Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αφορούν το γαστρεντερικό, κυρίως στον Δυτικό κόσμο. Προκαλεί επώδυνο φούσκωμα, κράμπες και αέρια, καθώς και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου και κοιλιακό πόνο.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει περίπου το 11% των ανθρώπων παγκοσμίως.
Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση- που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει για χρόνια καθώς τα συμπτώματα επιμένουν. Οι ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου ή ακόμα και μέρα με τη μέρα. Μπορεί να περάσουν από αρκετούς κύκλους εξάρσεων όπου τα συμπτώματα είναι ενεργά, και ύφεσης όπου αισθάνονται ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
Ο καθένας αντιμετωπίζει τη νόσο διαφορετικά και ο τύπος που έχει ο ένας ασθενής μπορεί να διαφέρει από κάποιου άλλου. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου που περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό πόνο: Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και μπορεί να μοιάζει με κράμπες, θαμπούς πόνους, δυσφορία ή συνδυασμό και των τριών. Ο πόνος στο στομάχι συνήθως βελτιώνεται μετά την κένωση, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή εάν αντιμετωπίζει ο ασθενής συναισθηματικό στρες.
- Αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο. Με τη διάρροια, μπορεί να υπάρχουν χαλαρά ή υδαρή κόπρανα, ενώ η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται ότι τα κόπρανα είναι δύσκολο να αποβληθούν.
- Φούσκωμα: Οι αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου ή τα αέρια μπορεί να κάνουν τον πάσχοντα να αισθάνετε χορτάτος ή να έχει την αίσθηση ότι σφίγγεται το στομάχι.
- Ατελής κίνηση του εντέρου: Ο πάσχων αισθάνεται ότι δεν άδειασε εντελώς το σύστημά του αφού πάει στην τουαλέτα.
- Βλέννα: Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί γαλακτώδη λευκή βλέννα στα κόπρανα.
Οι 3 υπότυποι του συνδρόμου
Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, ενώ άλλοι έχουν συχνά διάρροια. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν μικτές ή εναλλασσόμενες συνήθειες του εντέρου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κύκλους τόσο δυσκοιλιότητας όσο και διάρροιας. Είναι σημαντικό ο ασθενής να κρατάει αρχείο καταγραφής με όσα αντιμετωπίζει για να βοηθήσει τον γιατρό να καταλάβει τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για αυτόν. Οι τρεις υπότυποι είναι:
Με δυσκοιλιότητα: Αυτό ο υπότυπος εμφανίζεται όταν ο πάσχων αντιμετωπίζει δυσκοιλιότητα ως την κύρια αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου. Συγκεκριμένα, μπορεί να έχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα εάν περισσότερο από το 25% των κοπράνων του είναι σκληρά και λιγότερο από το 25% των κοπράνων είναι χαλαρά ή υδαρή. Με αυτή την πάθηση, μπορεί να έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα και να έχει πόνο ή καταπόνηση όταν πάει στην τουαλέτα
Με διάρροια: Η διάρροια προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα. Τα άτομα με συμπτώματα διάρροιας έχουν περισσότερο από 25% υδαρή και χαλαρά κόπρανα και λιγότερο από 25% σκληρά ή σβώλους. Η έρευνα εκτιμά ότι το 80% των ανθρώπων που αναζητούν φροντίδα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν αυτόν τον τύπο.
Μικτός: Μερικές φορές, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να εμφανίσουν τόσο διάρροια όσο και δυσκοιλιότητα. Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα συνήθως δεν συμβαίνουν μαζί ή δεν συμβαίνουν την ίδια μέρα. Μπορεί να παρατηρήσει ο ασθενής ότι οι συνήθειες του εντέρου του εναλλάσσονται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμπειρίες χαλαρών και υδαρών κοπράνων και σκληρών και σβώλων κοπράνων, θαμπό ή οξύ πόνο πριν ή κατά τη διάρκεια των κενώσεων και αλλαγές στο πόσο συχνά χρησιμοποιεί το μπάνιο.
Πρόσθετα συμπτώματα
Μερικές φορές, άλλα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου και πόνο στο στομάχι. Αν και αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα, ο ασθενής μπορεί επίσης να εμφανίσει:
- Αέρια όπως μετεωρισμός ή ρέψιμο
- Καούρα ή παλινδρόμηση οξέος
- Ναυτία και έμετος
- Κούραση
- Πόνος στους μύες και στη μέση
- Πονοκέφαλο
- Δυσπεψία
- Μειωμένη όρεξη
- Προβλήματα ύπνου
- Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Συμπτώματα στις γυναίκες
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συγκεκριμένα με συμπτώματα δυσκοιλιότητας είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης από τους άνδρες. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ορμονικές αλλαγές λόγω της εμμήνου ρύσεως μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις διαφορές στα συμπτώματα. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι τα συμπτώματα του σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί να παρουσιαστεί αύξηση του κοιλιακού άλγους, φούσκωμα και συχνότητα κενώσεων κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Μάλιστα η ευαισθησία του ορθού αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Οι γυναίκες έχουν επίσης μία έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα του συνδρόμου από τους άνδρες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί λόγω γενικών διαφορών στη συμπεριφορά αναζήτησης βοήθειας μεταξύ των φύλων – που σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο ανοιχτές στην αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης από τους άνδρες.
Πότε να δείτε τον γιατρό
Ενώ τα συμπτώματα είναι άβολα, είναι σπάνιο να χρειάζονται επείγουσα φροντίδα. Ωστόσο θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό όσο το συντομότερο δυνατό εάν αντιμετωπίζετε:
- Διάρροια για περισσότερες από δύο ημέρες (ή 24 ώρες για βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά)
- Έξι ή περισσότερα χαλαρά κόπρανα σε 24 ώρες
- Έντονο πόνο στην κοιλιά (στομάχι) ή στο ορθό (γλουτό).
- Μαύρα σαν πίσσα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα
- Σοβαρή αφυδάτωση
- Πυρετό
- Συχνούς εμετούς