Site icon Όλο Υγεία

Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο; 5 φυσικοί τρόποι για να το σταματήσετε

5 φυσικοί τρόποι για να μην τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο

Source: 123rf.com

Εάν ξυπνάτε το πρωί με έναν ανεξήγητο πόνο στη γνάθο, τότε μπορεί να τρίζετε τα δόντια σας στη διάρκεια της νύχτας χωρίς να το καταλαβαίνετε. Το τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμός, μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια και να σας δημιουργήσει σοβαρά «προβλήματα» με το ταίρι σας καθώς συχνά θεωρείται ένας ενοχλητικός ήχος.

Τι είναι ο βρουξισμός

Ο βρουξισμός είναι όταν τρίζετε ή σφίγγετε ασυναίσθητα τα δόντια σας στη διάρκεια του ύπνου ή και κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής ημέρας. Ωστόσο, ο βρουξισμός κατά τον ύπνο θεωρείται διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο και είναι συνήθως πιο έντονος επειδή δεν έχετε την αίσθηση ότι σας συμβαίνει.

Τα πιο κοινά λάθη στο βούρτσισμα που προκαλούν κιτρίνισμα στα δόντια, σύμφωνα με οδοντίατρο

Η Ellie Phillips, DDS, οδοντίατρος στο Όστιν του Τέξας και συγγραφέας του Kiss Your Dentist Goodbye: A Do -It-Yourself Mouth Care System, υποστηρίζει ότι όταν κάποιος τρίζει τα δόντια του στον ύπνο ασκεί σε αυτά έως και 6 φορές μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με όταν μασάει την τροφή.

«Η δύναμη αυτή που ασκείται μπορεί να σπάσει, να ραγίσει ή και να χαλαρώσει κάποια δόντια» λέει η Δρ Φίλιπς ενώ άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Γιατί μπορεί να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας

Αν και δεν υπάρχει καμία αιτία που να ευθύνεται για το τρίξιμο των δοντιών, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο.
Το άγχος είναι από τους σημαντικότερους. Μια μεγάλη έρευνα στο Frontiers in Neurology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν στρες, ειδικά εκείνοι με συναισθηματικές διαταραχές ή επαγγελματικό στρες, έχουν αυξημένες πιθανότητες να τρίξουν τα δόντια τους σε σύγκριση με άτομα που έχουν λιγότερο στρες.

Πολλοί άνθρωποι με βρουξισμό στον ύπνο έχουν παράλληλα δυσκολίες στον ύπνο, όπως για παράδειγμα να ροχαλίζουν ή να πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, σύμφωνα με άρθρο στο The Journal of the American Dental Association.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το τρίξιμο των δοντιών είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση καφεΐνης, η υπερβολική χρήση αλκοόλ και η λήψη ορισμένων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Στοματικής Ιατρικής.

Ύπνος: Πώς μπορείτε να μειώσετε κατά 20% τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Πώς να σταματήσετε φυσικά να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο

Πριν κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο σας, δοκιμάστε μερικές φυσικές μεθόδους που ίσως σας βοηθήσουν να σταματήσετε να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο.

  1. Φορέστε μια ταινία μύτης ενώ κοιμάστε
  2. Απολαύστε ένα γιαούρτι πριν πάτε για ύπνο
  3. Χαλαρώστε με μια ζεστή κομπρέσα
  4. Σταθείτε όρθιοι για να σταματήσετε να τρίζετε τα δόντια σας
  5. Πιείτε ζεστό γάλα

1. Φορέστε μια ταινία μύτης ενώ κοιμάστε

«Εάν ο αεραγωγός σας εμποδίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν αναπνέετε σωστά από τη μύτη, μπορεί να είναι μια αιτία για να τρίζετε τα δόντια σας. Οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τη ρινική αναπνοή σας, όπως μια λωρίδα μύτης, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο και σωτήριο», λέει η Δρ Φίλιπς

2. Απολαύστε ένα γιαούρτι πριν πάτε για ύπνο

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα γιαούρτι με μούρα και granola, μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να τρίβετε τα δόντια σας στον ύπνο σας. Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Δύο θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος και την υγιή μυϊκή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και των μυών της γνάθου.

Έρευνα στο BMC Oral Health έδειξε ότι άτομα με έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, είναι πιο επιρρεπή σε βρουξισμό στον ύπνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη και το ψυχολογικό στρες από μόνο του μπορεί να οδηγήσει στο τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο.

Αν μάλιστα προσθέσετε στο βραδινό σας γιαουρτάκι βατόμουρα, σμέουρα ή μπανάνες, ενισχύεται τον οργανισμό με μαγνήσιο που χαλαρώνει τους μύες, ώστε να είναι πιο εύκολο να χαλαρώσετε το σαγόνι σας.

Είναι τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών ασφαλή; Τι απαντά ειδικός του Κλίβελαντ

3. Χαλαρώστε με μια ζεστή κομπρέσα

«Τοποθετήστε μια χλιαρή κομπρέσα στη γνάθο σας για περίπου 10 – 20 λεπτά, τρείς με τέσσερις φορές την ημέρα για να απαλύνεται τον πόνο. Η ζέστη μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος και να χαλαρώσει τους δύσκαμπτους μύες», λέει η Δρ Φίλιπς.

4. Σταθείτε όρθιοι για να σταματήσετε να τρίζετε τα δόντια σας

«Παραδόξως, η κακή στάση του σώματος στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που κοιμάστε το βράδυ. Εάν για παράδειγμα περπατάτε καμπουριασμένοι ή με το κεφάλι σας να οδηγεί το σώμα σας σε θέση C, τότε σφίγγετε χωρίς να το θέλετε το σαγόνι σας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαλαρώσουν οι μύες στη διάρκεια της νύχτα», λέει ο Δρ Φίλιπς.

5. Πιείτε ζεστό γάλα

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για να βοηθήσει στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προάγει τον ύπνο. Βοηθά επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που βοηθά στη χαλάρωση για τη βελτίωση του ύπνου.

Πότε η καούρα είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν μάλιστα προσθέσετε λίγο κουρκουμά στο γάλα, θα νιώσετε ανακούφιση από τον πόνο της γνάθου καθώς η κουρκουμίνη που περιέχει το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όλο Υγεία

Exit mobile version