Site icon Όλο Υγεία

Ξηροφθαλμία: Γιατί χρειαζόμαστε τα δάκρυα

ΕΟΦ

Ανυπόφορο κάψιμο, τσούξιμο, και φαγούρα. Η ξηροφθαλμία, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τα μάτια.

 

Το δάκρυ είναι ένα πολύπλοκο υγρό, το οποίο εκκρίνεται από τους αδένες που υπάρχουν γύρω από το μάτι. Η δράση του είναι μηχανική και λιπαντική. Εξαιτίας των δακρύων τα μάτια απωθούν τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα και προστατεύουν την όραση.

Η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει την επιφάνεια του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα λόγω έλλειψης δακρύων. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια του ματιού δεν λιπαίνεται καλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, προβλήματα όρασης και τραυματισμούς στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα. Όπως λένε οι ειδικοί της Mayo Clinic , τα δάκρυα μπορεί να είναι ανεπαρκή για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, η ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί εάν δεν παράγετε αρκετά δάκρυα ή εάν παράγετε δάκρυα κακής ποιότητας. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη στην επιφάνεια του κερατοειδούς.

Εάν έχετε ξηροφθαλμία, τα μάτια σας μπορεί να τσούζουν ή να καίνε. Μπορεί να νιώθετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, σε κλιματιζόμενο χώρο, όταν κάνετε ποδήλατο ή όταν εργάζεστε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή για ώρες.

Οι θεραπείες για την ξηροφθαλμία περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και οφθαλμικές σταγόνες, τα τεχνητά δάκρυα. Πιθανότατα θα πρέπει να λαμβάνετε αυτά τα μέτρα επ’ αόριστον για να ελέγχετε τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας

Πότε να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο

Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο εάν έχετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας, όπως κόκκινα, ερεθισμένα, κουρασμένα ή μάτια που πονούν. Ο γιατρός θα διαγνώσει  τι είναι αυτό που ενοχλεί τα μάτια σας.

Τι ακριβώς συμβαίνει στα μάτια

Η ξηροφθαλμία προκαλείται από διάφορους λόγους που διαταράσσουν τη δακρυϊκή μεμβράνη. Το δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από τρία στρώματα: λιπαρά έλαια, υδατικό υγρό και βλέννα. Αυτός ο συνδυασμός λιπαίνει τα μάτια και τα διατηρεί καθαρά. Προβλήματα με οποιοδήποτε από αυτά τα στρώματα μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.

Οι λόγοι για τη δυσλειτουργία του δακρυϊκού φιλμ είναι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, των αυτοάνοσων νοσημάτων, των φλεγμονωδών αδένων των βλεφάρων ή των αλλεργικών οφθαλμικών παθήσεων. Για ορισμένους ανθρώπους, η αιτία της ξηροφθαλμίας είναι η μειωμένη παραγωγή δακρύων ή η αυξημένη εξάτμιση δακρύων.

Γιατί μειώνεται η παραγωγή δακρύων

Η ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί όταν δεν μπορείτε να παράγετε αρκετά δάκρυα, που ονομάζονται επίσης υδατοειδές υγρό. Ο ιατρικός όρος για την κατάσταση αυτή είναι κερατοεπιπεφυκίτιδα. Οι συνήθεις αιτίες της μειωμένης παραγωγής δακρύων περιλαμβάνουν:

Γιατί εξατμίζονται τα δάκρυα 

Η λιπαρή μεμβράνη που παράγεται από μικρούς αδένες στην άκρη των βλεφάρων σας (μεϊβομιανοί αδένες) μπορεί να φράξει. Οι φραγμένοι μεϊβομιανοί αδένες είναι πιο συνηθισμένοι σε άτομα με ροδόχρου ακμή ή άλλες δερματικές διαταραχές. Οι συνήθεις αιτίες αυξημένης εξάτμισης των δακρύων περιλαμβάνουν:

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που καθιστούν πιο πιθανό να εμφανίσετε ξηροφθαλμία είναι:

Η ηλικία άνω των 50 ετών. Η παραγωγή δακρύων τείνει να μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. Η ξηροφθαλμία είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών.
Αν είστε γυναίκα. Η έλλειψη δακρύων είναι πιο συχνή στις γυναίκες, ειδικά αν παρουσιάζουν ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών ή εμμηνόπαυσης.
Αν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε βιταμίνη Α, η οποία βρίσκεται στο συκώτι, τα καρότα και το μπρόκολο, ή χαμηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα ψάρια, τα καρύδια και τα φυτικά έλαια.
Αν φοράτε φακούς επαφής ή έχετε ιστορικό διαθλαστικής χειρουργικής επέμβασης.

Επιπλοκές

Τα άτομα που έχουν ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανίσουν αυτές τις επιπλοκές:

Πρόληψη

Εάν αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία, δώστε προσοχή στις καταστάσεις που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τα συμπτώματά σας. Στη συνέχεια, βρείτε τρόπους να αποφεύγετε αυτές τις καταστάσεις προκειμένου να προλάβετε τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Πιο συγκεκριμένα:

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version