Τα 3 συμπληρώματα που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλό σας – Επιταχύνουν την γήρανση

συμπληρώματα
  • Ο νευροεπιστήμονας Robert Love προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους τριών συμπληρωμάτων διατροφής που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο εάν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.
  • Υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης, γνωστική έκπτωση και επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου.
  • Ο υπερβολικός χαλκός αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και βλάπτει τον εγκέφαλο.
  • Υψηλά επίπεδα μαγγανίου μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με Πάρκινσον.

Στην αναζήτηση για καλύτερη υγεία, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα για να καλύψουν τα διατροφικά κενά και να ενισχύσουν τη συνολική τους ευεξία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Robert Love, ορισμένα συμπληρώματα που λαμβάνονται συνήθως μπορεί να είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλό σας εάν καταναλωθούν σε υψηλές δόσεις.

Σε ένα βίντεο TikTok, ο Δρ. Love προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους τριών συγκεκριμένων συμπληρωμάτων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γνωστική υγεία και να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

«Το όνομά μου είναι Robert Love, είμαι νευροεπιστήμονας και ειδικεύομαι στο να βοηθώ τους ανθρώπους να αποτρέψουν τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω της επιστήμης», συστήνεται ο Love. Στη συνέχεια, τονίζει τη σημασία της προσοχής σε ορισμένα συμπληρώματα, ιδιαίτερα τον σίδηρο, τον χαλκό και το μαγγάνιο, τα οποία μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του εγκεφάλου εάν ληφθούν σε υπερβολικές ποσότητες.

@robertwblove Beware of These Three Supplements, because high doses can hurt your brain. #supplements #vitamins #overdose #brain #memory #aging #health #wellness #iron #copper #zinc #magnganese #robertlove #robertwblove ♬ original sound – Robert Love

Τα 3 συμπληρώματα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

  1. Σίδηρος
  2. Χαλκός
  3. Μαγγάνιο

1. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, αλλά οι υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο. «Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης, καθώς και σε απώλεια της γνωστικής ικανότητας, και ο σίδηρος σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνει πραγματικά τη γήρανση», εξηγεί ο Δρ. Love.

Συμβουλεύει ότι τα συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να λαμβάνονται μόνο εάν μια εξέταση αίματος επιβεβαιώσει ανεπάρκεια. «Εκτός και αν έχετε κάνει μια εξέταση αίματος που σας έδειχνε χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, πιθανότατα δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα σιδήρου», δηλώνει.

Ο νευροεπιστήμονας σημειώνει ότι ενώ ορισμένα άτομα, όπως οι vegans, μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το χρειάζονται. Συνολικά, είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε το σίδηρο απευθείας από τα τρόφιμα που τρώτε.

2. Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα άλλο μέταλλο που βρίσκεται συνήθως στις πολυβιταμίνες, αλλά η υπερβολική ποσότητα χαλκού μπορεί να είναι επιβλαβής. «Τα υψηλά επίπεδα χαλκού στην πραγματικότητα αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και αυτό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και βλάβη στον εγκέφαλό σας», προειδοποιεί ο Δρ.Love.

Για την εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του χαλκού, συνιστά τη διασφάλιση της επαρκής πρόσληψης ψευδαργύρου, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο. «Ο ψευδάργυρος ουσιαστικά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του χαλκού και αυτό βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου σας», εξηγεί, τονίζοντας την εξισορροπητική πράξη που απαιτείται για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εγκεφάλου.

3. Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο, αν και είναι απαραίτητο σε μικρές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα όταν καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις. «Τα υψηλά επίπεδα μαγγανίου μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε συμπτώματα που μοιάζουν με το Πάρκινσον, όπως ο τρόμος», προειδοποιεί ο Δρ. Love.

Αναφέρεται, μάλιστα, στις οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Το ανώτατο όριο για το μαγγάνιο είναι 11 mg την ημέρα για υγιείς ενήλικες, οπότε φροντίστε να παραμένετε πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο». Η παρακολούθηση της πρόσληψης μαγγανίου είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή αυτών των δυνητικά εξουθενωτικών επιπτώσεων.

Τελικά, η συμβουλή του ειδικού υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης για ελλείψεις πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα και να προσέχετε τα συνιστώμενα ημερήσια όρια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας και να διασφαλίσετε ότι οι προσπάθειές σας να βελτιώσετε την υγεία σας δεν θα προκαλέσουν ακούσια βλάβη.

Παραπομπές

  1. Manganese
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top