Site icon Όλο Υγεία

Ποια είναι η θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης;

η θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σώμα και τη ψυχική σας διάθεση, αλλά σημαίνει επίσης μια νέα φάση στη ζωή σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τη θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης.

 

Αν και ο κατάλογος με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι μακρύς και κάποιες φορές απογοητευτικός η εμμηνόπαυση έχει και θετικό αντίκτυπο στη ζωή σας. Αφενός, δεν είναι αρνητικές όλες οι σωματικές αλλαγές που προκαλούνται από τα μειωμένα επίπεδα ορμονών, αφετέρου, πολλές από τις συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές μπορεί πραγματικά να είναι σας κάνουν πιο δραστήρια. Από πολλές απόψεις, υπάρχει η θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης αφού μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή.

Σταματάει η περίοδος μας

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος του εμμηνορροϊκού κύκλου. Σημαίνει όχι πια ταμπόν ή σερβιέτες, όχι πια ανησυχία για διαρροές και όχι άλλοι πόνοι κατά την περίοδο. Και μετά την περίοδο της προ – εμμηνόπαυσης, όταν ο κύκλος γίνεται συχνά ακανόνιστος και η αιμορραγία μπορεί να είναι «βαριά», η εμμηνόπαυση βάζει ένα τέλος στις εικασίες για το πότε θα ξεκινήσει ή θα σταματήσει η περίοδος. Ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου περιορίζονται ακόμη και στο σπίτι τους τις ημέρες που η αιμορραγία είναι έντονη. Για αυτές τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτική.

Δεν υποφέρουμε πια από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Μία ή δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό σας, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο μέχρι λιγούρες  και ευερεθιστότητα.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι πολύ συχνό, αφού το 85% όλων των γυναικών με έμμηνο ρύση εμφανίζουν τουλάχιστον ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα του κάθε μήνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Στην περιεμμηνόπαυση, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί προσωρινά να επιδεινωθεί καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται και πέφτουν. Αισθανόμαστε λοιπόν πολύ καλύτερα όταν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερο και απολαυστικό σεξ

Αυτό κι αν είναι η θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης! Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με μια μελέτη των σωματικών και ψυχοκοινωνικών αλλαγών που βιώνουν οι γυναίκες στη μέση ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης.

Μεταξύ γυναικών διαφορετικών εθνοτήτων, το σεξ χωρίς να σκέφτονται την εγκυμοσύνη αναφέρθηκε συχνά ως ένα από τα οφέλη της εμμηνόπαυσης. Μερικές γυναίκες μάλιστα διαπιστώνουν ότι, επειδή δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το απρόβλεπτο αποτέλεσμα του σεξ, μπορούν πραγματικά να το απολαύσουν περισσότερο μόλις φτάσουν στην εμμηνόπαυση.

Οι ορμονικοί πονοκέφαλοι τελειώνουν

Οι γυναίκες επηρεάζονται από ημικρανίες τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας. Περίπου το 70% αυτών των γυναικών έχουν εμμηνορροϊκές ημικρανίες ή και πονοκεφάλους που συμπίπτουν με την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση. Όπως και άλλες ημικρανίες, αυτοί οι πονοκέφαλοι προκαλούν παλλόμενο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, που μερικές φορές συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως ή στον ήχο.

Σε έναν κανονικό έμμηνο κύκλο, τα κυμαινόμενα επίπεδα των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης μπορούν να προκαλέσουν εμμηνορροϊκές ημικρανίες.

Αλλά μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πέφτουν και συχνά μειώνεται και ο αριθμός των ορμονικών πονοκεφάλων. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να επιδεινωθούν προσωρινά κατά τη διάρκεια των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την περι-εμμηνόπαυση, αλλά οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανία μπορούν να προσβλέπουν σε βελτίωση μόλις περάσουν στην εμμηνόπαυση.

Συρρικνώνονται τα ινομυώματα της μήτρας

Πολλές γυναίκες που πλησιάζουν τα 50 τους αναπτύσσουν ινομυώματα (όγκους της μήτρας που είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις). Τα ινομυώματα αναπτύσσονται όταν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα είναι υψηλά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται και στην περι-εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να μεταβληθούν από χαμηλά σε υψηλά. Εάν τα συμπτώματα του ινομυώματος, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της έντονης εμμηνορροϊκής αιμορραγίας και της πίεσης στην ουροδόχο κύστη είναι σοβαρά, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση.

Ευτυχώς, τα ινομυώματα συχνά σταματούν να αναπτύσσονται ή συρρικνώνονται όταν οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση και τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται.

Για τις γυναίκες που έχουν ινομυώματα και ελπίζουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση ή για εκείνες που έχουν έμμηνο ρύση με έντονη αιμορραγία λόγω ινομυωμάτων, η εμμηνόπαυση είναι ευπρόσδεκτη.

Έχουμε περισσότερη επίγνωση

Πολλές γυναίκες θεωρούν την εμμηνόπαυση μια φυσική περίοδο να κάνουν απολογισμό της ζωής τους. Πολλές αποφασίζουν να ρίξουν μια νέα ματιά στις σχέσεις τους, τα επαγγέλματά τους, τους τρόπους με τους οποίους φροντίζουν την υγεία τους και τους τρόπους με τους οποίους θέλουν να ξοδεύουν την ενέργειά τους. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν να αναρωτηθούν εάν οδεύουν προς την κατεύθυνση που θέλουν να πάνε, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, και αν ο τρόπος που περνούν το χρόνο τους έχει νόημα για αυτές.

Διαθέτουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αναφέρουν ότι αισθάνονται ενδυναμωμένες, εν μέρει λόγω των βιολογικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην εμμηνόπαυση και εν μέρει λόγω του σημείου της ζωής στο οποίο εμφανίζεται η εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες συχνά ανακουφίζονται επειδή δεν έχουν μηνιαίες περιόδους με τον συνοδευτικό κίνδυνο εγκυμοσύνης, εναλλαγών της διάθεσης και άλλων συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μετά από 50 και πλέον χρόνια εμπειρίας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σκαμπανεβασμάτων των σχέσεων, της ανατροφής παιδιών και της καριέρας, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν αυτό που θέλουν με μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς ότι μπορούν να χειριστούν ό,τι τους συμβεί.

Κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα

Ακόμη μία θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης: στη μέση ηλικία οι γυναίκες έχουν την τάση να ρισκάρουν. Κάποιες αλλάζουν καριέρα, μετατρέποντας ίσως ένα χόμπι σε επιχείρηση. Άλλες δοκιμάζουν διαδικτυακές γνωριμίες ή άλλες περιπετειώδεις ενασχολήσεις όπως ορειβασία. Εάν υπάρχει κάτι που έχετε θέσει σε αναμονή, η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή για να ξεκινήσετε και να το απολαύσετε.

Εστιάζουμε στην φροντίδα του εαυτού μας

Με τα παιδιά να μεγαλώνουν ή να γίνονται ανεξάρτητα και μια καριέρα που έχει εδραιωθεί, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερο χρόνο να φροντίσουν τον εαυτό τους. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για ανανέωση. Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι δεκτικές στο να κάνουν αλλαγές που θα διατηρήσουν ή θα βελτιώσουν την υγεία τους ή και την εμφάνισή τους.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν με τακτικές εξετάσεις υγείας και συνήθεις προληπτικούς ελέγχους υγείας, με υγιεινή διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και υιοθετώντας τακτική σωματική δραστηριότητα, από το περπάτημα και το ποδήλατο μέχρι την κηπουρική και τις δουλειές του σπιτιού. Και τέλος, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο και να μειώσετε το άγχος.

Ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε μόνες

Όταν οι εξάψεις σας γίνονται πολύ ενοχλητικές ή όταν δεν μπορείτε να θυμηθείτε για ποιο λόγο ήρθατε στο supermarket, είναι πολύ πιθανό ότι θα νιώσετε κοντά με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα τόσο «ιδρωμένη» ή «ξεχασιάρα» όσο εσείς. Η συζήτηση και συχνά αστειευόμενη με άλλες γυναίκες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που αντιμετωπίζετε, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, καθησυχάζοντάς σας ότι δεν είστε μόνες. Οι γυναίκες όχι μόνο ανταλλάσσουν στρατηγικές αντιμετώπισης, συμπάθεια και ενσυναίσθηση, αλλά το να μοιράζονται τις ιστορίες τους τους δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσουν τον κόσμο, γνωρίζοντας ότι έχουν καλή παρέα και ότι τα ανεπιθύμητα συμπτώματα δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Και αυτό είναι μια θετική πλευρά της εμμηνόπαυσης, σωστά;

Με στοιχεία από την ΕΛληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version