Site icon Όλο Υγεία

3 συμπληρώματα που προκαλούν νευρολογικές βλάβες – «Καταστρέφουν» τον εγκέφαλο

στατίνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Πολλοί άνθρωποι σήμερα, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την υγεία τους και να καλύψουν τα διατροφικά κενά, στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, ενώ μπορούν να είναι χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ίδια και ορισμένα μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου μας.

Καθώς γερνάμε, η διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας γίνεται όλο και πιο σημαντική και ορισμένα συμπληρώματα, όταν λαμβάνονται σε υπερβολικό βαθμό, μπορούν στην πραγματικότητα να βλάψουν τη μνήμη και να συμβάλουν στη νευρολογική παρακμή.

Σχετικό άρθρο:
Το μοναδικό «σούπερ» συμπλήρωμα που πρέπει να παίρνουμε σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

Ο Δρ Robert Love, ένας νευροεπιστήμονας που ειδικεύεται στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο στο TikTok που τονίζει ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την πρόσληψη συμπληρωμάτων.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τρία συγκεκριμένα συμπληρώματα -μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό- που μπορεί να βλάψουν την υγεία του εγκεφάλου, αν δεν γίνει σωστή διαχείριση.

Τα 3 συμπληρώματα που βλάπτουν τον εγκέφαλο:

  1. Μαγγάνιο
  2. Σίδηρος
  3. Χαλκός

1. Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο, ενώ είναι απαραίτητο σε μικρές ποσότητες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα όταν καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις.

«Τα υψηλά επίπεδα μαγγανίου μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε συμπτώματα που μοιάζουν με το Πάρκινσον, όπως τρέμουλο» προειδοποιεί ο Δρ Love. Αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, αναφέροντας πως «Το ανώτατο όριο για το μαγγάνιο είναι 11 mg την ημέρα για υγιείς ενήλικες, οπότε βεβαιωθείτε ότι μένετε πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο».

Η παρακολούθηση της πρόσληψης μαγγανίου είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή αυτών των δυνητικά εξουθενωτικών επιπτώσεων.

2. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, αλλά οι υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

«Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης, καθώς και σε απώλεια της αντίληψης, ενώ ο σίδηρος σε υπερβολικές ποσότητες στην πραγματικότητα αυξάνει τη γήρανση» εξηγεί ο Δρ Love.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να λαμβάνονται μόνο εάν μια εξέταση αίματος επιβεβαιώνει την έλλειψη. Δεν πρέπει να λαμβάνετε από μόνοι σας συμπληρώματα σιδήρου γιατί αν δεν έχετε έλλειψη, θα προκαλέσετε περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό σας.

Σχετικό άρθρο:
Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρετε συμπλήρωμα σιδήρου

«Αν δεν έχετε κάνει μια εξέταση αίματος που να δείχνει ότι έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μάλλον δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα σιδήρου» δηλώνει. Ο Δρ Love σημειώνει ότι ενώ ορισμένα άτομα, όπως οι vegans, μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το χρειάζονται. Συνολικά, είναι πάντα καλύτερο να παίρνετε τον σίδηρο σας απευθείας από τις τροφές που καταναλώνετε.

3. Χαλκός

Ο χαλκός είναι ένα άλλο μέταλλο που συνήθως βρίσκεται στις πολυβιταμίνες, αλλά ο υπερβολικός χαλκός μπορεί να είναι επιβλαβής.

«Τα υψηλά επίπεδα χαλκού στην πραγματικότητα αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και αυτό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και βλάβες στον εγκέφαλό σας» προειδοποιεί ο Δρ Love.

Για να εξουδετερώσετε τις αρνητικές επιδράσεις του χαλκού, συνιστά να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω τροφίμων πλούσιων σε ψευδάργυρο.

«Ο ψευδάργυρος στην πραγματικότητα εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του χαλκού και αυτό συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου σας» εξηγεί ο Δρ Love, τονίζοντας την πράξη εξισορρόπησης που απαιτείται για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εγκεφάλου.

Οι προειδοποιήσεις του Δρ Robert Love σχετικά με το μαγγάνιο, τον σίδηρο και τον χαλκό υπογραμμίζουν τη σημασία του μέτρου και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ή την πρόσληψη φαρμάκων χωρίς να το έχετε ανάγκη.

Σχετικό άρθρο:
Τα 12 συμπληρώματα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε μαζί – Πότε να τα λαμβάνετε για καλύτερα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες. Και μην ξεχνάτε ότι όταν πρόκειται για συμπληρώματα, το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο και η διατήρηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης είναι το κλειδί για τη διατήρηση της μνήμης και την πρόληψη της νευρολογικής παρακμής.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version