλέον σημαντικό ρόλο παίζει η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Ο τραυματισμός του πυελικού εδάφους που συμβαίνει στον φυσιολογικό τοκετό έχει σαν συνέπεια την «χαλάρωση» των στηριγμάτων της ουρήθρας, η οποία είναι και η κύρια αιτία για αυτήν της μορφής ακράτεια.
Μεικτού τύπου ακράτεια των ούρων: Πρόκειται για συνύπαρξη των δύο παραπάνω καταστάσεων. Το είδος αυτό απαντά συχνότερα στις γυναίκες.
Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση: Η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη και αδειάζει συνεχώς κι από λίγο, με την παραμικρή αύξηση της ποσότητας τους. Συχνότερα αίτια είναι η χαλαρότητα του κυστικού τοιχώματος από μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή από νευρολογικά αίτια και η χρόνια απόφραξη της ουρήθρας (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, όγκος κοντά στην ουρήθρα, λιθίαση κύστης κτλ.).
Ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν ακράτεια ούρων σε νεαρή ηλικία
Σε γενικές γραμμές παράγοντες προδιάθεσης είναι η δυσκοιλιότητα, ο λάθος τρόπος ούρησης (πολλές γυναίκες για να ουρήσουν πιέζουν την κοιλιά τους σαν να θέλουν να αφοδεύσουν), οι πολλές κολπικές γυναικολογικές επεμβάσεις (αποξέσεις), η βαριά σωματική εργασία. Επίσης, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις και διαταραχές που προκαλούν ακράτεια ούρων, όπως
- γενετικές ανωμαλίες,
- χειρουργικές επεμβάσεις,
- κακώσεις και τραυματισμοί στη πύελο και την σπονδυλική στήλη,
- νευρολογικές παθήσεις,
- φλεγμονές,
- ουρολοιμώξεις
- εγκυμοσύνη και τοκετός,
- παχυσαρκία
Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων σε νεαρή ηλικία
Η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη χειρουργικές και χειρουργικές θεραπείες, και εξαρτάται από τον τύπο ακράτειας του κάθε ασθενή.
- Μη χειρουργικές θεραπείες: απώλεια βάρους, μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ, ασκήσεις του πυελικού εδάφους.
- Χειρουργικές επεμβάσεις: Η επέμβαση που θα επιλεχθεί εξαρτάται από τον τύπο ακράτειας. Στην ακράτεια επιτακτικού τύπου, η θεραπεία περιλαμβάνει διεύρυνση της ουροδόχου κύστης ή εμφύτευση ενός τεχνητού σφιγκτήρα, ο οποίος διεγείρει το νεύρο που ελέγχει τους εξωστήρες μυς. Σε περιπτώσεις ήπιου ή μέτριου βαθμού ακράτειας ούρων, ενδείκνυται η τοποθέτηση μίας ειδικής ταινίας για την υποστήριξη της ουρήθρας.
Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπίσετε την ακράτεια;
- Δερματίτιδα και λοιμώξεις: Η συνεχής επαφή των ούρων με την περιοχή του δέρματος μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε πληγές και έλκη, και πιθανόν σε δευτερογενείς λοιμώξεις. Μεταξύ των βλαβών που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνονται: μολύνσεις, έλκη, συνεχής ερεθισμός και υγρασία του δέρματος, ατυχήματα και κατάγματα από την απώλεια ούρων και έλλειψη ύπνου από τη νυχτουρία.
- Ψυχικά προβλήματα: Όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνικός αποκλεισμός, κατάθλιψη, σεξουαλική δυσλειτουργία λόγω συναισθημάτων ντροπής, καθώς και περιορισμός των κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.