Ρόδι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

ρόδι ααφροδισιακό φρούτο

Αν και είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, το βρίσκουμε κυρίως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό το αφροδισιακό φρούτο έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Το ρόδι είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Ρόδι: Διατροφική αξία

Το ρόδι είναι ένα θρεπτικό φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Ένα μεσαίο ρόδι (180 g) περιέχει:

  • Θερμίδες: 82
  • Λίπη: 1,2 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 g
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 0,1 g
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 0,1 g
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Νάτριο: 3 mg
  • Κάλιο: 236 mg
  • Υδατάνθρακες: 19 g
  • Φυτικές ίνες: 4 g
  • Σάκχαρα: 14 g
  • Πρωτεΐνη: 1,7 g

Το ρόδι είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως:

  • Βιταμίνη C: 10,2 mg
  • Βιταμίνη K: 10 µg
  • Βιταμίνη Ε: 0,9 mg
  • Βιταμίνη Α: 250 IU
  • Φυλλικό οξύ: 20 mcg
  • Κάλιο: 236 mg
  • Σίδηρος: 0,3 mg
  • Μαγνήσιο: 12 mg
  • Ασβέστιο: 10 mg

Η αξία του ροδιού στην αρχαία Ελλάδα

Ο Ιπποκράτης αναγνώρισε την ιατρική αξία του ροδιού και το χαρακτήρισε «θαυματουργό καρπό». Στην αρχαία Ελλάδα, το ρόδι είχε μια πλούσια συμβολική σημασία. Ήταν σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας, της αναγέννησης και της αθανασίας.

Στην ελληνική μυθολογία, το ρόδι συνδέεται με την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Πλούτωνας άρπαξε την Περσεφόνη από τη μητέρα της και την πήγε στον Άδη. Η Δήμητρα, σε θλίψη, άφησε τη γη να ερημώσει. Για να την παρηγορήσει, ο Δίας έδωσε στην Περσεφόνη να φάει ένα σπόρο ροδιού. Αυτό την ανάγκασε να επιστρέψει στον Άδη για έξι μήνες κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των οποίων η Δήμητρα πενθεί την απουσία της κόρης της.

Η ιστορία αυτή εξηγεί την ελληνική παράδοση να σπάνε ρόδια στους γάμους και την Πρωτοχρονιά. Το σπάσιμο του ροδιού συμβολίζει την αφθονία και την καλή τύχη. Οι κόκκοι του ροδιού είναι επίσης σύμβολο της γονιμότητας και της αναγέννησης.

Το ρόδι ήταν επίσης ένα σημαντικό σύμβολο στα Ελευσίνια Μυστήρια. Τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν μια αρχαία ελληνική θρησκευτική τελετή που γιορταζόταν στην Ελευσίνα της Αττικής. Τα ρόδια ήταν μέρος της τελετής και πιστεύεται ότι συμβολίζουν την αναγέννηση και την αιωνιότητα.

Ρόδι: Οφέλη

Τα κυριότερα οφέλη του ροδιού είναι τα εξής:

  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες
  • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το μικροβίωμα του εντέρου

1. Έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Οι αφροδισιακές ιδιότητες του ροδιού αποδίδονται στις πολυφαινόλες του, οι οποίες αυξάνουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και βελτιώνουν τη σεξουαλική λειτουργία. Επιπλέον, το ρόδι περιέχει λυκοπένιο, το οποίο έχει επίσης συσχετιστεί με την αύξηση της λίμπιντο.
Ιστορικά, οι άνθρωποι έχουν συσχετίσει το ρόδι αξιόπιστης πηγής με τη γονιμότητα και την αφθονία.

Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν τη γονιμότητα. Παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του σπέρματος στους άνδρες και σε μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες.

Έρευνα βρήκε ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να αυξήσει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος. Η κινητικότητα είναι η κίνηση που χρειάζεται το σπέρμα για να φτάσει στο ωάριο.

2. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του ροδιού αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά του και στις πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι πολυφαινόλες του ροδιού έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων σε διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του εντέρου και του πνεύμονα.

Έρευνα έχει βρει ότι οι ενώσεις στο ρόδι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνα σε ζώα έχει επίσης βρει ότι το ρόδι βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου στα πρώιμα στάδια του καρκίνου του ήπατος ενώ σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να είναι ευεργετικό για τον καρκίνο του προστάτη.

Επίσης, ενώσεις που ονομάζονται πουνικαλαγίνες, έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το μικροβίωμα του εντέρου

Το έντερό μας φιλοξενεί περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια – άλλα καλά, άλλα κακά. Ένα υγιές ανθρώπινο σώμα που τρέφεται με φυσικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορεί να προάγει ένα υγιές έντερο, γνωστό και ως μικροβίωμα.

Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν εκχύλισμα ροδιού στη διατροφή τους δεν προσβλήθηκαν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με τον ίδιο ρυθμό όπως τα ποντίκια της μελέτης που δεν τρέφονταν με εκχύλισμα ροδιού. Οι ενώσεις στο ρόδι συνεργάζονται για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Η βακτηριακή ανάπτυξη κακών βακτηρίων στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου καθώς και σε ναυτία, έμετο, διάρροια, έντονο κοιλιακό άλγος και κράμπες.

Τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσει το φυτό της ροδιάς, προκειμένου να επιβιώσει στη φύση, μεταφέρονται όταν καταναλώνεται και εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Τα φυτά πρέπει πάντα να καταπολεμούν τα βακτήρια. Αναπτύσσονται στο έδαφος και το έδαφος είναι γεμάτο από καλά και κακά βακτήρια. Έτσι, το μικροβίωμα του εδάφους είναι κάτι με το οποίο η ρίζα των φυτών πρέπει να αντιμετωπίζει συνεχώς.

Έτσι τα ρόδια ανέπτυξαν αμυντικές ουσίες που λειτουργούν και μέσα στον άνθρωπο. Το μικροβίωμα μας είναι σαν το χώμα που κουβαλάμε μαζί μας και υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων μας, του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των τροφών που τρώμε.  Όσο πιο υγιές είναι το μικροβίωμά μας, τόσο ενισχυμένο ανοσοποιητικό έχουμε.

Άλλα οφέλη

Εκτός από τις αφροδισιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, το ρόδι έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Μειώνει τη χοληστερόλη
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ρόδι

Όταν επιλέγετε ρόδια, αναζητήστε αυτά που είναι σφιχτά και έχουν έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα. Τα ρόδια δεν πρέπει να έχουν μώλωπες ή μαύρα σημεία.

Πώς να αποθηκεύσετε τα ρόδια

Τα ρόδια μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες. Για να διατηρήσετε τα ρόδια φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τα τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη ή να τα τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Πώς να τα καταναλώσετε

Τα ρόδια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, ως χυμός ή σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες και επιδόρπια.

Για να φάτε ένα ρόδι, κόψτε το στη μέση και αφαιρέστε τα σπόρια με ένα κουτάλι. Τα σπόρια μπορεί να καταναλωθούν ολόκληρα ή να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε χυμό, σαλάτα ή ντιπ, σούπες και επιδόρπια.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ρόδια

Ενώ το ρόδι είναι ασφαλές προς κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάποιος θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του πριν καταναλώσει αυτό το φρούτο. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

  • Άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένα φυτά.
  • Καρκινοπαθείς: Το ρόδι ίσως αλληλεπιδράσει αρνητικά με τα αντικαρκινικά φάρμακα και να μειώσει τη δράση τους.
  • Ασθενείς με υπόταση: Το ρόδι είναι πιθανό να μειώσει την αρτηριακή πίεση, καθιστώντας την κατανάλωσή του επικίνδυνη,  σε ασθενείς με υπόταση.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top