Site icon Όλο Υγεία

Καρκίνος: Ποια συμπτώματα στο πρόσωπο σχετίζονται με 3 τύπους καρκίνου – Τα σημάδια που πρέπει να ξέρετε

Υπέρταση: Τα 3 βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν φυσικά την πίεση - Τι να προσέχετε όταν τα καταναλώνετε

Photo: rf123

Υπάρχουν τρεις τύπου καρκίνου που μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα στο πρόσωπο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι συχνά αγνοούν τέτοιου είδους σημάδια. Εσείς γνωρίζετε ποια είναι αυτά;

Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική. Υπάρχουν πάνω από 200 πιθανά σημάδια και συμπτώματα καρκίνου, όμως ορισμένα δείχνουν πιο αθώα και εύκολα παραβλέπονται.

Καρκίνος: 5 ισχυρά αντιοξειδωτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να προστατευθείτε

Με τις τρέχουσες δυσκολίες στην πρόσβαση σε ιατρικά ραντεβού, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί σε οποιεσδήποτε ασυνήθιστες αλλαγές παρατηρούμε και να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Οι τρεις τύποι καρκίνου που προκαλούν σημάδια στο πρόσωπο

  1. Καρκίνος του πνεύμονα
  2. Καρκινοειδείς όγκοι
  3. Καρκίνος του δέρματος

1. Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις παθήσεις στις οποίες κάποια συμπτώματα στο πρόσωπο μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Η ιατρική πηγή Reynolds Cancer Support House επισημαίνει αρκετά συμπτώματα που είναι πιθανό να αγνοηθούν. «Μερικοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναφέρουν ότι παρατήρησαν πρήξιμο, φούσκωμα ή κοκκινίλα στο πρόσωπο», αναφέρει.

Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί οι μικροί κυτταρικοί όγκοι στους πνεύμονες συχνά μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία στο θώρακα, οδηγώντας σε περιορισμένη ροή αίματος από την κεφαλή και το πρόσωπο. Τέτοιες αλλαγές θεωρούνται «συνηθισμένο σημάδι» καρκίνου του πνεύμονα, αν και μπορούν να σχετίζονται και με άλλους τύπους καρκίνου.

Καρκίνος του πνεύμονα: Το σημάδι που εμφανίζεται στο πρόσωπο και άλλα 5 κρυφά συμπτώματα

2. Καρκινοειδείς όγκοι

Οι καρκινοειδείς όγκοι, μια άλλη μορφή καρκίνου που τείνει να αναπτύσσεται αργά, μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Η Mayo Clinic εξηγεί ότι αυτοί οι όγκοι, γνωστοί και ως νευροενδοκρινικοί όγκοι, συνήθως ξεκινούν στο πεπτικό σύστημα συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου, του ορθού ή και τους πνεύμονες.

Συχνά δεν εμφανίζουν σημάδια και συμπτώματα μέχρι να είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, μπορούν να παράγουν και να απελευθερώνουν ορμόνες στο σώμα, οι οποίες προκαλούν συμπτώματα όπως διάρροια ή ερυθρότητα στο δέρμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ερυθρότητα στο πρόσωπο είναι αποτέλεσμα του καρκινοειδούς συνδρόμου, το οποίο προκαλείται από την υπερβολική απελευθέρωση ορμονοειδών ουσιών στο αίμα. Το καρκινοειδές σύνδρομο συνήθως επηρεάζει άτομα με προχωρημένους καρκινοειδείς όγκους.

3. Καρκίνος του δέρματος

Το πλακώδες καρκίνωμα, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, μπορεί επίσης να αλλάξει την εμφάνιση του προσώπου. Συνήθως εμφανίζεται σε μέρη του προσώπου που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος εμφανίζεται κυρίως σε σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το τριχωτό της κεφαλής, οι πίσω πλευρές των χεριών, τα αυτιά ή τα χείλη. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και στο εσωτερικό του στόματος, στα πέλματα των ποδιών ή στα γεννητικά όργανα.

Όταν εμφανίζεται σε άτομα με σκούρα επιδερμίδα, τείνει να εκδηλώνεται σε περιοχές που δεν είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

«Είχα ένα εξόγκωμα σαν τσίμπημα από σκνίπα – Το θεώρησαν μυκητίαση, αλλά ήταν σπάνιος καρκίνος» – Πώς ήταν το σημάδι του 21χρονου που ξεγέλασε τους γιατρούς

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση του προσώπου και να ζητάτε ιατρική συμβουλή, καθώς αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις καρκίνου.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version