Site icon Όλο Υγεία

7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για την υγεία του κόλπου

υγεία του κόλπου

Η φροντίδα για την υγεία του κόλπου δεν είναι απλώς κάτι πρακτικό. Έχει επίσης να κάνει με το να νιώθει κάθε γυναίκα αυτοπεποίθηση και να γνωρίζει το σώμα της. Μερικές φορές, υπάρχουν παρεξηγήσεις και λανθασμένες πληροφορίες, αλλά είναι πάντα σημαντικό να ακούτε μόνο τους ειδικούς όταν πρόκειται για οτιδήποτε ιατρικό.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Mayo Clinic, η υγεία του κόλπου δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική σας ζωή, αλλά και τη γενική σας υγεία.

Γιατί τα χείλη του αιδοίου αλλάζουν; Πότε πρέπει να δείτε γυναικολόγο

Κορυφαίοι μαιευτήρες και γυναικολόγοι έχουν ρίξει φως σε ζωτικές πτυχές της υγείας των γυναικών, με στόχο να διαλύσουν τις κοινές παρανοήσεις και να προωθήσουν τη συνολική ευημερία. Οι συμβουλές των ειδικών καλύπτουν μια σειρά θεμάτων, τονίζοντας τη σημασία των προληπτικών μέτρων υγειονομικής περίθαλψης για την υγεία του κόλπου.

7 συμβουλές για καλύτερη υγεία του κόλπου

  1. Ετήσιες εξετάσεις και έλεγχος
  2. Κολπικές πλύσεις: Μια επιβλαβής πρακτική
  3. Ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές: Έλεγχος για ΣΜΝ
  4. Επαγγελματική διάγνωση έναντι της αυτοθεραπείας
  5. Προσοχή στα συμπληρώματα
  6. Επώδυνη ή βαριά έμμηνος ρύση
  7. Προγραμματισμός γονιμότητας: Καθοδήγηση από ειδικούς

1. Ετήσιες εξετάσεις και έλεγχος

Σύμφωνα με τη μαιευτήρα-γυναικολόγο Δρ. Christine Greves, η παράλειψη των ετήσιων εξετάσεων δεν συνιστάται, ακόμα κι αν αισθάνεστε υγιείς. Αυτές οι τακτικές εξετάσεις χρησιμεύουν ως ευκαιρία για έλεγχο για διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας και ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Οι ετήσιες εξετάσεις του πυελικού εδάφους, το τεστ Παπανικολάου και τα τεστ HPV είναι απαραίτητα για την ανίχνευση καταστάσεων όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

«Ο ετήσιος έλεγχος είναι ο τρόπος με τον οποίο εξετάζουμε την ενδοοικογενειακή βία, τον έλεγχο για κατάθλιψη, τον έλεγχο για να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι είναι υγιείς κατά τη διάρκεια της εξέτασης μαστού και της πυελικής εξέτασης», είπε η Δρ. Greves μιλώντας στο Today.com.

2. Κολπικές πλύσεις: Μια επιβλαβής πρακτική

Οι ειδικοί της ιατρικής αποθαρρύνουν ομόφωνα την πρακτική της πλύσης, μια διαδικασία που περιλαμβάνει το ξέπλυμα του κόλπου και του αιδοίου. Ο Δρ. Adi Katz προειδοποιεί ότι οι πλύσεις μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του κόλπου, οδηγώντας ενδεχομένως σε σοβαρές λοιμώξεις.

Ο κόλπος διαθέτει τον δικό του μηχανισμό αυτοκαθαρισμού, καθιστώντας επαρκή τον εξωτερικό καθαρισμό με ήπιο σαπούνι και νερό. «Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν διάφορα βακτήρια, καθώς και το μικροβίωμα, και αν πλένετε τακτικά την περιοχή, θα μπορούσατε να τα διαταράξετε», είπε ο Δρ. Katz.

3. Ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές: Έλεγχος για ΣΜΝ

Πριν από τη συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με έναν νέο σύντροφο, οι γιατροί συνιστούν ανοιχτή επικοινωνία και αμοιβαίο έλεγχο για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) όπως ο HIV και η ηπατίτιδα.

Η υπέρβαση του στίγματος γύρω από τα ΣΜΝ είναι ζωτικής σημασίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και διασφαλίζοντας την υγεία και την ευημερία και των δύο συντρόφων. «Πριν κάνετε σεξ με κάποιον, είναι σημαντικό να κάνετε αυτή τη συζήτηση και να ρωτήσετε εάν έχει ιστορικό κονδυλωμάτων ή έρπητα», συμβουλεύει η Δρ. Graves.

4. Επαγγελματική διάγνωση έναντι της αυτοθεραπείας

Η αυτοδιάγνωση και η θεραπεία των κολπικών συμπτωμάτων μπορεί συχνά να επιδεινώσει την κατάσταση. Οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν να μην βασίζεστε σε φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται χωρίς ιατρική συμβουλή.

Η ακριβής διάγνωση από έναν γιατρό είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία. «Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα χειρότερα παίρνοντας το λάθος φάρμακο. Απλώς θα υποφέρετε περισσότερο», εξηγεί ο Δρ. Katz.

5. Προσοχή στα συμπληρώματα

Οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της ευρείας χρήσης συμπληρωμάτων που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την υγεία του κόλπου. Ο Δρ. Katz τονίζει τη σημασία της συζήτησης με τους γιατρούς για θέματα που σχετίζονται με τις ορμόνες, τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι συχνά απαραίτητες.

6. Επώδυνη ή βαριά έμμηνος ρύση

Οι επώδυνες ή βαριές περίοδοι δεν είναι πάντα φυσιολογικές. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν υποκείμενες παθήσεις που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, όπως ενδομητρίωση, αδενομύωση ή ινομυώματα. Μην αγνοείτε τα επίμονα προβλήματα εμμήνου ρύσεως.

«Έχουμε φάρμακα, έχουμε χειρουργικές επεμβάσεις, διαδικασίες για να καταλάβουμε τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να υποφέρουμε από επώδυνες περιόδους», σημειώνει η Δρ. Greves.

7. Προγραμματισμός γονιμότητας: Καθοδήγηση από ειδικούς

Τέλος, οι γυναικολόγοι τονίζουν τη σημασία του προγραμματισμού γονιμότητας στις γυναίκες 20 έως 30 ετών. Ο Δρ. Katz υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη γονιμότητα θα πρέπει γίνει κοινωνικός κανόνας, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να εξερευνήσουν επιλογές όπως η κατάψυξη ωαρίων για μελλοντικό οικογενειακό προγραμματισμό.

«Μακάρι περισσότερες γυναίκες να το ρωτούσαν ή να το συζητούσαμε ως κοινωνία», αναφέρει καταληκτικά ο Δρ. Katz.

Όλο Υγεία

Exit mobile version