Site icon Όλο Υγεία

6 προειδοποιητικά σημάδια ότι η καρδιά σας είναι αδύναμη – Πώς να το αντιμετωπίσετε

προειδοποιητικά σημάδια - καρδιά

Φωτογραφία: 123rf

Η καρδιά μας χτυπά καθημερινά περίπου 100.000 φορές για να αντλήσει περίπου οκτώ λίτρα αίματος στο σώμα μας, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα και τους μύες μας ώστε να λειτουργούν σωστά. Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε αν κάτι δεν πάει καλά;

Παρά το ζωτικό της ρόλο στην υγεία μας, πολλοί παραμελούν την καρδιά τους. Τα συμπτώματα της καρδιακής ή κυκλοφορικής νόσου μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.

Το πεντανόστιμο τρόφιμο που μειώνει την πείνα και ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του εντέρου

6 προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Ο καθηγητής Tony Heagerty, επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, μοιράστηκε τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε για να ξεχωρίσετε το αθώο από το σοβαρό στην Telegraph:

  1. Δυσκολία στο κράτημα αντικειμένων
  2. Πόνος σαν καούρα
  3. Αίσθηση πνιγμού
  4. Πρησμένοι αστράγαλοι
  5. Πόνος στις γάμπες
  6. Πόνοι στους ώμους, τα χέρια ή τη γνάθο

1. Δυσκολία στο κράτημα αντικειμένων

Όταν κρατάτε κάτι, όπως μία λαβή πόρτας, μία ρακέτα τένις ή ένα χορτοκοπτικό, η υγιής καρδιά στέλνει επιπλέον αίμα και οξυγόνο στους μύες που απαιτούνται για το κράτημα.

Αν όμως πάσχετε από καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, η παροχή αίματος στην καρδιά είναι ανεπαρκής και το όργανο δεν μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητά του για να υποστηρίξει τους μύες, εξηγεί ο καθηγητής Heagerty.

«Έτσι, οι μύες σας αποδυναμώνονται και η δύναμη στη λαβή σας μειώνεται», εξηγεί.

Ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει μειωμένη δύναμη αν δυσκολεύεται να κρατήσει πράγματα όπως σακούλες με ψώνια ή κουτιά γάλακτος.

Αν η μειωμένη δύναμη είναι το μόνο σύμπτωμα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε στον γιατρό. Ωστόσο, αν συνοδεύεται από δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

2. Πόνος σαν καούρα

Μια επώδυνη αίσθηση καψίματος στο στήθος μπορεί να είναι απλώς σημάδι δυσπεψίας. Όμως, μπορεί επίσης να υποδηλώνει πρόβλημα στην καρδιά, προειδοποιεί ο καθηγητής Heagerty.

«Μερικές φορές οι άνθρωποι νιώθουν πόνο στο στήθος και νομίζουν ότι είναι δυσπεψία, ενώ στην πραγματικότητα προέρχεται από την καρδιά», εξηγεί.

Η διάκριση ανάμεσα στα δύο μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα νεύρα που υπάρχουν το στομάχι και την καρδιά είναι παρόμοια.

Ένας τρόπος για να ξεχωρίσετε τις δύο περιπτώσεις είναι ότι ο πόνος που προκαλείται από την καρδιά εμφανίζεται συνήθως κατά την άσκηση και υποχωρεί με την ξεκούραση, ενώ η δυσπεψία εμφανίζεται συνήθως μετά τα γεύματα.

Αν νιώσετε πόνο που μοιάζει με δυσπεψία μετά από άσκηση, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

3. Αίσθηση πνιγμού

Η στηθάγχη είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος που προκαλείται από τη στένωση των αρτηριών, η οποία μειώνει τη ροή αίματος στην καρδιά, εξηγεί ο καθηγητής Heagerty.

Η στηθάγχη μπορεί να προκαλέσει επίσης αίσθηση πνιγμού ή σφίξιμο ή πόνο στον λαιμό.

Αυτό το σύμπτωμα προκαλείται επειδή η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στους μύες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στην καρδιά.

«Αυτό συχνά γίνεται αντιληπτό ως αίσθηση πνιγμού στον λαιμό», αναφέρει ο καθηγητής.

«Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν γρήγορα συμπτώματα στηθάγχης και η φυσική δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μειώνεται πολύ γρήγορα», εξηγεί. «Αυτό είναι σημάδι κρίσιμης στένωσης στεφανιαίας αρτηρίας και μπορεί να προμηνύει καρδιακή προσβολή».

Ανατροπή: Τα γλυκά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή – Ποια και πόσα την εβδομάδα να τρώμε

4. Πρησμένοι αστράγαλοι

Το πρήξιμο στους αστραγάλους παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Σε αυτήν την κατάσταση, ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα και να τροφοδοτήσει όλους τους ζωτικούς ιστούς του σώματος», σημειώνει ο καθηγητής Heagerty.

«Αν στέκεστε όρθιοι για αρκετή ώρα, το υγρό διαρρέει από τα αιμοφόρα αγγεία και συγκεντρώνεται γύρω από τους αστραγάλους. Αυτό είναι ένδειξη ανεπαρκούς κυκλοφορίας και αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας».

Το πρήξιμο στους αστραγάλους μπορεί επίσης να οφείλεται σε φάρμακα, παχυσαρκία ή κιρσούς. Αν σας ανησυχεί, μιλήστε στον γιατρό σας.

5. Πόνος στις γάμπες

Η φθορά στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια προκαλεί συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες και πόνους. Αυτό αποτελεί ένδειξη περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD) και συχνά παρατηρείται σε ασθενείς που καπνίζουν, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, αναφέρει ο καθηγητής.

Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στη γάμπα, πίσω από το γόνατο ή στους γλουτούς. «Σχετίζεται με την άσκηση και υποχωρεί με την ξεκούραση», επισημαίνει.

Αν όμως ο πόνος επιμένει ακόμη και σε ηρεμία, απαιτείται άμεση διερεύνηση από γιατρό και παραπομπή σε αγγειοχειρουργό.

6. Πόνοι στους ώμους, τα χέρια ή τη γνάθο

Ο πόνος στην καρδιά μπορεί να αντανακλάται μέσω των νεύρων που υπάρχουν τους ώμους, τα χέρια και τη γνάθο, κάτι που σημαίνει ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να εμφανίζονται ως λιγότερο ανησυχητικοί πόνοι, εξηγεί ο καθηγητής.

Αυτοί οι πόνοι μπορεί να προκληθούν από την αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αίμα κατά τη φυσική δραστηριότητα.

«Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος ενεργοποιεί τις νευρικές ίνες, προκαλώντας δυσφορία στο στήθος, τους ώμους και συνήθως στο αριστερό χέρι», σημειώνει.

Αν εμφανίζετε τέτοιου είδους πόνους, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αν όμως ο πόνος εμφανίζεται σε ηρεμία, είναι επείγον περιστατικό. Πάρτε μια ασπιρίνη και κατευθυνθείτε στα επείγοντα.

Κρασί: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κάθε βράδυ – Βλάπτει ή ωφελεί;

Πώς να προστατέψετε την καρδιά σας

Για να αποφύγετε προβλήματα στην καρδιά, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version