7 φάρμακα που σας παχαίνουν και δεν το γνωρίζετε

φάρμακα

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα συχνά συνοδεύονται από μακρινούς καταλόγους παρενεργειών, από λοιμώξεις μέχρι εξανθήματα και αυτοκτονικές σκέψεις.

Και ενώ είναι γνωστό ότι ορισμένα, όπως τα στεροειδή, μπορούν να σας κάνουν να πάρετε κιλά, άλλα φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά μπορεί να σας εκπλήξουν.

Φαρμακοποιός αποκαλύπτει στη DailyMail.com τα φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως και που δεν γνωρίζατε ποτέ ότι παχαίνουν, τονίζοντας ότι υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν το βάρος σας και να σας παχύνουν μέχρι και πέντε κιλά σε δύο μήνες.

7 φάρμακα που σας παχαίνουν:

  1. Αντικαταθλιπτικά
  2. Αντιψυχωσικά
  3. Αντισπασμωδικά
  4. Βήτα αναστολείς
  5. Κορτικοστεροειδή
  6. Αντισυλληπτικά
  7. Στατίνες

1. Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά έχουν κατηγορηθεί για πλήθος παρενεργειών, από αϋπνία μέχρι πονοκεφάλους και ακόμη και για αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλική ζωή των ασθενών.

Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες αυτών των φαρμάκων έχει επίσης αποδειχθεί ότι οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο Δρ HaVy Ngo-Hamilton, κλινικός σύμβουλος στο BuzzRx και φαρμακοποιός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, δήλωσε στη DailyMail.com ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, μια παλαιότερη κατηγορία φαρμάκων από τους πιο διαδεδομένους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

«Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, ή TCAs, είναι η κατηγορία αντικαταθλιπτικών που προκαλούν τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους» είπε.

Σημείωσε ότι τα TCAs συνταγογραφούνται λιγότερο συχνά από τα νεότερα SSRIs λόγω των έντονων παρενεργειών, όπως η αϋπνία, η εφίδρωση και η ινομυαλγία.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν την αμιτριπτυλίνη και τη νορτριπτυλίνη.

Ο Δρ Ngo-Hamilton εκτιμά ότι ένας ασθενής που λαμβάνει αυτά τα φάρμακα μπορεί να πάρει περίπου δύο κιλά το μήνα.

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της βελτίωσης της διάθεσης.

Ένας ασθενής μπορεί να είχε μικρή επιθυμία να φάει, οπότε καθώς τα φάρμακα ρυθμίζουν την παραγωγή της ορμόνης ευτυχίας σεροτονίνης, θα μπορούσαν να αυξήσουν την όρεξή του.

2. Αντιψυχωσικά

Σε παρόμοια κατεύθυνση, αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η κλοζαπίνη, η ρισπεριδόνη και η ολανζαπίνη μπορεί να συνταγογραφούνται για ασθενείς με σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, καθώς και για ορισμένους με άνοια.

«Τα αντιψυχωσικά μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό στο σώμα» δήλωσε ο Δρ Ngo-Hamilton.

Πρόκειται για την ποσότητα ενέργειας που δαπανάτε ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας. Κάποιος με βραδύτερο μεταβολικό ρυθμό μπορεί στη συνέχεια να κάψει λιγότερες θερμίδες, καθώς το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια με βραδύτερο ρυθμό.

Ο Δρ Ngo-Hamilton σημείωσε ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε καταστολή και λήθαργο, καθιστώντας τον ασθενή λιγότερο πιθανό να ασκηθεί ή να διατηρήσει μια σωστή διατροφή.

Μέρος αυτής της αύξησης του βάρους θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην κατακράτηση ούρων, μια γνωστή παρενέργεια των αντιψυχωσικών που καθιστά τους νεφρούς ανίκανους να απομακρύνουν σωστά τις τοξίνες και τα απόβλητα από τα ούρα.

Επισήμανε την κλοζαπίνη ως τον πιο κοινό ένοχο σε αυτή την κατηγορία.

3. Αντισπασμωδικά

Τα φάρμακα που μειώνουν τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων και του νευρικού πόνου μπορεί επίσης να προκαλέσουν αύξηση βάρους σε ορισμένους ασθενείς.

Ο Δρ Ngo-Hamilton επισήμανε συγκεκριμένα τη γκαμπαπεντίνη, η οποία καταπολεμά τις επιληπτικές κρίσεις μειώνοντας τα μη φυσιολογικά σήματα στον εγκέφαλο.

Άλλα φάρμακα, όπως η πρεγκαμπαλίνη και η καρβαμαζεπίνη που συνταγογραφούνται σε άτομα με κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο μηχανισμός για τα αντισπασμωδικά σχετικά με το πώς προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους είναι ασαφής, δήλωσε ο Δρ Ngo-Hamilton.

Πρόσφατες έρευνες έχουν επισημάνει διάφορες θεωρίες, όπως η αυξημένη όρεξη, ο επιβραδυνόμενος μεταβολισμός, η κατακράτηση υγρών και το φάρμακο που διαταράσσει τις ορμόνες πείνας και κορεσμού.

Ο Δρ Ngo-Hamilton εκτιμά ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα μπορούν να πάρουν περίπου πέντε κιλά κατά τους πρώτους μήνες της λήψης τους.

4. Βήτα αναστολείς

Οι β-αποκλειστές είναι φάρμακα που προορίζονται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και εμποδίζουν τις επιδράσεις της ορμόνης επινεφρίνης ή αδρεναλίνης. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του καρδιακού ρυθμού.

Ο Δρ Ngo-Hamilton σημείωσε ότι αρκετοί “παλαιότεροι” βήτα αναστολείς, όπως η μετοπρολόλη, η ατενολόλη και η προπρανολόλη, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, όπως και τα αντισπασμωδικά, ο ακριβής μηχανισμός είναι ακόμη ασαφής. Ο Δρ Ngo-Hamilton σημείωσε ότι μια θεωρία είναι ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν τον μεταβολικό ρυθμό, παρόμοια με τα αντιψυχωσικά φάρμακα.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι επειδή οι βήτα αναστολείς μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά, οι ασθενείς μπορεί να κουράζονται και να δυσκολεύονται να γυμναστούν.

Ο Δρ Ngo-Hamilton εκτιμά μια αύξηση βάρους δύο έως τριών κιλών κατά τους πρώτους έξι μήνες λήψης ενός από αυτούς τους παλαιότερους β-αποκλειστές.

5. Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη, τα οποία δρουν μιμούμενα τις επιδράσεις της ορμόνης κορτιζόλης – την οποία απελευθερώνει ο οργανισμός όταν είναι στρεσαρισμένος ή τραυματισμένος – για τη μείωση της φλεγμονής.

Αυτά είναι διαφορετικά από τα αναβολικά στεροειδή, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης για να ενισχύσουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Τα κορτικοστεροειδή λαμβάνονται γενικά μόνο για λίγες ημέρες κάθε φορά, αν και μπορεί να συνταγογραφούνται μακροπρόθεσμα για ορισμένα θέματα όπως οι αυτοάνοσες παθήσεις.

«Δεν ανησυχώ ότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους σε κάποιον που τα παίρνει για λίγες ημέρες. Είναι οι άνθρωποι που πρέπει να παίρνουν τα στεροειδή χρόνια, οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση βάρους» δήλωσε ο Δρ Ngo-Hamilton.

Σημείωσε ότι μια κοινή παρενέργεια είναι το “Moon Face“, το οποίο οδηγεί στο να γίνεται το πρόσωπο στρογγυλό, γεμάτο και πρησμένο. Και η μίμηση της κορτιζόλης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη.

Ο Δρ Ngo-Hamilton σημείωσε ότι ένας ασθενής που λαμβάνει στεροειδή για ένα χρόνο μπορεί να πάρει έως και 10 κιλά.

6. Αντισυλληπτικά

Η ορμονική αντισύλληψη έχει από καιρό δαιμονοποιηθεί για την πρόκληση αύξησης βάρους, αν και ο Dr Ngo-Hamilton προειδοποιεί ότι τα περισσότερα αντισυλληπτικά δεν αυξάνουν τα κιλά.

Ωστόσο, μια μορφή αντισύλληψης με ένεση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Πρόκειται για μια ένεση που περιέχει την ορμόνη προγεστερόνη και χορηγείται μία φορά κάθε τρεις μήνες.

Η ετικέτα του φαρμάκου αναφέρει ότι σχεδόν το 38% των γυναικών σε κλινικές δοκιμές πήραν περισσότερα από 10 κιλά μετά τη χρήση του αντισυλληπτικού για δύο χρόνια.

Ο Δρ Ngo-Hamilton εκτιμά ότι οι περισσότερες ασθενείς με αντισυλληπτικά παίρνουν τέσσερα έως πέντε κιλά ανά έτος.

7. Στατίνες

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού το λαμβάνουν εκατομμύρια ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα για τις στατίνες

Οι στατίνες δρουν περιορίζοντας την παραγωγή της “κακής χοληστερόλης” – της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) – η οποία μπορεί να σκληρύνει και να στενέψει τις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μικρή αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά είναι πολύ ασυνήθιστο» δήλωσε ο Δρ Ngo-Hamilton.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν στατίνες πήραν 6 έως 11 κιλά σε σύγκριση με εκείνους που δεν τις έπαιρναν σε μια περίοδο 10 ετών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δρ Ngo-Hamilton, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σώζουν ζωές, οπότε δεν πρέπει να τα σταματήσετε μόνοι σας λόγω πιθανής αύξησης του βάρους.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top