8 φάρμακα που δεν πρέπει να παίρνετε μαζί με τον καφέ

φάρμακα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ, ενώ πολλοί είναι κι αυτοί που ξεκινούν τη μέρα τους με φάρμακα. Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία μετακίνησης της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τα φάρμακά σας. Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να παίρνετε μαζί με τον καφέ σας.

Η κατανάλωση καφέ την ίδια στιγμή που παίρνετε τα φάρμακά σας μπορεί να μεταβάλει το πόσο γρήγορα αυτά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πολυάριθμα φάρμακα και πώς τα επηρεάζει ο καφές. Ανέφεραν ότι ο καφές επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση, την κατανομή, τον μεταβολισμό και την απέκκριση πολλών φαρμάκων.

Δεν επηρεάζονται όλα τα φάρμακα από την κατανάλωση καφέ. Ακολουθούν τα φάρμακα που μπορεί να επωφεληθούν από την αλλαγή του χρόνου κατανάλωσης του πρωινού τους καφέ.

8 φάρμακα που δεν πρέπει να παίρνετε μαζί με τον καφέ:

  1. Φάρμακο για τον θυρεοειδή
  2. Φάρμακα κατά του κρυολογήματος ή της αλλεργίας
  3. Φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη
  4. Φάρμακο για τη νόσο του Alzheimer
  5. Φάρμακα για το άσθμα
  6. Φάρμακα για την οστεοπόρωση
  7. Αντικαταθλιπτικά
  8. Φάρμακο για την αρτηριακή πίεση

1. Φάρμακο για τον θυρεοειδή

Ο υποθυρεοειδισμός υποδηλώνει ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, ξηρό δέρμα, πόνο στις αρθρώσεις, τριχόπτωση και ακανόνιστη έμμηνο ρύση.

Σε πολλούς ανθρώπους συνταγογραφείται λεβοθυροξίνη ή άλλα φάρμακα για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών τους. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη των φαρμάκων για τον θυρεοειδή μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από το σώμα σας, καθιστώντας το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό για εσάς.

Και δεν πρόκειται για μια μικρή επίδραση: Οι αναφορές περιστατικών ασθενών δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του θυρεοειδικού φαρμάκου ακόμη και πάνω από το 50%.

2. Φάρμακα κατά του κρυολογήματος ή της αλλεργίας

Τα φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες χρησιμοποιούνται από χιλιάδες ανθρώπους και συχνά περιέχουν διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η ψευδοεφεδρίνη.

Ο καφές είναι επίσης διεγερτικό, οπότε το ξέπλυμα του φαρμάκου για τις αλλεργίες με καφέ μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα, όπως η ανησυχία και η αδυναμία ύπνου.

Ορισμένα φάρμακα για την αλλεργία, όπως η φεξοφεναδίνη, δεν πρέπει να λαμβάνονται με καφέ, καθώς μπορεί να υπερδιεγείρουν το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, αυξάνοντας τα συμπτώματα της ανησυχίας. Είναι πάντα καλή ιδέα να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού σας.

3. Φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη

Εάν αναμείξετε τον καφέ σας με ζάχαρη ή γάλα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί η φαρμακευτική σας αγωγή για το διαβήτη. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για τα άτομα με διαβήτη.

Η κατανάλωση οτιδήποτε με καφεΐνη, όπως ο καφές, θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα σας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη.

4. Φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Τα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η δονεπεζίλη, η ριβαστιγμίνη και η γαλανταμίνη, επηρεάζονται από την καφεΐνη. Η καφεΐνη στον καφέ συσφίγγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να μειώσει το πόσο από το φάρμακο φτάνει στον εγκέφαλό σας.

Τα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ δρουν προστατεύοντας τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αυτή την προστατευτική δράση.

5. Φάρμακα για το άσθμα

Πολλά άτομα με άσθμα λαμβάνουν βρογχοδιασταλτικά, όπως η αμινοφυλλίνη ή η θεοφυλλίνη, κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Τα βρογχοδιασταλτικά δρουν χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή, αλλά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, ανησυχία, πόνος στο στομάχι και ευερεθιστότητα.

Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παρενεργειών. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σας.

6. Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Φάρμακα όπως η ρισδρονάτη ή η ιμπανδρονάτη προλαμβάνουν και θεραπεύουν την οστεοπόρωση. Δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με τον καφέ, διότι καθιστούν το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό.

Συνιστάται να παίρνετε αυτά τα φάρμακα πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε και να ξεπλένετε το χάπι μόνο με σκέτο νερό. Αυτό θα επιτρέψει στον οργανισμό σας να μεγιστοποιήσει την πλήρη ποσότητα του φαρμάκου. Όταν πίνετε καφέ μαζί με αυτούς τους τύπους φαρμάκων, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί περισσότερο από το μισό.

7. Αντικαταθλιπτικά

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, όπως η φλουβοξαμίνη, η αμιτριπτυλίνη, η εσκιταλοπράμη και η ιμιπραμίνη μπορεί να μεταβολίζονται διαφορετικά αν πίνετε ταυτόχρονα καφέ, ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες καφέ. Ο καφές μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η φλουβοξαμίνη, ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι ενισχύει τις συνήθεις παρενέργειες της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η αϋπνία και το αίσθημα παλμών της καρδιάς. Είναι προτιμότερο να παίρνετε το φάρμακό σας και να μην πίνετε καφέ την ίδια ώρα.

8. Φάρμακο για την αρτηριακή πίεση

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως η βεραπαμίλη ή η προπρανολόλη, τα οποία λειτουργούν επιβραδύνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν χρειάζεται να εργαστεί τόσο σκληρά για να αντλήσει αίμα σε όλα τα κύτταρα του σώματός σας.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως η φελοδιπίνη, μπορεί να προκαλέσει την απορρόφηση λιγότερων ποσοτήτων του φαρμάκου από το σώμα σας. Μπορεί να μην έχετε το πλήρες όφελος του φαρμάκου. Συζητήστε με τον ιατρό σας να σας συμβουλεύσει για την ώρα που μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top