Site icon Όλο Υγεία

Κλιμακτήριος: Τι είναι το οξύ κλιμακτηριακό σύνδρομο;

οξύ κλιμακτηριακό σύνδρομο βεντάλια

Εξάψεις που σας βασανίζουν; Το οξύ κλιμακτηριακό σύνδρομο είναι η αιτία!

Η κλιμακτήριος, που διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 5-6, είναι η περίοδος μετάβασης από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Oυσιαστικά, στην κλιμακτήριο ξεκινούν οι διαταραχές κύκλου, που στην αρχή γίνονται μικρότεροι, παραδείγματος χάρη από 28 ημέρες μπορεί ο κύκλος να μικρύνει στις 24-26 ημέρες, αργότερα γίνονται αραιότεροι (π.χ. κάθε 2-3 μήνες), μέχρι να σταματήσουν τελείως. Κάπου εδώ εμφανίζεται και το οξύ κλιμακτηριακό σύνδρομο.

Τι είναι το οξύ κλιμακτηριακό σύνδρομο;

Αποτελεί τη βασικότερη άμεση επίπτωση της εμμηνόπαυσης. Οι εξάψεις είναι το χαρακτηριστικότερο βασανιστικό σύμπτωμα. Σε πολλές γυναίκες οι εξάψεις διαρκούν για πολλά χρόνια μετά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η ευερεθιστότητα, το κλάμα, το αίσθημα κόπωσης, η αϋπνία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες αποτελούν τα βασικότερα ψυχικά ενοχλήματα του κλιμακτηριακού συνδρόμου. Τέλος, η κολπική ξηρότητα, ο πόνος κατά την επαφή και η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος συνιστούν για πολλές οξύ πρόβλημα.

Δεν έχουν όλες οι γυναίκες ενοχλητικά συμπτώματα στην περίοδο της κλιμακτηρίου. Μάλιστα, το 20% των γυναικών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, το 60% έχουν ήπια συμπτώματα και το 20% βαριά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το οξύ κλιμακτηριακό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων τα οποία εμφανίζονται κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει μέρος ή όλα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αγγειοκινητικά συμπτώματα: εξάψεις, εφιδρώσεις

Kαρδιακή δυσφορία: αίσθημα παλμών, έκτακτες συστολές

Καταθλιπτική διάθεση: αίσθημα θλίψης, κλάμα, έλλειψη ενδιαφέροντος, μεταβολές της διάθεσης

Ευερεθιστότητα: νευρικότητα, ένταση, επιθετικότητα

Άγχος: ανησυχία, αίσθημα πανικού

Σωματική και διανοητική εξάντληση: γενική μείωση της απόδοσης, μειωμένη μνήμη, μείωση της συγκέντρωσης

 Σεξουαλικά προβλήματα: μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και δραστηριότητας – ικανοποίησης

Προβλήματα της ουροδόχου κύστης: δυσκολία στην ούρηση, αυξημένη έπειξη για ούρηση, ακράτεια ούρων

Ξηρότητα του κόλπου: αίσθηση ξηρότητας ή καύσου στον κόλπο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Πόνος στις αρθρώσεις

Μυϊκή δυσφορία

Προβλήματα ύπνου

Πονοκέφαλοι ή και ημικρανίες

Είναι πολύ σημαντικό και άκρως απαραίτητο κάθε γυναίκα, μια φορά τον χρόνο να κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο και test-Παπανικολάου γιατί μπορεί αυτά τα συμπτώματα να μην οφείλονται στην κλιμακτήριο αλλά σε κάποια κακοήθεια.

Πηγές

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Εταιρεία Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής (NAMS) 

Τζένιφερ Γκάντερ, Η βίβλος της εμμηνόπαυσης, εκδ. Μεταίχμιο

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version