Site icon Όλο Υγεία

Μια 9χρονη με «σύνδρομο Ραπουνζέλ» γέμισε το στομάχι της μαλλιά – Πώς ξεκίνησε να μασάει τις τρίχες της

σύνδρομο Ραπουνζέλ

Φωτογραφία: Megan Sayce/SWNS

Μια μαθήτρια στην Αγγλία υποβλήθηκε σε μια τετράωρη εγχείρηση για να αφαιρέσει μια γιγάντια τριχόμπαλας από το στομάχι της που είχε προκαλέσει βλάβη σε σημεία του πεπτικού της συστήματος, ως αποτέλεσμα της εξαετούς συνήθειας της να μασάει τα μαλλιά της -κατάσταση γνωστή και ως «σύνδρομο Ραπουνζέλ».

Η Sophia Goss, από το Lenwade του Norfolk, άρχισε να τραβάει τα μαλλιά της και να τα μασάει όταν ήταν 18 μηνών ως «καταπραϋντική» τεχνική για να τη βοηθήσει να αποκοιμηθεί. Συνέχισε αυτή τη συνήθεια σε όλη την παιδική της ηλικία παρά την προσπάθεια της μητέρας της να τη σταματήσει βάζοντας ελαιόλαδο στα μαλλιά της.

Οι άνθρωποι με ποιο χρώμα μαλλιών έχουν αυξημένη αντοχή στον πόνο; Οι επιστήμονες απαντούν

Ωστόσο, ένα πρωί του Δεκεμβρίου, η εννιάχρονη σήμερα Sophia ξύπνησε με έναν οδυνηρό πόνο στο στομάχι της, με αποτέλεσμα οι γονείς της να τη μεταφέρουν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί ανακάλυψαν μια τριχόμπαλα στο μέγεθος της κοιλιάς της και την αφαίρεσαν.

σύνδρομο Ραπουνζέλ
Φωτογραφία: Megan Sayce/SWNS

Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ και τι μπορεί να προκαλέσει

Οι τρίχες που σφηνώνονται στο στομάχι είναι γνωστές ως «σύνδρομο Ραπουνζέλ», το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο και επηρεάζει κυρίως νεαρές γυναίκες. Το πρόβλημα προκαλείται συνήθως από τριχοφαγία, μια ψυχιατρική πάθηση κατά την οποία οι πάσχοντες τρώνε τα μαλλιά τους.

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο, φούσκωμα στομάχου, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους και δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

σύνδρομο Ραπουνζέλ
Φωτογραφία: Megan Sayce/SWNS

«Η τριχόμπαλα γέμισε ολόκληρο το στομάχι της και είχε φθαρεί η επένδυσή του, που σήμαινε ότι το περιεχόμενο του στομάχου της διέρρεε στο σώμα της. Δεν της επιτρεπόταν να φάει ή να πιει για επτά ημέρες και βρισκόταν σε μονάδα υψηλής φροντίδας για επτά από τις δέκα ημέρες που ήταν στο νοσοκομείο», περιγράφει η μητέρα της 9χρονης στο SWNS.

«Έξι εβδομάδες πριν κάνει την επέμβαση, την είχαμε πάει σε γιατρούς με πόνο στο στομάχι και είπαν ότι έφταιγε η δίαιτά της χωρίς να την εξετάσουν πολύ. Δεν φαινόταν να έχουν μεγάλη επίγνωση του τι θα μπορούσε να ήταν», συνεχίζει.

Τριχόπτωση: Πόσα μαλλιά είναι φυσιολογικό να χάνετε στο λούσιμο – Πότε να ανησυχήσετε

Πώς ξεκίνησε να μασάει τη μαλλιά της

Η Sophia άρχισε να τραβάει τα μαλλιά της όταν ήταν μόλις μικρή. «Το έκανε καθώς την έπαιρνε ο ύπνος. Έβγαζε τούφες όλη την ώρα και ο γενικός ιατρός δεν είχε καμία συμβουλή να μας δώσει. Το έψαξα στο Google και την κατάφερα να σταματήσει σε οκτώ εβδομάδες. Της έβαλα ελαιόλαδο στα μαλλιά και της πήρα γάντια για όταν κοιμόταν για να μην μπορεί να τα τραβάει», εξηγεί η κα Sayce.

Φωτογραφία: Megan Sayce/SWNS

Όταν η Sophia ήταν τεσσάρων ετών, πέταξε μια ολόκληρη τούφα μαλλιών. «Την πήγαμε σε γιατρό, αλλά δεν ήξεραν να μας πουν τι θα μπορούσε να σταματήσει αυτή τη συνήθεια. Τελικά βελτιώθηκε και φαινόταν να σταματά σιγά σιγά το μάσημα των μαλλιών της, οπότε δεν το σκεφτήκαμε πολύ», συμπληρώνει.

Όμως, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, η μικρή ξύπνησε κλαίγοντας από τον πόνο και έλεγε ότι «θα πεθάνει από τον πόνο». Έκανε εμετό και λιποθύμησε.

σύνδρομο Ραπουνζέλ
Φωτογραφία: Megan Sayce/SWNS

«Ποτέ δεν την έχω ακούσει να ουρλιάζει τόσο από πόνο. Καλέσαμε ασθενοφόρο ανησυχώντας ότι ήταν σκωληκοειδίτιδα. Μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής διάτρησης 4,5 ωρών, η Sophia πέρασε δέκα ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Norfolk and Norwich και τώρα έχει αναρρώσει».

«Μασούσε τις άκρες των μαλλιών της, αλλά επειδή δεν υπήρχε φαλακρό σημείο, δεν πιστεύαμε ότι έφταιγε αυτό. Ευτυχώς, δεν το κάνει πια», λέει η μητέρα της. Γι’αυτό τώρα η οικογένεια θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με το σύνδρομο Ραπουνζέλ.

σύνδρομο Ραπουνζέλ
Φωτογραφία: Megan Sayce/SWNS

Κοιμάστε το βράδυ με βρεγμένα μαλλιά; Από τι κινδυνεύετε και τι πρέπει να προσέξετε

«Δεν υπάρχει μεγάλη βοήθεια ή γνώση γιατί το μάσημα των μαλλιών φαίνεται αρκετά ακίνδυνο. «Αλλά εμείς ήμασταν τυχεροί. Αν δεν είχαμε πάει τη Sophia στο νοσοκομείο θα πάθαινε σήψη και μετά ποιος ξέρει τι μπορεί να είχε συμβεί. Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά, να πηγαίνουν στους γιατρούς και να τους πιέζουν για απαντήσεις. Αν έχουν πόνο στην κοιλιά και είναι φουσκωμένα, βοηθήστε τα να κόψουν τη συνήθεια», καταλήγει η κα Sayce.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version