Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να έχετε καλή υγεία και για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Τι μπορεί να συμβεί όμως σε περίπτωση που λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών χωρίς να έχετε ανάγκη;
Οι βιταμίνες βοηθούν την ανάπτυξη και τη διατήρηση του οργανισμού σας. Καθώς, όμως, το σώμα σας δεν μπορεί να τις συνθέσει, τις προμηθεύεστε με την τροφή σας. Σε περίπτωση που δεν τρέφεστε σωστά, είναι πολύ πιθανό κάποια θρεπτικά συστατικά να λείπουν από τον οργανισμό σας.
Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να εντοπιστούν οι όποιες ελλείψεις είναι οι αιματολογικές εξετάσεις που θα σας συνταγογραφήσει ο ιατρός σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε τον γιατρό σας και να μην λαμβάνετε μόνοι σας συμπληρώματα γιατί μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο να μην βοηθήσετε τον οργανισμό σας και να του προκαλέσετε περισσότερα προβλήματα.
Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται εύκολα στο σώμα και μπορούν να «ξεπλυθούν». Περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και τις βιταμίνες Β (όπως το φυλλικό οξύ, η βιοτίνη, η θειαμίνη, η νιασίνη και άλλες).
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, από την άλλη πλευρά, αποθηκεύονται πιο εύκολα – πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορούν να συσσωρευτούν και να προκαλέσουν τοξικότητα.
Ενώ οι πολυβιταμίνες είναι γενικά μια χαρά και ένα περιστασιακό συμπλήρωμα πιθανώς δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά, ορισμένες βιταμίνες ή μέταλλα που λαμβάνονται σε υπερβολική ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν χάος στο σώμα σας.
Διαβάστε ποιες είναι οι 5 βιταμίνες που δεν πρέπει να λαμβάνετε σε υπερβολική δόση:
- Ασβέστιο
- Σίδηρος
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνη Β6
1. Ασβέστιο
Το ασβέστιο βρίσκεται στο γάλα και κάνει καλό στον οργανισμό σας αλλά μόνο όταν λαμβάνετε τις κατάλληλες ποσότητες.
Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο που βρίσκεται στο σώμα, σύμφωνα με το CDC, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το παίρνετε ατελείωτα.
Περίπου το 98% του ασβεστίου αποθηκεύεται στα οστά, αλλά είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των δοντιών, καθώς και για άλλες ζωτικές λειτουργίες, όπως η συστολή των αιμοφόρων αγγείων και η πήξη του αίματος.
Και η λήψη υπερβολικής ποσότητας – συνήθως από συμπληρώματα και όχι από την κατανάλωση ποτηριών γάλακτος – μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.
Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετό, ακόμη και πέτρες στα νεφρά και καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με το AARP.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χρειάζονται 1.000 έως 1.200 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.
Εκτός από το γάλα, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί.
2. Σίδηρος
Αν και ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει αναιμία – η οποία μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση – οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αυτό το πρόβλημα.
Μπορείτε να πάρετε σίδηρο από διάφορες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα στρείδια, τις φακές και το σπανάκι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- μπορεί να είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα σιδήρου. Αλλά τις περισσότερες φορές, δεν το χρειάζεστε και μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.
Εκτός από τη ναυτία, τον εμετό και τη διάρροια που σχετίζονται με άλλες υπερβολικές δόσεις, ο σίδηρος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα σημαντικά όργανα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλη ποσότητα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το συκώτι και την καρδιά, επειδή θα εναποτεθεί στους ιστούς.
Το CDC συνιστά 8 έως 18 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.
3. Βιταμίνη Α
Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με την καλλυντική μορφή της βιταμίνης Α, αλλά η ίδια η βιταμίνη είναι υπεύθυνη για πολλά περισσότερα από την καταπολέμηση των ρυτίδων και της γήρανσης του δέρματος.
Η βιταμίνη Α είναι μια άλλη λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στο συκώτι όταν παίρνετε υπερβολική ποσότητα.
«Μπορεί να έχετε κάποια οξέα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, ίλιγγο, θολή όραση» δήλωσε στο AARP ο Dr. Matthew Farrell, οικογενειακός ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Ohio State University.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρούς πονοκεφάλους και προβλήματα μυών ή συντονισμού. Αλλά μία υπερβολική δόση βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμη και σε θάνατο – αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με την κατάλληλη παρέμβαση.
4. Βιταμίνη D
Συχνά αποκαλούμενη «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D είναι μοναδική επειδή, αν και μπορούμε να την πάρουμε από τα τρόφιμα, το σώμα σας παράγει τη βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο. Είναι επίσης ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους συμπληρωμάτων που λαμβάνονται, σύμφωνα με το CDC.
Η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τα οστά, τη λειτουργία των νεφρών και την υγεία των μυών σας – αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να παίρνουν υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα» εξήγησε ο Dr. Matthew Farrell.
Το CDC λέει ότι μπορείτε να την αποκτήσετε με μόλις πέντε έως 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά.
Βρίσκεται επίσης στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα- καθώς και στα γαλακτοκομικά όπως οι κρόκοι αυγών και το τυρί. Αρκετά δημητριακά είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
5. Βιταμίνη Β6
Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη Β6 είναι μία από τις λίγες υδατοδιαλυτές βιταμίνες σε αυτόν τον κατάλογο – που σημαίνει ότι είναι πραγματικά δύσκολο να πάρετε υπερβολική δόση μόνο από τις πηγές τροφίμων – μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν παίρνετε υπερβολική ποσότητα. Η λήψη περισσότερων από 250 mg την ημέρα μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη και πόνο, αναφέρει το AARP.
Αντ’ αυτού, τρώγοντας τρόφιμα, όπως ρεβίθια, συκώτι, τόνο και σολομό, δεν θα έχετε ανάγκη από συμπληρώματα και αν έχετε έλλειψη, θα χρειάζεστε μόνο 1,3 έως 1,7 mg την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία σας.