4 κοινά φάρμακα που ανεβάζουν τη σεξουαλική ορμή στα ύψη – Μπορεί να σας οδηγήσουν στην απιστία

υπερσεξουαλικότητα

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν μια λίστα με τις παρενέργειες που τα συνοδεύουν, προειδοποιώντας όσους τα παίρνουν για αύξηση βάρους, κόπωση ή πονοκεφάλους. Αλλά ενώ εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν ότι πρέπει να τα περιμένουν αυτά, κάποιοι μπορεί να μην παρατηρούν ότι τα ψιλά γράμματα περιλαμβάνουν επίσης αυξημένη σεξουαλική ορμή ή υπερσεξουαλικότητα. 

Η υπερσεξουαλικότητα, ή ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, είναι μια έντονη εστίαση σε σεξουαλικές φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορές που μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Αυτές μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, καθώς και να επηρεάσουν τη δουλειά σας ή τις σχέσεις σας , ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απιστία.

Τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους και κάθε άτομο που παίρνει ένα φάρμακο θα έχει διαφορετική εμπειρία, αλλά ένας φαρμακοποιός αποκάλυψε στη DailyMail.com ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της σεξουαλικής σας ορμής.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο όταν πρόκειται για τη λίμπιντο, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής υγείας, του τρόπου ζωής και των σχέσεων. Αλλά η βιολογία, οι ορμόνες του σώματος και η χημεία του εγκεφάλου παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Οι ορμόνες του φύλου, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, και οι νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, ρυθμίζουν τη λίμπιντο, οπότε οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής ή τα φάρμακα που επηρεάζουν αυτούς τους παράγοντες συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία.

Ο Δρ Hussain Ahman, σύμβουλος στο Cick2Pharmacy, δήλωσε στη DailyMail.com:

«Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την αύξηση της λίμπιντο και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τη χημεία του σώματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγωνιστές ντοπαμίνης λειτουργούν διεγείροντας τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και δεδομένου ότι η ντοπαμίνη συνδέεται στενά με τα συστήματα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου, μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική επιθυμία.

5 λόγοι που οδηγούν στην απιστία – Γιατί οι παντρεμένοι απατούν 

Τα 4 φάρμακα που ανεβάζουν τη σεξουαλική ορμή:

  1. Φάρμακα για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ
  2. Φάρμακα κατά του άγχους
  3. Φάρμακα κατά της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας
  4. Φάρμακο για το σύνδρομο ανήσυχων άκρων και το Πάρκινσον

1. Φάρμακα για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ

Φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για τη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) περιέχουν τα διεγερτικά αμφεταμίνη και δεξτροαμφεταμίνη, τα οποία δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος για να αυξήσουν την ενέργεια και την εστίαση.

Τα διεγερτικά ενισχύουν την ορμόνη ντοπαμίνης που προκαλεί ευεξία στον εγκέφαλο, καθώς και τη νορεπινεφρίνη, η οποία επηρεάζει τη διέγερση.

Ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορεί να βιώσουν μείωση της λίμπιντο, άλλοι αναφέρουν μια τεράστια αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας που παρεμποδίζει τη δουλειά και μπορεί να είναι άβολη και μη διαχειρίσιμη. Κάποιοι έκαναν λόγο για τρελές εξάρσεις αυνανισμού και δήλωσαν ότι η σεξουαλική τους ορμή εντάθηκε σε ανησυχητικό μεγάλο βαθμό.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες που λαμβάνουν διεγερτικά φάρμακα για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ διαπίστωσε ότι τα φάρμακα αυτά συνδέονται με υπερσεξουαλικότητα και υπερβολικό αυνανισμό.

2. Φάρμακα κατά του άγχους

Φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, των διαταραχών πανικού και της διαταραχής μετατραυματικού στρες, μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά τη λίμπιντο.

Αν και κάποια φάρμακα κατά του άγχους συνδέονται με την απώλεια της λίμπιντο, υπάρχουν κάποια φάρμακα που περιέχουν την ουσία σερτραλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερσεξουαλικότητα.

Σε μια περίπτωση ενός 42χρονου που έπαιρνε σερτραλίνη, ο άνδρας ανέπτυξε αυξημένη σεξουαλική ορμή, συνεχείς σεξουαλικές σκέψεις και ψυχαναγκαστικό αυνανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών παροτρύνσεων για αυνανισμό στη δουλειά. Η υπερσεξουαλικότητά του επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τον γάμο και την καριέρα του.

Ένας άλλος 55χρονος άνδρας που έπαιρνε φάρμακο με σερτραλίνη είχε αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και αύξηση των απαιτήσεων για σεξ, “με αποτέλεσμα τη συζυγική δυσφορία σε σημείο συζυγικής διχόνοιας”.

3. Φάρμακα κατά της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής, της σχιζοφρένειας, του συνδρόμου Tourette και των προβλημάτων συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον αυτισμό, συνδέονται με υπερσεξουαλικότητα.

Τα φάρμακα αυτά που περιέχουν αριπιπραζόλη δρουν ρυθμίζοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και αναφέρουν ως παρενέργεια τις καταναγκαστικές σεξουαλικές ορμές.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει για προβλήματα ελέγχου των παρορμήσεων σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα με αριπιπραζόλη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, έχουν αναφερθεί καταναγκαστικές ή ανεξέλεγκτες παρορμήσεις για τζόγο, αδηφαγία, ψώνια και σεξ.

Από την ανάλυση του συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του FDA και της διαθέσιμης ιατρικής βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι το 5% των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν από άτομα που έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα αφορούσαν καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά.

Έχει καταγραφεί μάλιστα η περίπτωση ενός ασθενούς, ο οποίος ανέφερε ότι αυνανιζόταν δύο έως τρεις φορές την ημέρα μετά την έναρξη λήψης του φαρμάκου και ότι συμμετείχε σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η πρόσληψη ιερόδουλων για σεξ.

Ένας άλλος δήλωσε ότι παρατήρησε “μια ουσιαστική, σχεδόν προβληματική σεξουαλική παρόρμηση” περίπου δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του φαρμάκου.

4. Φάρμακο για το σύνδρομο ανήσυχων άκρων και το Πάρκινσον

Ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων άκρων (έντονη παρόρμηση να κινήσει κάποιος τα πόδια του, συνοδευόμενη συνήθως από την εμφάνιση δυσάρεστων αισθήσεων σ’ αυτά), καθώς και για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, συνδέεται με υπερσεξουαλικότητα.

Το φάρμακο αυτό περιέχει την ουσία πραμιπεξόλη, έναν αγωνιστή ντοπαμίνης, που ενεργοποιεί την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Ορισμένες παρενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία και αδυναμία, αλλά μια πιο σοβαρή παρενέργεια που έχουν αναφέρει οι άνθρωποι είναι η εθιστική και καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά.

Μια μελέτη ανέφερε μια συσχέτιση μεταξύ του φαρμάκου και του ψυχαναγκαστικού αυνανισμού, η οποία έχει οδηγήσει ορισμένους ασθενείς να αυτοϊκανοποιούνται έως και οκτώ φορές την ημέρα.

Ένας ασθενής που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη περίπτωσης που έπαιρνε το συγκεκριμένο φάρμακο, έπρεπε να βρίσκει συνεχώς δικαιολογίας για να πηγαίνει στο μπάνιο για να αυνανιστεί είτε στο σπίτι του είτε σε σπίτια φίλων είτε σε εστιατόρια. Επίσης, ξυπνούσε πολλές φορές τη σύντροφό του στη μέση της νύχτας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Ένας άλλος ασθενής που έπαιρνε το φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον δήλωσε ότι βίωσε σοβαρή υπερσεξουαλικότητα. Ξόδεψε 100.000 δολάρια – τις οικονομίες της ζωής του – για σεξ μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ άλλων πηγαίνοντας σε στριπτιζάδικα, βλέποντας εμμονικά πορνό και προσλαμβάνοντας πόρνες. Ο 60χρονος ασθενής πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά του επηρέασε τη σχέση του με τη σύζυγο και τα παιδιά του και ο γάμος του διαλύθηκε.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top