Λέγεται ότι αυτό το κρητικό χορταρικό υπάρχει στην Κρήτη εδώ και αιώνες. Έχει αναγνωριστεί για πολλά φαρμακευτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αποτοξίνωσης του ήπατος, της μείωσης της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και ως ισχυρό φυσικό διουρητικό.
Έχει ταυτιστεί με την Κρήτη ενώ το βρίσκουμε και στην Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σικελία. Στην Ελλάδα αυτό το κρητικό χορταρικό υπάρχει επίσης στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Η συγκομιδή του είναι αρκετά δύσκολη και επίπονη διαδικασία και για το λόγο αυτό η τιμή του είναι υψηλή.
Το κρητικό χορταρικό με την γλυκόπικρη γεύση
Το κρητικό χορταρικό είναι το σταμναγκάθι, ένα είδος άγριου ραδικιού με την επιστημονική ονομασία Cichorium spinosum. Είναι αυτοφυές, άγριο χορταρικό με πικρή γεύση, που συναντάται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές αλλά και σε δύσβατες περιοχές κοντά στη θάλασσα. Το σταμναγκάθι είναι ένα παραδοσιακό κρητικό χορταρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική για την παρασκευή σαλάτας, βραστών χόρτων και άλλων πιάτων.
Η διατροφική αξία του είναι υψηλή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης, περιέχει ινώδη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Το σταμναγκάθι έχει σκούρο πράσινο χρώμα με άγρια, οδοντωτά φύλλα που αναπτύσσονται προς τα έξω σε μικρές σπείρες, με τα φύλλα να συγκρατούνται μεταξύ τους από μια μικρή ρίζα. Αυτές οι ομάδες φύλλων έχουν μέση διάμετρο 8 cm. Το σταμναγκάθι είναι γνωστό για την πικρή του γεύση, αν και κάποιοι λένε ότι το συνοδεύει μια λεπτή γλυκύτητα.
Σταμναγκάθι και οφέλη
Τα οφέλη του σταμναγκαθιού για την υγεία περιλαμβάνουν:
Μειώνει το λίπος από τις αρτηρίες
Περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνη Ε και C, και λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι γνωστό ότι απαλλάσσει από το συσσωρευμένο λίπος στις αρτηρίες. Έχει επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου.
Βελτιώνει την πέψη
Το σταμναγκάθι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή διέλευση των τροφών από το έντερο, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στη δημιουργία αντισωμάτων.
Βελτιώνει τη διάθεση
Το σταμναγκάθι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στη μείωση του στρες και βελτιώνουν τη διάθεση.
Πώς να το καταναλώσετε
- Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Στη Δυτική Κρήτη τρώγεται συνήθως βραστό ή λεμονάτο με κατσίκι ή αρνί (φρικασέ).
- Στην Κάσο το παστώνουν και το χρησιμοποιούν στο «τσικνωτό» (γιαχνί). Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς.
- Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι και άνηθο.