Στο ζήτημα της αφόδευσης, όλοι θέλουμε τα πράγματα να κυλούν ομαλά. Αλλά αν έχετε βιώσει ποτέ ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου, ξέρετε πόσο μπορεί να διαταράξουν την ποιότητα της ζωής σας. Η δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα και η πεπτική δυσφορία μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε νωθρότητα και αδιαθεσία.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια απλή καθημερινή συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε για να υποστηρίξετε το πεπτικό σας σύστημα και να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας, και αυτή είναι η τακτική άσκηση.
Πήρατε αντιβιοτικά; Οι 5 καλύτεροι τρόποι για να προστατέψετε το έντερό σας
Εκτός από το να διατηρείτε το σώμα σας δυνατό και υγιές, η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός πεπτικού συστήματος που λειτουργεί καλά και για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου. Οι γαστρεντερολόγοι μοιράζονται στο Eating Well συμβουλές για την ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινή σας ρουτίνα.
Πώς η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα
- Μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου σας
- Μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε καλύτερα την πρωτεΐνη
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες
- Μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές μικροβίωμα
- Μπορεί να δυναμώσει τους κοιλιακούς μύες
1. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου σας
Εάν αισθάνεστε το πεπτικό σας σύστημα νωθρό, η κίνηση του σώματός σας μπορεί να είναι η λύση. Μια μελέτη έδειξε ότι η αεροβική άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης (το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο) βελτίωσε την κινητικότητα του εντέρου μετά από μόλις 12 εβδομάδες προπόνησης.
«Η άσκηση διεγείρει τη φυσική σύσπαση των εντερικών μυών, γνωστή ως περισταλτική», αναφέρει ο David Clarke, βοηθός καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον και προσθέτει:
«Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη μείωση του φουσκώματος. Η τακτική κίνηση μπορεί να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να περάσει η τροφή από το παχύ έντερο, περιορίζοντας την απορρόφηση νερού από τα κόπρανα και διευκολύνοντας τη διέλευση».
2. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε καλύτερα την πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή, αλλά ορισμένες πηγές, όπως το κόκκινο κρέας, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να χωνευτούν. Εκεί έρχεται η άσκηση. Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Kenneth Brown, ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, επιταχύνοντας τη διάσπαση και την απορρόφηση της πρωτεΐνης.
«Η άσκηση όπως το περπάτημα βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει καλύτερα τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα. Η πρωτεΐνη μπορεί συχνά να είναι δύσκολη στην πέψη και το περπάτημα βοηθά στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται το σώμα για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες», εξηγεί ο ειδικός.
Έντερο: Πώς να μην μυρίζουν άσχημα τα αέρια, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ
3. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες είναι ένα κοινό έναυσμα για γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η λειτουργική δυσπεψία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, η επιστήμη προτείνει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ένα φυσικό ανακουφιστικό από το στρες που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στην απελευθέρωση ενδορφινών που ενισχύουν τη διάθεση και τη χαλάρωση.
Ο Δρ. Clarke σημειώνει: «Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Με τη μείωση των επιπέδων στρες, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός πιο υγιούς πεπτικού συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των πεπτικών διαταραχών που σχετίζονται με το στρες».
4. Η άσκηση μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου
Το έντερο σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει την ποικιλομορφία και την ισορροπία αυτών των μικροβίων και να δημιουργήσει ένα πιο υγιές περιβάλλον στο πεπτικό σας σύστημα.
«Η τακτική άσκηση προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη συνολική ευεξία. Αυτή η βελτιωμένη μικροβιακή ισορροπία μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων πεπτικών διαταραχών», εξηγεί ο Δρ. Clarke.
5. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να δυναμώσει τους κοιλιακούς μύες
Οι ασκήσεις του πυρήνα κάνουν κάτι περισσότερο από την τόνωση των κοιλιακών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη του πεπτικού συστήματος και άλλων οργάνων. Μια μικρή μελέτη πρότεινε ότι 12 εβδομάδες ασκήσεων ενδυνάμωσης του πυρήνα βοήθησαν στη μείωση του χρόνου διέλευσης και στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας σε νεαρές ενήλικες γυναίκες.
«Οι ασκήσεις του πυρήνα βοηθούν στην τόνωση των μυών του πεπτικού σωλήνα και του κοιλιακού τοιχώματος, διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας το φούσκωμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Clarke.
«Οι προπονήσεις για την κοιλιά αυξάνουν την καύση λίπους και τον μεταβολισμό, επιτρέποντας στα υγιή βακτήρια να λειτουργούν καλύτερα και μειώνοντας το λίπος στο μεσαίο τμήμα του σώματος. Η ενίσχυση του πυρήνα σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση τόσο της υγείας του εντέρου όσο και της πεπτικής αποτελεσματικότητας», προσθέτει καταληκτικά ο Δρ. Brown.