6 λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε αυγά – Τι να προσέξετε

λάθη

Το αυγό είναι μία πλούσια τροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Είναι ένα τρόφιμο που μαγειρεύετε γρήγορα, καταναλώνετε όλες τις ώρες της ώρας και μπορεί να προστεθεί σχεδόν σε όλα σας τα γεύματα. Δείτε τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όσοι μαγειρεύουν αυγά.

Πολλοί θεωρούν το αυγό υπερτροφή και το εντάσσουν στην καθημερινή τους διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Και όπως λένε οι ειδικοί της Mayo Clinic, μπορείτε να τρώτε έως 7 αυγά την εβδομάδα χωρίς να φοβάστε για τη χοληστερόλη σας. Αν τρώτε ένα αυγό τη μέρα, μειώνετε μάλιστα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

«Τα αυγά είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας» αναφέρει στο MoneyTalksNews η γνωστή διατροφολόγος Lizann Powers-Hammond. Σύμφωνα με την ίδια, τα αυγά είναι «εξαιρετικά ευέλικτα» και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε γεύμα, ως σνακ ή ακόμη και ως επιδόρπιο.

Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν χρησιμοποιούν αυτό το νόστιμο συστατικό.

6 λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε αυγά

  1. Μπερδεύετε τα φρέσκα αυγά με τα ασφαλή αυγά
  2. Σπάτε τα αυγά κατευθείαν μέσα σε άλλα συστατικά
  3. Κρίνετε τα αυγά από το χρώμα του κέλυφους
  4. Μαγειρεύετε αυγά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
  5. Δεν χρησιμοποιείτε αρκετά μεγάλο τηγάνι
  6. Δεν βάζετε τα βραστά αυγά σε παγάκια πριν τα ξεφλουδίσετε

1.Μπερδεύετε τα φρέσκα αυγά με τα ασφαλή αυγά

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι μπορείτε να βάλετε ένα ολόκληρο αυγό σε ένα μπολ με νερό και αν βυθιστεί, θεωρείται φρέσκο. Αν επιπλέει, πρόκειται για παλιό αυγό. Η Powers-Hammond λέει ότι το γεγονός ότι ένα αυγό είναι παλαιότερο δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Με την ηλικία, τα αυγά χάνουν λίγη υγρασία και ο σάκος αέρα στο εσωτερικό τους γίνεται μεγαλύτερος, ενώ το ασπράδι λεπταίνει, εξηγεί.

«Η φρεσκάδα δεν καθορίζει την ασφάλεια και τα αυγά που επιπλέουν εξακολουθούν να είναι ασφαλή για χρήση» λέει η ίδια.

Τα πιο φρέσκα αυγά είναι καλύτερα για μια ορατή χρήση, όπως ένα τηγανητό ή ποσέ αυγό, όπου η εμφάνιση του αυγού προβάλλεται. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία για την ομελέτα ή το ψήσιμο, οπότε χρησιμοποιήστε τα παλαιότερα αυγά χωρίς ανησυχία.

Αν πραγματικά ανησυχείτε ότι ένα αυγό έχει χαλάσει, σπάστε το σε ένα ξεχωριστό μπολ για να ψάξετε για μια περίεργη μυρωδιά ή εμφάνιση.

2. Σπάτε τα αυγά κατευθείαν μέσα σε άλλα συστατικά

Είναι πάντα μια καλή ιδέα να σπάτε τα αυγά σας σε ένα ξεχωριστό μπολ και όχι απευθείας σε ένα μπολ ή τηγάνι γεμάτο άλλα υλικά.

«Αυτό σας επιτρέπει να πετύχετε δύο πράγματα» λέει η Powers-Hammond. Μπορείτε να αφαιρέσετε τυχόν κομμάτια κελύφους και να αναζητήσετε τυχόν προβλήματα με ένα αυγό. Μερικές φορές έχετε ένα χαλασμένο αυγό ή ένα αυγό με κηλίδες αίματος ή μαύρες κηλίδες.

Αυτό είναι επίσης έξυπνο αν η συνταγή σας γράφει να διαχωρίσει τα ασπράδια από τους κρόκους. Αν σπάσει ένας κρόκος, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί πιο εύκολα αν το έχετε βάλει σε ξεχωριστό μπολ.

3. Κρίνετε τα αυγά από το χρώμα του κέλυφους

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τα καφέ ή χρωματιστά αυγά χωρίς πραγματικό λόγο, εκτός από την προτίμηση.

Το χρώμα του κέλυφους των αυγών καθορίζεται από τη φυλή του κοτόπουλου, λέει η Powers-Hammond. Στο εσωτερικό του, το αυγό είναι ένα αυγό – ίδια πρωτεΐνη και θρεπτική αξία.

Το ίδιο το χρώμα του κρόκου, σύμφωνα με την Powers-Hammond, σχετίζεται με τη διατροφή της κότας.

4. Μαγειρεύετε αυγά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Είχατε ποτέ ομελέτα με γεύση λαστιχένια αντί για φρέσκια και μαλακή; Είναι εύκολο να ανεβάσετε τη θερμοκρασία πολύ ψηλά όταν μαγειρεύετε αυγά για να τελειώσετε γρήγορα.

Αλλά η υψηλή θερμότητα προκαλεί το αυγό να πήξει πολύ γρήγορα, δήλωσε η Powers-Hammond, σημειώνοντας ότι αυτό προκαλεί τη συρρίκνωση και τη σκλήρυνση του αυγού. Η χαμηλή έως μέτρια θερμότητα είναι καλύτερη για την ποιότητα και την υφή.

Εξάλλου με την υψηλή θερμοκρασία θα σας κολλήσουν τα αυγά στο τηγάνι. Μόλις τα βγάλετε, θα τα διαλύσετε και δεν θα έχουν όμορφη εμφάνιση στο πιάτο, ενώ δεν αποκλείεται να μυρίζουν και καμμένα.

5. Δεν χρησιμοποιείτε αρκετά μεγάλο τηγάνι

Αν δεν χρησιμοποιείτε μεγάλο τηγάνι, θα δυσκολευθείτε να αναποδογυρίσετε ένα τηγανητό αυγό ή μια ομελέτα.

«Ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη δουλειά είναι πάντα σημαντικός για την προετοιμασία του φαγητού» σημειώνει η Powers-Hammond.

6. Δεν βάζετε τα βραστά αυγά σε παγάκια πριν τα ξεφλουδίσετε

Μερικές φορές, βράζετε τα αυγά και θέλετε να τα ξεφλουδίσετε. Αλλά για να τα ξεφλουδίσετε ωραία, να μην έχουν χάλια εμφάνιση και να είναι ολοστρόγγυλα, χωρίς να σκίζετε το ασπράδι βγάζοντας το κέλυφος, το μυστικό είναι ένα.

Μπορείτε να βάλετε τα βραστά αυγά (που έχουν κρυώσει) σε ένα μπολ με παγωμένο νερό ή/και παγάκια για τουλάχιστον 10 λεπτά. Σύμφωνα με την Powers-Hammond, η ψύξη βοηθά να απομακρύνετε το κέλυφος χωρίς να έχετε ατυχήματα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top