Δεν χρειάζεται να πείτε κάτι προσβλητικό ή επιθετικό για να προκληθεί ένταση , πολλές φορές αρκεί μία κουβέντα για να ξεκινήσει καυγάς ακόμα και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεσή σας.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να φανούμε επιθετικοί σε μία συζήτηση, όπως για παράδειγμα ο τόνος και το ύφος που μπορεί να λέμε κάποια πράγματα και να δίνουμε την αίσθηση ότι κατηγορούμε τον συνομιλητή μας.
Ο Matt Abrahams, καθηγητής επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, υποστηρίζει ότι για να αποφύγουμε να φανούμε επιθετικοί σε μία συζήτηση, πρέπει να προσέχουμε πώς εκφραζόμαστε γιατί μπορεί στο τέλος να χάσουμε τι δίκιο μας και να ξεκινήσουμε καυγά.
Αποφύγετε αυτές τις 4 φράσεις για να αποφύγετε τον καυγά
Οτιδήποτε ακούγεται πολύ απόλυτο και ευθύ μπορεί να ακουστεί επιθετικό και να ξεκινήσει κάποιον καυγά, αναφέρει ο Abrahams.
Κάποιες φράσεις που προτείνει λοιπόν να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι:
- “Εσύ πάντα…”
- “Δεν μπορώ να πιστέψω…..”
- “Αυτό συμβαίνει επειδή εσύ….”
- “Δεν με ακούς….” ή “Ποτέ δεν με ακούς….”
Χρησιμοποιείστε λέξεις που βοηθούν να αποφύγετε τις εντάσεις
Αντί λοιπόν να χρησιμοποιήσετε λέξεις και φράσεις που δείχνουν απολυτότητα και δεν δείχνουν στον συνομιλητή σας ότι τον ακούτε και πως σέβεστε την άποψη του, χρησιμοποιείστε στον λόγο σας λέξεις και φράσεις που αν και η άποψη σας δεν ταυτίζεται με αυτή του συνομιλητή σας, του επιβεβαιώνουν ότι τον ακούτε και τον σέβεστε.
Τόσο στη δουλειά, όσο και στην προσωπική σας ζωή πολλές φορές θα διαφωνήσετε με κάποιον και θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε την άποψη σας με έναν τρόπο πιο ευαίσθητο, με έναν τρόπο που δεν θα προκαλέσει ένταση που μπορεί αργότερα να σας φέρει σε δύσκολη θέση.
Σύμφωνα με τον Abrahams σε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι απόψεις των άλλων δεν είναι λάθος επειδή δεν ταυτίζονται με την δικιά σας, σύμφωνα και θα πρέπει να τις σεβαστείτε.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως:
- “Σε ακούω..”
- “Προσπαθώ να κατανοήσω αυτό που μου λες…”
- “Φαντάζομαι ότι αυτό από τη δικιά σου οπτική είναι…..”
Πολλές φορές είναι πιθανό ότι θα έχετε μία δύσκολη συζήτηση, είτε στην δουλειά είτε στην προσωπική σας ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μπορείτε να κάνετε τόσο για να νιώσετε καλύτερα και να απαλύνετε το άγχος που ακολουθεί μία περίπλοκη συζήτηση, αλλά και για να μπορέσετε να κρατήσετε τη συζήτηση σε ένα επίπεδό που δεν θα ξεφύγει και θα προκληθούν εντάσεις , είναι να προετοιμαστείτε από πριν.
Σύμφωνα με τον Abrahams καλύτερο θα είναι να προσεγγίσετε την συζήτηση με τρία πράγματα κατά νου
- Επικεντρωθείτε στο θέμα και όχι στον άνθρωπο
- Να είστε επικεντρωμένοι στο παρόν, μην προσπαθήσετε δηλαδή να δείτε τι θα γίνει στο μέλλον
- Δείτε το ως ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και όχι ως μία μάχη που πρέπει να κερδίσετε.