Site icon Όλο Υγεία

Δυσκοιλιότητα: 4 ασκήσεις για να την αντιμετωπίσετε φυσικά

δυσκοιλιότητα

Όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα και προσπαθείτε να βρείτε έναν τρόπο για να κάνετε το έντερο σας να κινηθεί, η άσκηση είναι η καλύτερη λύση.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Σκανδιναβικό περιοδικό Γαστρεντορολογίας, διαπίστωσε πως με την άσκηση μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Πολλές έρευνες μάλιστα έχουν συνδέσει την τακτική άσκηση με την εξομάλυνση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, ακόμα και την δυσκοιλιότητα, σύμφωνα και με το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας.

Πώς δουλεύει λοιπόν;

Με λίγα λόγια η τακτική άσκηση μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός σας να επεξεργαστεί το φαγητό και να προχωρήσει στα έντερα. Ο μειωμένος αυτός χρόνος σημαίνει ότι το σώμα απορροφά λιγότερο νερό από τα κόπρανα κατά τη διαδικασία της πέψης. Ο γαστρεντερολόγος Doerfler εξηγεί πως τα ενυδατωμένα κόπρανα περνούν πιο εύκολα από τα ξηρά.

Το πώς ακριβώς η άσκηση βοηθάει στα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί , αναφέρει η γιατρός , καθώς πιστεύεται πως πραγματοποιούνται με χημικών αλλά και μηχανικών οδών.

Οι μηχανικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την φυσική διαδικασία της πέψης και συστροφή των εντέρων, καθώς και αλλαγές στη ροή του αίματος όχι όμως στα έντερα, όπως αναφέρει η γιατρός στο  Everyday Health. Οι χημικές από την άλλη περιλαμβάνουν την απελευθέρωση ορμονών, αλλά και αυξήσεις στα πεπτικά ένζυμα.

Για τα καλύτερα αποτελέσματα όμως, φυσικά έχει σημασία ο τύπος της άσκησης που θα επιλέξετε.

Δείτε λοιπόν τους τέσσερις τύπους άσκησης που θα σας βοηθήσουν περισσότερο με τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

  1. Το τρέξιμο
  2. Η ελαφριά αερόβια άσκηση
  3. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού
  4. Η γιόγκα

1. Το τρέξιμο

Η Rabia de Latour, MD, γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, αναφέρει πως πολλές φορές μετά το τρέξιμο ή κατά τη διάρκεια η κινητικότητα του εντέρου είναι εντεταμένη, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Harvard.

Η ισχαιμία ή η έλλειψη ροής του αίματος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος βοηθάει την πεπτική υγεία μακροπρόθεσμα, αλλά και κατά τη διάρκεια μίας άσκησης που απασχολεί όλο το σώμα διοχετεύει το αίμα στους μυς που απασχολούνται και το απομακρύνει από το πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, ο γαστρεντερολόγος εξηγεί πως το τρέξιμο με μεγάλη ένταση χτυπά τα έντερα κυριολεκτικά και κατά συνέπεια μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις. Επίσης, η έκκριση εξειδικευμένων ορμονών και πεπτικών ενζύμων στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την κινητικότητα.

Όσον αφορά τους ανταγωνιστικούς δρομείς, αυτές οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις στα έντερα μπορούν να επιταχύνουν την κινητικότητα του εντέρου μέχρι και το σημείο της διάρροιας. Ωστόσο, αν παλεύετε με τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας ένα ελαφρύ τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει την κινητικότητα του εντέρου σας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς παίζει και αυτό πολύ σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

2. Η ελαφριά αερόβια άσκηση

Δεν χρειάζεται να κάνετε έντονη άσκηση για να απαλύνετε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.Η ελαφριά αερόβια άσκηση μπορεί να είναι αρκετή, αναφέρει ο γιατρός, ενώ προτείνει χαλαρό περπάτημα και βόλτες με το ποδήλατο, ώστε να ανεβάσετε ελαφρώς τους παλμούς σας και να προκαλέσετε ελαφριές συσπάσεις στον γαστρεντερικό σας σωλήνα, χωρίς όμως να δημιουργήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στη ροή του αίματος και να την απομακρύνετε εντελώς από τα έντερα σας.

Ο γιατρός de Latour προτείνει επίσης 150 λεπτά αεροβικής άσκησης την εβδομάδα.

3. Ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού

Οι μύες του κορμού σας είναι το σπίτι που κρατάει προστατευμένα όλα σας τα όργανα, όπως και το γαστρεντερικό σας σύστημα. Σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Harvard τόσο η δύναμη όσο και η γενικότερη λειτουργία των μυών τυυ κορμού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα του εντέρου. Οι συσπάσεις τους αυξάνουν την πίεση στην κοιλιακή σας χώρα ώστε να κινηθούν φυσικά, όσο πιο δυνατοί είναι οι μύες του κορμού σας τόσο πιο εύκολη θα είναι η διαδικασία της πέψης.

Η καταπόνηση του κορμού κατά τη διάρκεια της κάμψης και της συστροφής αυξάνει την πίεση και στα έντερα. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού στην  προπόνηση σας τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα.

4.Η γιόγκα

Η γιόγκα είναι μία μοναδική άσκηση όσον αφορά την δυσκοιλιότητα, καθώς επηρεάζει την ροή του αίματος στα έντερα. Δεδομένου ότι περιλαμβάνει ασκήσεις στήριξης, κάμψης και συστροφής του κορμού κυρίως, η άσκηση αυτή ξυπνάει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται σημαντικά με την γιόγκα, μέσω τις χαλαρωτικές ασκήσεις τις γιόγκα αλλά και τις ασκήσεις αναπνοής. Καθώς μειώνει την ενεργποίηση του νευρικού συστήματος και εστιάζει στην ξεκούραση και την χαλάρωση, το σώμα αυτόματα προετοιμάζεται για καλύτερη πέψη. Έρευνες δείχνουν οτι η γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευεργετική σε συμπρώματα δυσκοιλιότητας και σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μερικές στάσεις της γιόγκα που μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν την κόμπρα και την πόζα του παιδιού.

 

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Exit mobile version