5 αιτίες που σας πιάνει πονοκέφαλος μετά από το φαγητό-Πότε να ανησυχήσετε

πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος μετά από το φαγητό εμφανίζονται με διάφορα επίπεδα πόνου και έχουν ποικίλες πιθανές αιτίες. Δείτε τις πιο συχνές.

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι οι πονοκέφαλοι τους μετά το φαγητό είναι ιδιαίτερα έντονοι μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή την κατανάλωση γλυκών ή υδατανθράκων. Ωστόσο, άλλοι παρατηρούν ένα μοτίβο πονοκεφάλων μετά από κάθε γεύμα.  Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτούς τους πονοκεφάλους. Δείτε μερικούς από τα πιο κοινούς:

Αιτίες που μας προκαλούν πονοκέφαλο μετά από το φαγητό:

  1. Μεταγευματική υπογλυκαιμία
  2. Τροφική αλλεργία
  3. Τροφική δυσανεξία
  4. Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης
  5. Παγωμένο φαγητό

1. Μεταγευματική υπογλυκαιμία

Ονομάζεται επίσης αντιδραστική υπογλυκαιμία. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο που εκδηλώνεται εντός 4 ωρών μετά το φαγητό. Πυροδοτείται από την πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με το Healthline. Ορισμένες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Διαβήτη
  • πεπτικούς όγκους
  • ανισορροπία στα επίπεδα ορμονών

2. Τροφική αλλεργία

Μπορεί να πιστεύετε ότι μια αλλεργία φέρει πάντα συμπτώματα παρόμοια με την αλλεργική ρινίτιδα – όπως το φτέρνισμα ή μια καταρροή – αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην πραγματικότητα, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και πονοκεφάλων.

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου ή συστατικού, είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί ή να έχετε κάποιας μορφής δυσανεξία σε ένα τρόφιμο χωρίς να γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία.

Oι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και πονοκεφάλων.

3. Τροφική δυσανεξία

Σε αντίθεση με μια τροφική αλλεργία, οι αντιδράσεις μιας τροφικής δυσανεξίας έχουν σχεδόν πάντα συμπτώματα από το πεπτικό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος μετά το φαγητό.

4. Σύνδρομο ή διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

Η κροταφογναθική άρθρωση (TMJ) είναι η άρθρωση που συνδέει την κάτω γνάθο με το τμήμα του κρανίου σας (το κροταφικό οστό) μπροστά από το αυτί σας. Οι διαταραχές του χαρακτηρίζονται γενικά από έναν ήχο όταν μασάτε ή ένα αίσθημα σφιξίματος και στις δύο πλευρές της γνάθου σας όταν ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας. Επειδή η προσβεβλημένη άρθρωση είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την περιοχή του κεφαλιού σας, η μάσηση της τροφής μπορεί επίσης να σας προκαλέσει πονοκέφαλο.

5. Παγωμένο φαγητό

Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου είναι κοινώς γνωστός ως «πονοκέφαλος του παγωτού». Εμφανίζεται αφού φάτε ή πιείτε κάτι πολύ κρύο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκδηλώνεται λόγω αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από ορισμένα νεύρα, ως απόκριση στην χαμηλή θερμοκρασία. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου μπορεί να είναι έντονος, να διαρκεί από δευτερόλεπτα έως λεπτά, αλλά δεν απαιτεί καμία θεραπεία.

Αντιμετώπιση πονοκεφάλων που προκαλούνται από το φαγητό

  • Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας δίνοντας προσοχή στη δίψα σας. Η ενυδάτωση είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης των πονοκεφάλων. Η μη κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να σας προκαλέσει αφυδάτωση, ενισχύοντας τον πονοκέφαλο.
  • Το νερό είναι συνήθως μια ιδανική επιλογή, καθώς δεν έχει τη ζάχαρη που βρίσκεται στους χυμούς, τον καφέ, το τσάι με ζάχαρη και άλλα ζαχαρούχα ποτά.
  • Αποφύγετε τροφές και ποτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τον πονοκέφαλο σε ορισμένα άτομα.
  • Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αλλά όταν μια ισορροπημένη διατροφή δεν βελτιώνει τους πονοκεφάλους σας μετά το φαγητό, σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να σας προτείνει κάποια δίαιτα.
  • Μια δίαιτα κατά των πονοκεφάλων ξεκινάει κάπως πειραματικά καθώς δοκιμάζετε διαφορετικές επιλογές τροφίμων για να δείτε πώς επηρεάζεστε από το καθένα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τροφικές δυσανεξίες, ευαισθησίες και πιθανές αλλεργίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα για να δείτε εάν εξακολουθείτε να εμφανίζετε συμπτώματα μετά το φαγητό. Εάν οι πονοκέφαλοι σας υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να έχετε εντοπίσει μια ευαισθησία στα εν λόγω τρόφιμα. Εάν δεν υποχωρήσουν οι πονοκέφαλοι, μπορείτε να προσθέσετε το γαλακτοκομικό ξανά στη διατροφή σας και να αποφύγετε ένα άλλο τρόφιμο που μπορεί να είναι το ένοχο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί έως ότου αποκαλυφθεί η ένοχη τροφή. Θα πρέπει πάντα να κάνετε μια δίαιτα υπό την καθοδήγηση γιατρού ή διατροφολόγου.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top