14 ψέματα που λέμε στο γιατρό μας και κάνουμε κακό στην υγεία μας

ψέματα γιατρούς

Όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς αλλά η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί μερικές φορές να είναι αγχωτική. Είτε από ντροπή είτε επειδή θέλουμε να φαινόμαστε πιο υγιείς απ’ ό,τι είμαστε, οι περισσότεροι από εμάς δεν λέμε πάντα όλη την αλήθεια στους γιατρούς μας. Ποια είναι, όμως, τα πιο κοινά ψέματα;

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, από το 60% έως το 80% των ασθενών έχουν παραλείψει να πουν την αλήθεια στον γιατρό τους ή έχουν αποφύγει να δώσουν πλήρεις πληροφορίες. Οι λόγοι που οι άνθρωποι λένε ψέματα στους γιατρούς ποικίλλουν. Mια έρευνα έδειξε ότι το 75% των ανθρώπων που λένε ψέματα το κάνουν από ντροπή, το 31% για να αποφύγουν πιθανή διάκριση και το 22% επειδή δεν είναι σίγουροι αν θα τους πάρουν στα σοβαρά.

Αλκοόλ: 4 άγνωστα και απρόσμενα οφέλη από την κατανάλωσή του

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για το ψέμα σας, να ξέρετε ότι ο γιατρός σας είναι επαγγελματίας στη διάγνωση και ακόμα κι αν νομίζετε ότι «γλιτώνετε», είναι πολύ πιθανό να καταλάβει την αλήθεια.

Ποια είναι όμως τα πιο συχνά ψέματα που κάνουν τους γιατρούς να σηκώνουν το φρύδι; Ας τα δούμε:

  1. «Πίνω μόνο περιστασιακά»
  2. «Δεν καπνίζω»
  3. «Πήγα πρόσφατα στον γιατρό»
  4. «Σπάνια τρώω πρόχειρο φαγητό»
  5. «Δεν ξέρω το ιστορικό υγείας της οικογένειάς μου»
  6. «Είχα μόνο Χ αριθμό σεξουαλικών συντρόφων»
  7. «Παίρνω τα φάρμακά μου τακτικά»
  8. «Γυμνάζομαι συνέχεια!»
  9. «Δεν έχω κάνει ακόμα αυτό που μου προτείνατε, αλλά το έχω στα πλάνα μου»
  10. «Φοράω πάντα αντηλιακό»
  11. «Αισθάνομαι καλύτερα τώρα»
  12. «Δεν κάνω χρήση ουσιών»
  13. «Ακολούθησα τη συμβουλή σας»
  14. «Δεν έχω καμία ερώτηση»

1. «Πίνω μόνο περιστασιακά»

Για όσους απολαμβάνουν μερικά ποτά παραπάνω, ετοιμαστείτε: Είναι πιθανό ο γιατρός σας να γνωρίζει ότι ίσως δεν λέτε όλη την αλήθεια σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Columbia Medical Journal, το 50% των ανδρών και το 32% των γυναικών που είπαν ψέματα στον γιατρό τους το έκαναν σχετικά με την ποσότητα που έπιναν.

Με τόσο υψηλό ποσοστό ψεμάτων γύρω από το αλκοόλ, δεν είναι παράξενο που οι γιατροί μπορεί να έχουν αμφιβολίες σχετικά με αυτό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ερωτήσεις του γιατρού σας έχουν λόγο. Οι κίνδυνοι της χρόνιας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι πολλοί και περιλαμβάνουν βλάβες στο ήπαρ, αυξημένο κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και καρδιακές παθήσεις.

Αν λοιπόν έχετε την τάση να «παραλείπετε» να αναφέρετε τα επιπλέον ποτά του Σαββατοκύριακου, είναι καλύτερα να πείτε την αλήθεια. Άλλωστε, ο γιατρός σας πιθανότατα ήδη γνωρίζει πότε λέτε ψέματα και η ειλικρίνεια θα ωφελήσει την υγεία σας.

Αλκοόλ: Ποια όργανα του σώματος επηρεάζει

2. «Δεν καπνίζω»

Με τους κινδύνους για την υγεία από το κάπνισμα να είναι καλά τεκμηριωμένοι, μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε ψέματα στον γιατρό σας σχετικά με την περιστασιακή ή και τακτική σας συνήθεια να καπνίζετε. Δεν είστε οι μόνοι που το κάνουν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Health Education & Behaviour έδειξε ότι το 12,9% των καπνιστών δεν αποκάλυψαν ότι καπνίζουν στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής τους, όπως επίσης και το 5,8% των πρώην καπνιστών. Είναι αρκετά πιθανό ο γιατρός σας να έχει συναντήσει ασθενείς που δεν ήταν εντελώς ειλικρινείς σχετικά με το κάπνισμα.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είναι ώρα να το ξανασκεφτείτε. Το κάπνισμα προκαλεί σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο. Εκτός από τις επιπτώσεις στους πνεύμονες, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος.

Επιπλέον, το κάπνισμα αλληλεπιδρά με διάφορα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών. Είναι προς το συμφέρον σας να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς. Να θυμάστε ότι ο γιατρός σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει.

3. «Πήγα πρόσφατα στον γιατρό»

Αν μπείτε στον πειρασμό να μειώσετε το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την τελευταία σας επίσκεψη, πιθανότατα είναι κάτι που ο γιατρός σας έχει ξανακούσει. Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν είναι μια ιδιαίτερα βοηθητική προσέγγιση. Το να πείτε στον καινούργιο σας γιατρό ότι έχετε δει κάποιον άλλον πρόσφατα είναι ένα ψέμα που μπορεί να εμποδίσει την κατάλληλη θεραπεία σας.

Η Jaime M. Knopman, γιατρός και διευθύντρια της διατήρησης γονιμότητας στο CCRM-NY, εξήγησε στο The Healthy: «Αν είστε νέος ασθενής, δεν γνωρίζουμε τι συνέβη και πόσο συχνά συνέβαινε στο παρελθόν. Ο τακτικός έλεγχος σας κρατά ασφαλείς». Η γιατρός συνέχισε λέγοντας: «Μην λέτε ψέματα σχετικά με το πότε πήγατε τελευταία φορά στον γιατρό και τι έκαναν ή δεν έκαναν. Αυτό δεν μας βοηθά να καταλάβουμε πώς να σας φροντίσουμε καλύτερα στο μέλλον».

Αν ο γιατρός σας βασίζεται στην πληροφορία ότι σας έχουν δει πρόσφατα και όλα είναι εντάξει, μπορεί να μην είναι σε θέση να σας υποστηρίξει σωστά. Αν έχετε να κάνετε τσεκ-απ καιρό, πείτε την αλήθεια.

Κάπνισμα: Πώς θα το κόψετε τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα – Βοηθούν στην απεξέρτηση από την νικοτίνη

4. «Σπάνια τρώω πρόχειρο φαγητό»

Είναι δύσκολο να τρώμε πάντα υγιεινά. Έτσι, αν κάθεστε στο γραφείο του γιατρού σας και του λέτε ότι σπάνια τρώτε πρόχειρο φαγητό, ενώ σκέφτεστε εκείνη τη σοκολάτα στο σπίτι, μπορεί να συγχωρήσετε τον γιατρό αν δεν σας πιστέψει απόλυτα.

Σύμφωνα με την Dr. Kristine Arthur, εσωτερική παθολόγο στο Orange Coast Memorial Medical Center, αυτό είναι πιο συχνό ανάμεσα σε ανθρώπους με παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή.

«Συχνά, άτομα με διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή παχυσαρκία λένε ότι δεν τρώνε τίποτα “κακό” και δεν καταλαβαίνουν γιατί οι εργαστηριακές τους εξετάσεις παραμένουν ανώμαλες ή γιατί δεν χάνουν βάρος», εξήγησε στο Prevention. «Όταν ρωτηθούν ευθέως αν τρώνε κορεσμένα λιπαρά ή επεξεργασμένα σάκχαρα, συχνά λένε όχι, ακόμα κι όταν οι εργαστηριακές εξετάσεις λένε το αντίθετο».

Το να λέτε την αλήθεια για τη διατροφή σας δεν είναι μόνο σημαντικό για το βάρος ή τις εξετάσεις σας, αλλά οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και σάκχαρα μπορούν να επηρεάσουν και τη λήψη φαρμάκων. Ένα φαινομενικά μικρό ψέμα μπορεί να επηρεάσει άλλες θεραπείες που λαμβάνετε.

5. «Δεν ξέρω το ιστορικό υγείας της οικογένειάς μου»

Αν θεωρείτε ότι το ιστορικό υγείας της οικογένειάς σας δεν είναι απαραίτητο να το γνωρίζει ο νέος σας γιατρός, έχουμε νέα για εσάς. Με μια έρευνα να δείχνει ότι το 6% των ανθρώπων λέει ψέματα στον γιατρό τους σχετικά με το προσωπικό ή οικογενειακό τους ιστορικό, είναι κάτι που ο γιατρός σας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί.

Όταν πρόκειται για ιατρική θεραπεία, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα. Αν παραλείπετε πληροφορίες για την υγεία των συγγενών σας, ο γιατρός σας ίσως να μην έχει πλήρη εικόνα. Όπως ανέφερε η Dr. Deborah Burton σε άρθρο της στο HuffPost: «Ρωτήστε τα μέλη της οικογένειας, ειδικά πριν από χειρουργική επέμβαση. Εκείνο το κρυφό οικογενειακό ιστορικό αιμορραγίας ή δυσκολίας στην ανάνηψη από αναισθησία είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε. Ρωτήστε, μην υποθέτετε».

Με το οικογενειακό ιστορικό να παρέχει πληροφορίες για την πιθανότητα εμφάνισης συχνών διαταραχών, όπως καρδιακές παθήσεις ή καρκίνος, αλλά και πιο σπάνιων παθήσεων, όπως η κυστική ίνωση, η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για την κατάλληλη φροντίδα σας.

6. «Είχα μόνο Χ αριθμό σεξουαλικών συντρόφων»

Η συζήτηση για το σεξουαλικό ιστορικό με οποιονδήποτε μπορεί να είναι λίγο αμήχανη, κάτι που εξηγεί γιατί αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να μην πουν όλη την αλήθεια όταν μιλούν με τον γιατρό τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το TermLife2Go, η οποία ρώτησε 500 άτομα, το 23% παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα, και το 29% αυτών που είπαν ψέματα το έκαναν για τον αριθμό των σεξουαλικών τους συντρόφων.

Με περισσότερους από έναν στους τέσσερις ανθρώπους να μην είναι εντελώς ειλικρινείς για το σεξουαλικό τους ιστορικό, είναι πιθανό ο γιατρός σας να έχει μάθει να εντοπίζει τη δυσαλήθεια.

Η διαφάνεια για το σεξουαλικό σας ιστορικό, ωστόσο, είναι σημαντική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη θεραπεία άλλων παθήσεων που μπορεί να επηρεάζονται από προηγούμενη σεξουαλική δραστηριότητα ή για τη διάγνωση ασθενειών που μπορεί να προήλθαν από το σεξ.

Οι συνέπειες της θεραπείας για ορισμένα συμπτώματα ή παθήσεις μπορεί να διαφέρουν για άτομα με ιστορικό, όπως ο HIV.

Πορνό: Η βασική «παρενέργεια» που κάνει τους άνδρες να ανησυχούν – Τι αναφέρουν οι ειδικοί

7. «Παίρνω τα φάρμακά μου τακτικά»

Για ορισμένους ανθρώπους, τα φάρμακα μπορεί να αποτελούν ταλαιπωρία. Ανάμεσα στις επαναλαμβανόμενες συνταγές και την καθημερινή λήψη τους, μερικοί άνθρωποι καταλήγουν να γίνονται λίγο χαλαροί με τις οδηγίες, με αποτέλεσμα να λένε ψέματα για αυτό.

Αυτό είναι κάτι που οι γιατροί έχουν δει πολλές φορές, και το οποίο ενέχει κινδύνους και για τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως δήλωσε η Regina Druz, καρδιολόγος στο Integrative Cardiology Center of Long Island, σε συνέντευξή της στο The Healthy: «Οι ασθενείς συχνά λένε ότι παίρνουν όλα τα φάρμακά τους εγκαίρως. Αλλά η μη συμμόρφωση με τη λήψη φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στη συνταγογράφηση επιπλέον φαρμάκων, καθώς οι γιατροί μπορεί να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών, αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα και το κόστος».

Η αποτυχία τακτικής λήψης των φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα στέρησης στους ασθενείς, καθώς και την απώλεια της καλύτερης περιόδου για θεραπεία και τελικά την επιμήκυνση της κατάστασης του ασθενούς. Έτσι, ακόμη κι αν νομίζετε ότι η περιστασιακή παράλειψη φαρμάκων δεν είναι σημαντική, είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού.

8. «Γυμνάζομαι συνέχεια!»

Με τα μεγάλα οφέλη της άσκησης για την υγεία να είναι πλέον γνωστά, δεν είναι περίεργο που, αν δεν είστε τακτικός δρομέας, μπορεί να μην θέλετε να το παραδεχθείτε στον γιατρό σας. Ωστόσο, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που λένε οι ασθενείς στους επαγγελματίες υγείας.

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο British Columbia Medical Journal έδειξαν ότι το 43% όσων λένε ψέματα στους γιατρούς το κάνουν σχετικά με την άσκηση, με το μόνο πιο κοινό ψέμα να αφορά τις συνήθειες καπνίσματος, που έφτανε το 46%. Είναι πολύ πιθανό να έχετε κι εσείς πει ένα ψεματάκι στον γιατρό σας για το πόσο συχνά γυμνάζεστε.

Ακόμα κι αν δεν γυμνάζεστε όσο θα θέλατε, είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι με τον γιατρό σας παρά τις όποιες ανησυχίες για την αντίδρασή του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία της καρδιάς σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation Research βρήκε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Το να γνωρίζει ο γιατρός σας πόσο συχνά γυμνάζεστε είναι κρίσιμο για να σας βοηθήσει να προστατεύσετε την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Μακροζωία: «Τα 5 μυστικά στη γυμναστική που με βοήθησαν να περάσω τα 100»

9. «Δεν έχω κάνει ακόμα αυτό που μου προτείνατε, αλλά το έχω στα πλάνα μου»

Παρόλο που η φροντίδα της υγείας μας είναι σημαντική, μερικές φορές έρχεται δεύτερη προτεραιότητα στη ζωή. Αν, λοιπόν, βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου λέτε στον γιατρό σας «ναι, σίγουρα θα κόψω το κάπνισμα σύντομα, το υπόσχομαι» (ή κάτι παρόμοιο), να ξέρετε ότι είναι πιθανό να μην σας πιστέψει, το έχει ξανακούσει.

Για τους γιατρούς, αυτή η έλλειψη αμεσότητας δεν έχει νόημα και προκαλεί περιττή καθυστέρηση στην υιοθέτηση υγιεινών επιλογών. Όπως δήλωσε ο Marc Leavey, γιατρός από το Lutherville Personal Physicians στο Μέριλαντ: «Δεν είναι ότι όλα πρέπει να γίνονται επειγόντως. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε πράγματα που μας κάνουν υγιείς».

Όταν υποσχόμαστε στους γιατρούς μας ότι θα κάνουμε κάτι «κάποια στιγμή» και συνεχίζουμε να το αναβάλουμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε συνέπειες στο μέλλον. Πάρτε για παράδειγμα το κάπνισμα: Το να το κόψετε στην ηλικία των 30 μπορεί να προσθέσει 10 χρόνια ζωής, ενώ στα 60 μπορεί να προσθέσει μόνο τρία χρόνια. Με τέτοιες διαφορές, δεν είναι παράξενο που οι γιατροί δεν αγαπούν την αναβλητικότητα όταν πρόκειται για την υγεία μας.

10. «Φοράω πάντα αντηλιακό»

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα και την ψυχική υγεία, αλλά είναι σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας όσο βρίσκεστε στον ήλιο. Ωστόσο, η πλειονότητα των Αμερικανών δεν χρησιμοποιεί αντηλιακό τακτικά.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 30% των γυναικών και λιγότερο από το 15% των ανδρών φορούν αντηλιακό συστηματικά, σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρεται από το National Cancer Institute.

Παρόλα αυτά, το να λέτε ψέματα για τη χρήση αντηλιακού δεν θα βοηθήσει — ειδικά κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου δέρματος. Όπως δήλωσε ο Dr. Gaspere Geraci, οικογενειακός γιατρός και επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος της AmeriHealth Caritas, στο Insider: «Πρέπει να είστε ειλικρινείς σχετικά με τον χρόνο που περνάτε στον ήλιο χωρίς κατάλληλη προστασία από αντηλιακό — καθώς και για οποιοδήποτε σχετικό οικογενειακό ιστορικό γιατί διαφορετικά μπορεί να μην λάβετε τον πλήρη έλεγχο δέρματος που θα έπρεπε».

Με τον καρκίνο του δέρματος να είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, η προστασία με αντηλιακό και οι τακτικές επισκέψεις σε δερματολόγο είναι ζωτικής σημασίας. Απλώς φροντίστε να είστε πάντα ειλικρινείς, καθώς το να πείτε ψέματα μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες για θεραπεία.

11. «Αισθάνομαι καλύτερα τώρα»

Είτε επειδή δεν θέλουμε να φαινόμαστε τόσο άρρωστοι όσο νιώθουμε, είτε από σεβασμό για τον χρόνο του γιατρού, μερικές φορές υπάρχει μια τάση να υποβαθμίζουμε τα συμπτώματά μας ή να τα αρνούμαστε εντελώς. Ωστόσο, ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι η προσέγγιση «θα το αντέξω» είναι ο καλύτερος τρόπος, δεν είναι βοηθητική ούτε για τον γιατρό ούτε για εσάς.

Σύμφωνα με τον Amit Khera, διευθυντή του προγράμματος προληπτικής καρδιολογίας στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας, αυτό συχνά προέρχεται από τον φόβο του να αναγνωρίσουμε την ασθένεια. «Σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει η αντίληψη ότι αν δεν γνωρίζουν τι τους συμβαίνει, είναι καλά, ενώ αν μάθουν, τότε δεν είναι καλά. Προφανώς, αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Khera στο WebMD.

Η άρνηση των συμπτωμάτων είναι μια επικίνδυνη επιλογή. Αν το σώμα σας δείχνει προειδοποιητικά σημάδια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι θα λάβετε την κατάλληλη ιατρική θεραπεία.

5 λάθη που κάνουμε όλοι με το αντηλιακό μας

12. «Δεν κάνω χρήση ουσιών»

Με τη χρήση ναρκωτικών να φέρει κοινωνικό στίγμα, μπορεί να είναι δύσκολο να συζητηθεί με τον γιατρό σας, ειδικά αν πρόκειται για παράνομες ουσίες ή εθιστικές τάσεις. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να είστε ειλικρινείς, καθώς η παρατεταμένη χρήση ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καταδεικνύεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Public Health Reviews.

Σύμφωνα με το Verywell Mind, ασθενείς με εθισμό στα ναρκωτικά μπορεί να ψεύδονται για την έκταση της εξάρτησης ή των συμπτωμάτων τους, καθιστώντας δύσκολο για τους γιατρούς να βοηθήσουν. Επιπλέον, ορισμένοι ανησυχούν ότι θα καταγγελθούν στις αρχές αν παραδεχθούν χρήση παράνομων ουσιών. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει το Wexner Medical Center του Πανεπιστημίου του Οχάιο, «ο γιατρός σας δεν έχει νομική υποχρέωση να αναφέρει τη χρήση ναρκωτικών στην αστυνομία».

13. «Ακολούθησα τη συμβουλή σας»

Οι «εντολές του γιατρού» είναι συνήθως σαφείς για κάποιον λόγο, για να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερα. Αλλά αν δεν ακολουθήσατε την καθοδήγησή τους (και δεν θα ήσασταν οι μόνοι), είναι καλύτερο να μην πείτε ψέματα. Εξάλλου, πιθανότατα το έχουν καταλάβει.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη από τη Medicare Advantage με πάνω από 1.200 άτομα, το 47% παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στους γιατρούς τους. Από αυτούς που είπαν ψέματα, το 38% το έκανε σχετικά με το «πόσο πιστά ακολουθούν συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες». Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν το πιο κοινό ψέμα.

Δυστυχώς, όμως, η μη συμμόρφωση με τα σχέδια θεραπείας που ορίζουν οι γιατροί μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα κυρίως για την υγεία σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Therapeutics and Clinical Risk Management, οι συνέπειες από τη μη τήρηση των οδηγιών και των σχεδίων θεραπείας μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, ειδικά όταν πρόκειται για σοβαρές παθήσεις, όπως ο HIV ή η στεφανιαία νόσος.

Οστεοπόρωση: Ποιο είδος γυμναστικής την αντιμετωπίζει και προλαμβάνει την απώλεια οστικής μάζας

14. «Δεν έχω καμία ερώτηση»

Η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη ανάρρωση, αλλά αυτό που δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα είναι το να φύγετε χωρίς να ζητήσετε διευκρινίσεις για το σχέδιο θεραπείας σας, είτε από βιασύνη είτε από φόβο ότι θα σπαταλήσετε πολύ τον χρόνο του γιατρού.

Σύμφωνα με τον Dr. Gaspere Geraci, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις επειδή θέλουν να σεβαστούν τον χρόνο του γιατρού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι προβληματικό. Όπως ανέφερε στο Insider:

«Είναι απαραίτητο για την υγεία σας να κάνετε ερωτήσεις, ώστε να μην χάσετε κάποιο σημαντικό σημείο που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του προβλήματός σας». Συμπλήρωσε λέγοντας: «Είναι ευκολότερο να περάσετε μερικά λεπτά παραπάνω με τον γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι κατανοείτε πλήρως τις συστάσεις του, παρά να φύγετε χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και απαντήσεις».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (60-80%) αποκρύπτει ή διαστρεβλώνει την αλήθεια στους γιατρούς, με κύριους λόγους τη ντροπή, τον φόβο διάκρισης, και την αμφιβολία ότι θα τους πάρουν στα σοβαρά.
  • Τα συχνότερα ψέματα περιλαμβάνουν θέματα όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η πρόσφατη ιατρική επίσκεψη, η διατροφή, και το οικογενειακό ιστορικό υγείας.
  • Η απόκρυψη πληροφοριών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάγνωση και τη θεραπεία, ενώ οι γιατροί συχνά είναι σε θέση να αντιληφθούν την ανακρίβεια.
  • Η ειλικρίνεια με τον γιατρό είναι κρίσιμη για τη σωστή φροντίδα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή διαχείριση σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Scroll to Top