Ποια είναι τα 9 πιο βρώμικα σημεία σε ένα εστιατόριο

εστιατόριο

Ακόμα και αν κάθε εστιατόριο πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής, σίγουρα κάποια σημεία του είναι αδύνατον να είναι πεντακάθαρα.

Είναι πολύ πιθανό να έρθετε σε επαφή με κάποια μικρόβια, ακόμη και στο πιο καθαρό εστιατόριο.

Δείτε λοιπόν τα 9 πιο βρώμικα σημεία ενός εστιατορίου

  1. Ο κατάλογος
  2. Οι οθόνες αφής
  3. Πάγος
  4. Οι φέτες λεμονιού
  5. Ο μπουφές
  6. Τα salad bars
  7. Οι δίσκοι
  8. Τα καρυκεύματα
  9. Το τραπέζι

1. Ο κατάλογος

Μία από τις πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα εστιατόριο είναι οι κατάλογοι, τα μενού. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι στους καταλόγους βρίσκονται πολλά μικρόβια όπως κολοβακτηρίδιο, ακόμα και σταφυλόκοκκος, λόγω της μεταφοράς τους από χέρι σε χέρι.

Τα πλαστικά μενού είναι ακόμα πιο βρώμικα από τα χάρτινα, κυρίως εάν βραχούν, καθώς το πλαστικό δεν απορροφά το νερό αλλά μένει εκεί μέχρι να εξατμιστεί, δίνοντας στα βακτήρια αρκετό χρόνο να αναπτυχθούν. Με το να μην πλύνετε τα χέρια σας αφού τελειώσετε με το μενού θα βοηθήσετε στην συνεχή μεταφορά των μικροβίων.

2. Οι οθόνες αφής

Αν και βοηθάνε να παραγγείλετε πιο γρήγορα, βοηθάνε ταυτόχρονα και στην πιο γρήγορη μεταφορά των μικροβίων. Το πανεπιστήμιο London Metropolitan διεξήγαγε έρευνα στις οθόνες δημοφιλών εστιατορίων και βρέθηκαν δείγματα σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου, που μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν λοίμωξη.

3. Ο πάγος

Τα βακτήρια αναπτύσσονται ραγδαία μέσα στο νερό, έτσι λοιπόν και στον πάγο. Μελέτη που έγινε σε πάγο που πήραν οι επιστήμονες από μπαρ και εστιατόρια, βρήκε πολλά βακτήρια στον πάγο που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, αν και βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε μία άλλη έρευνα, οι ερευνητές μελέτησαν παγάκια που μετά έβαλαν σε αλκοολούχα ποτά όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, τσάι ροδάκινο, σόδα. Μόνο στο παγάκι που έβαλαν μέσα στο ουίσκι δεν βρέθηκαν βακτήρια.

4. Οι φέτες λεμονιού

Σε έρευνες βρέθηκε ότι στις λαχταριστές αυτές φέτες λεμονιού ζουν τουλάχιστον 25 μικροοργανισμοί. Τα οξέα του στομάχου μπορούν να εξουδετερώσουν τους περισσότερους από αυτούς, αλλά κάποιοι μπορούν να σας επηρεάσουν.

5. Οι μπουφέδες

Οι ανοιχτοί μπουφέδες έρχονται με το πρόβλημα ότι ο κόσμος αναπνέει, φτερνίζεται, βήχει πάνω από τα φαγητά. Έτσι λοιπόν τα φαγητά γεμίζουν με βακτήρια, τόσο αυτά όσο και τα μαχαιροπίρουνα. Δείτε λοιπόν μερικά τιπς ώστε να προστατέψετε εσάς αλλά και τους γύρω σας:

  • Σιγουρευτείτε ότι το ζεστό κρέας δεν διατηρεί τη θερμοκρασία του με ζεστές λάμπες, και το κρύο σε πάγο
  • Αν ξανά πάτε στον μπουφέ, πάρτε καινούριο πιάτο και μαχαιροπίρουνα
  • Όταν σερβίρεστε μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαχαιροπίρουνα σε διαφορετικά φαγητά
  • Μην τρώτε στην ούρα του μπουφέ
  • Αν δεν νιώθετε καλά, ζητήστε από κάποιον άλλον να σας γεμίσει το πιάτο
  • Αν πρέπει να φτερνιστείτε, απομακρυνθείτε από τον μπουφέ

6. Τα salad bars

Όπως και ο μπουφές, έτσι και τα ανοιχτά salad bars έχουν πολλούς κινδύνους για μικρόβια. Σιγουρευτείτε ότι τα τρόφιμα που πρέπει να παραμείνουν κρύα, είναι κρύα. Προσέξτε επίσης τα λαχανικά να είναι φρέσκα και χρησμοποιείστε καινούριο σερβίτσιο για να ξανά σερβιριστείτε.

7. Οι δίσκοι

Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε δίσκο για να μεταφέρετε το φαγητό σας από τον μπουφέ δεν σημαίνει ότι έχετε απαλλαγεί από τα μικρόβια. Σύμφωνα με μία έρευνα, οι δίσκοι είναι πιο βρώμικοι από τα μπάνια ή τα αποδυτήρια ενός γυμναστηρίου.

8. Τα καρυκεύματα

Τα καρυκεύματα όπως το αλάτι και το πιπέρι η κέτσαπ ή η μουστάρδα στοχεύουν να κάνουν το φαγητό σας πιο νόστιμο, μπορούν όμως να μεταφέρουν και πολλά μικρόβια. Τα καρυκεύματα αυτά που μεταφέρονται από χέρι σε χέρι μπορούν να στεγάσουν πολλά βακτήρια και μικρόβια, γι’αυτό καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε λίγο αντισηπτικό αφού τα ακουμπήσετε.

9. Το τραπέζι

Ακόμα και αν ο σερβιτόρος καθαρίσει με ένα πανάκι το τραπέζι σας πριν κάτσετε, τα βακτήρια δεν απομακρύνονται πάντα, καθώς πολλά βακτήρια βρίσκονται στις ίνες από το πανάκι και μεταφέρονται την ώρα που καθαρίζεται το τραπέζι.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top