«Ακούτε» τον χτύπο της καρδιάς στα αυτιά σας; Για ποιο λόγο συμβαίνει;

αυτιά, χτύπος

Πιθανότατα έχετε νιώσει την καρδιά σας να χτυπάει στο στήθος σας μετά από έντονη δραστηριότητα – ή έχετε μετρήσει τους σφυγμούς σας τοποθετώντας τα δάχτυλά σας στον καρπό ή στο λαιμό σας. Μια λιγότερο συνηθισμένη – και μερικές φορές τρομακτική – αίσθηση είναι να ακούτε πραγματικά τον χτύπο του καρδιακού σας παλμού στα αυτιά σας.

Το να ακούτε τον χτύπο της καρδιάς σας στα αυτιά σας -γνωστό και με τη λατινική ονομασία «παλλόμενες εμβοές»- δεν είναι πάντα ένδειξη ιατρικού προβλήματος, αλλά θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια συζήτηση με τον γιατρό σας, σύμφωνα με τον Frederick James Meine, επεμβατικό καρδιολόγο του Novant Health στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας.

«Πολλοί άνθρωποι το ακούνε κάποια στιγμή, ειδικά όταν είναι ξαπλωμένοι στο πλάι», δήλωσε ο Meine στο Fox News Digital. Σύμφωνα με τον ίδιο, το να ακούτε τους χτύπους της καρδιάς σας μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στο αυτί, όπως συσσώρευση κεριού, υγρό στο αυτί ή άλλα προβλήματα ακοής.

Γιατί μπορεί να ακούτε τον χτύπο της καρδιάς στα αυτιά σας

Η πιο κοινή αιτία είναι η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Αυτό συνήθως οφείλεται σε αλλεργίες, σύμφωνα με τον Jesus Lizarzaburu, οικογενειακό γιατρό στο Yorktown της Βιρτζίνια.

«Η ευσταχιανή σάλπιγγα συνδέει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα, το πίσω μέρος της μύτης σας και όταν είναι φραγμένο ή δεν ανοίγει και δεν κλείνει σωστά, μπορεί να προκαλέσει τον ήχο του καρδιακού σας παλμού να ακούγεται στα αυτιά σας» δήλωσε ο Lizarzaburu.

Ένας άλλος ένοχος θα μπορούσε να είναι η συσσώρευση κεριού στο αυτί, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει μια στεγανοποίηση στον ακουστικό πόρο που κάνει τον καρδιακό παλμό πιο εύκολο να ακουστεί, πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μια άλλη αιτία, αν και λιγότερο συχνή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), τα αντιβιοτικά, τα διουρητικά, τα φάρμακα χημειοθεραπείας, η ασπιρίνη, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και τα αντιικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν εμβοές, ένα κουδούνισμα στα αυτιά που βρίσκεται σε ρυθμό με τον καρδιακό ρυθμό, σημείωσε ο Lizarzaburu.

«Εξαιρετικά σπάνιες αιτίες θα ήταν ένα ανεύρυσμα (διόγκωση σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο) ή ένας αγγειακός όγκος, ο οποίος αποτελείται από μια συλλογή αιμοφόρων αγγείων», πρόσθεσε.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Μια ενδελεχής φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και της εξέτασης των καρωτίδων στο λαιμό, αποτελεί σημαντικό μέρος της εκτίμησης της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας, συμβούλευσε ο Meine.

«Επιπλέον, ο αποκλεισμός της αναιμίας ή του υπερθυρεοειδισμού, οι οποίες και οι δύο θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξημένη ροή αίματος και ενδεχομένως να συμβάλουν στις παλλόμενες εμβοές, θα μπορούσαν να αξιολογηθούν με απλές εργαστηριακές εξετάσεις» είπε ο ίδιος.

Αν η κατάσταση συνεχίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό. Από καρδιαγγειακή άποψη, εάν κάποιος βιώνει παλλόμενες εμβοές ή ακούει τον καρδιακό του παλμό στα ίδια του τα αυτιά, ο Meine δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποκλείονται πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο γιατρός θα βεβαιωθεί επίσης ότι ο ασθενής δεν έχει απόφραξη ή στένωση των αρτηριών του λαιμού, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο δυνατούς καρδιακούς ήχους στα αυτιά και το κεφάλι.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top